Dakleer Afvoeren: Stappen + Prijs
Ga je het plat dak van je huis of schuur geheel of gedeeltelijk vervangen dan komt hier dakafval bij vrij. Vaak bestaat dit afval uit bitumineus materiaal, ook wel dakleer genoemd.
Dakafval zoals dakleer mag niet in een gemengde container voor bouw- en sloopafval, maar moet apart worden verzameld en afgevoerd. Je kunt hiervoor een aparte dakafval container of afvalzak (laten) huren.
In deze gids lees je onder meer…
- hoe je dakafval zoals dakleer en dakgrind op de juiste manier afvoert;
- hoe het zit met de eventuele aanwezigheid van asbest
- en wat het kost om een container te huren voor je dakafval.
Wat is dakleer?
Dakleer is een soort dakbedekking dat vaak gebruikt wordt op platte daken.
- Dakleer is hetzelfde materiaal als bitumen.
- Waar dakdekkers eerder de benaming bitumineuze dakbedekking gebruiken, wordt in de volksmond vooral de term dakleer genoemd.
- Dus of het nu gaat over een rol dakleer of een rol bitumen, in beide gevallen gaat het over hetzelfde materiaal: namelijk dakbedekkingsmateriaal dat gemaakt is op basis van geraffineerde aardolie.
- Dakleer wordt op het dak aangebracht door het uitrollen en branden van de dakleerrollen.
- Bitumen/dakleer is nog steeds de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken in ons land.
Waarom dakleer afvoeren?
De reden waarom dakleer in een aparte dakafvalcontainer moet worden afgevoerd, is omdat dit afvalmateriaal gerecycled kan worden.
Zo wordt het weer opnieuw gebruikt als nieuwe dakbedekking of als duurzame grondstof voor de productie van asfalt.
Laat na het verwijderen van bitumen door een dakdekker het materiaal goed afvoeren. Besteed het uit. Vraag hier gratis offertes aan.
Kan er asbest in bitumen zitten?
Tot het jaar 1985 werd er veel gebruik gemaakt van asbest. Zo kwam het veel voor in onder andere bitumineuze lijmen, verven en kit.
Omdat het steeds duidelijker werd dat asbest schadelijk is voor de gezondheid kwam er tussen 1977 en 1993 steeds meer regelgeving met betrekking tot het produceren van asbestproducten en werd het gebruik van asbest uiteindelijk ook verboden in de bouw.
Heb je een ouder dak en twijfel je of hier asbest in verwerkt is dan kun je dit laten onderzoeken door een deskundige. Je kunt aan het materiaal of aan het dak niet direct zien of er wel of niet asbest in zit.
Twijfel je? Om dit zeker te weten kun je een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau inschakelen. Een asbest specialist kan door middel van microscopisch onderzoek vaststellen of er wel of niet asbest in het materiaal aanwezig is.
Wanneer de bitumen asbest bevat, mag dit alleen door een asbestsaneerder worden verwijderd.
Wat is dakgrind?
Dakgrind wordt ook wel ballastgrind genoemd. Door het aanbrengen van een laag dakgrind wordt voorkomen dat de dakbedekking gaat opwaaien bij een harde wind.
Andere voordelen van dakgrind op het platte dak zijn dat het een goede bescherming biedt tegen uv-straling en dat het ervoor zorgt dat het dak minder heet wordt.
Op sommige platte daken ligt dakgrind, op andere niet.
Dakgrind van bitumen afvoeren
Ook voor dakgrind geldt dat het op de juiste manier moet worden afgevoerd. Het is mogelijk hier een stortkoker voor te huren of het dakgrind te laten afzuigen.
Laat een dakdekker je dak vervangen en het materiaal veilig afvoeren. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers om te vergelijken.
Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde stortslurven te koop. Dit is een geschikte oplossing wanneer je puin moet storten, zoals dakgrind, dat zich op de eerste of een hogere verdieping van je huis bevindt.
Op deze manier kun je dakgrind of ander bouwmateriaal veilig afvoeren. Deze flexibele stortslurf is 3 meter per deel en kan uitgebreid worden met meerdere delen tot de benodigde hoogte.
Container huren bij het afvoeren van bitumen
Voor het afvoeren van bitumen is het huren van een container erg gemakkelijk. Er wordt dan een dakafval container bij je thuis afgeleverd. Naderhand wordt de container weer opgehaald en wordt het afval voor je afgevoerd.
Je betaalt hiervoor een all-in prijs voor zowel het afleveren en het ophalen van de container als voor het op de juiste manier afvoeren van het dakafval. Hierbij kun je zelf aangeven hoe lang je gebruik wilt maken van de container bij je huis en wanneer deze weer moet worden opgehaald.
Wat kost het afvoeren van bitumen gemiddeld?
Ga je een container huren voor het verzamelen en afvoeren van de oude bitumen dan is de prijs afhankelijk van de grootte van de container.
Het is verstandig om te kiezen voor een ruime container zodat je zeker weet dat alles erin past. De container mag ook slechts tot een klein stukje boven de rand gevuld worden.
Voor een normaal plat dak kun je gemiddeld uitgaan van een bedrag tussen de €800 en €1.000 inclusief btw voor de huur van de container en het afvoeren van het dakafval.
Mag je oude dakbedekking bij ander afval afvoeren?
Welke materialen moeten er nou allemaal apart in een dakafvalcontainer worden verzameld en mag dit ook nog worden aangevuld met andere materialen?
Een dakafvalcontainer is bedoeld voor de volgende materialen:
- Dakleer (bitumen)
- Dakgrind
- Teerhoudend en bitumineus aanklevend materiaal
- Aan de inhoud van de hele container mag nog 10% hout en ander sloopafval worden toegevoegd.
De volgende materialen mogen nadrukkelijk niet in een dakafvalcontainer:
- Asbest, asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal
- Kunststof
- Metaal
- Golfplaten
- Puin
- Glas
- Polyester
- Isolatiemateriaal
- Chemicaliën
- Dakpannen
- Andere bouwmaterialen
Waar kun je bitumen inleveren?
Je kunt bitumen gescheiden inleveren bij de milieustraat in je gemeente. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per kilo.
Het afval wordt hiervoor gewogen op een weegbrug. Voor de betaling heb je een milieupas nodig. Deze wordt alleen aan de inwoners van de betreffende gemeente verstrekt. Deze pas kun je gratis bij de gemeente aanvragen.
Wat gebeurt er na het afvoeren van oude dakbedekking?
Het recycleproces van bitumen dakbedekking bestaat uit drie stappen.
1. Controle en het scheiden van eventueel aanwezige andere stoffen: Er wordt gecontroleerd of de bitumen niet teerhoudend en niet asbesthoudend is, want dit mag niet worden ingezameld. Materialen als steentjes, hout en teermastiek die er mogelijk nog in zitten, worden met de hand verwijderd.
2. Shredderen van bitumen: Het dakleer wordt verkleind met een shredder. Hierdoor ontstaat de zogenaamde bitumengranulaat en dat kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt als duurzame grondstof voor de productie van asfalt.
3. Verjongen: Het is mogelijk dat de bitumen te oud is en de kwaliteit is aangetast doordat het langdurig aan uv-straling is blootgesteld.
Dit is te zien aan de aanwezigheid van scheurtjes. Door het recycleproces kan de bitumen echter dusdanig worden verbeterd (verjongd) dat het weer gewoon als nieuwe grondstof te gebruiken is.
Offertes aanvragen bij meerdere dakdekkers
Is je huidige platte dak aan vervanging toe? Een dakdekker kan je weer van een geheel nieuw dak voorzien waar je jaren mee vooruit kunt. Behalve bitumen zijn er tegenwoordig nog verschillende andere soorten dakbedekking verkrijgbaar zoals EPDM en PVC folie.
Dakdekker kunnen je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan, zodat je de verschillende kosten met elkaar kunt vergelijken.