Asbest in de Muur (Herkennen)

Asbest kan in veel verschillende bouwmaterialen zitten. Van een golfplaten dak tot een vinylvloer. Ook in de muur kan asbest zitten.

Daarover lees je hieronder meer.

Laat asbest inventariseren en verwijderen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waar zit asbest in de muur?

Bij bouwmaterialen van vóór 1994 is de kans aanwezig dat er asbest in zit. Zo ook bij binnenwanden en aan buitenzijde bij de gevel. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Asbest bij de spouwmuur of gevel’.

Pleister- of stucwerk

Op pleisterwerk en stucwerk kun je ook asbest aantreffen. Op de muurafwerking werd een laagje asbest aangebracht.

Waarom werd dit gedaan?

  • Om het brandwerend te maken;
  • Omdat het isolerend werkt;
  • Om het sterker te maken.

Heeft de finish van het pleisterwerk of stucwerk een bruinige tint, dan kun je te maken hebben met asbest. De bruine tint is niet altijd te zien omdat er een verflaagje of behang op kan zitten.

Het is oppassen geblazen met deze asbest finish, omdat het vaak om niet-hechtgebonden asbest gaat. Dit is gevaarlijk. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Samenstelling van de materialen’.

Plaatwerk

Ook in de platen die vóór 1994 zijn aangebracht kan asbest zitten. De asbestplaten werden vooral geplaatst bij woningen zonder spouwmuur. Zo werd de enkelsteensmuur toch nog enigszins geïsoleerd.

Is het plaatwerk vóór 1994 aangebracht, is er geen spouwmuur? Dan is de kans op asbesthoudende binnenwanden erg groot. Laat dit controleren door een asbest specialist. Vraag hier gratis offertes aan om asbest specialisten te vergelijken.

Plaatwerk in cv ruimte

In de ruimte waar de cv-ketel hangt werd ook regelmatig asbesthoudende wanden geplaatst. Omdat asbest brandwerend is, werd dat toendertijd als ideaal gezien.

De asbesthoudende platen in een cv-ruimte zijn vaak zacht en licht buigzaam.

Tegels

In de sociale woningbouw werd vóór 1994 ook asbest gebruikt bij tegelmuren. De zogenaamde asbestlijm werd gebruikt voor tegels in de keuken, badkamer en toilet.

Bij het weghakken van de tegels kunnen er asbestvezels vrijkomen. Extra voorzichtigheid is dus geboden als je oude tegels wilt wegbreken in je aangekochte woning.

Aanverwante materialen

Naast asbest in de muur zelf kunnen de materialen er omheen ook asbest bevatten.

Leidingen, buizen en verwarmingspijpen in de muur

In de verschillende soorten leidingen in en tegen de muur kan ook nog asbest zitten.

Verwarmingsbuizen

De oude verwarmingsbuizen bij de muren kunnen ook asbest bevatten. Vaak gaat het hier om hechtgebonden, witte asbest. Dit is minder gevaarlijke type asbest. Maar bij de kieren kan er wel spuitasbest gebruikt zijn. Over hechtgebonden en niet-hechtgebonden lees je meer onder het kopje ‘Samenstelling van de materialen’.

Asbest werd gebruikt bij verwarmingsbuizen omdat:

  • Asbest isolerend werkt. Zo is er minder warmteverlies
  • Hoge temperaturen aan kan.

Riolering (afvoer van riolering)

Ook kunnen er rioleringsbuizen in de muur of langs de muur lopen. In oude rioleringsbuizen van vóór 1994 werd vaak asbest gebruikt.

Waarom werd asbest gebruikt voor de riolering? Het was beter bestand tegen zuren en bleef langer goed, waardoor het minder snel vervangen hoefde te worden.

Kieren en isolatie rondom de leidingen.

Om de gaten rondom de leidingen en verwarmingspijpen te isoleren werd gebruikt gemaakt van asbestkoord of spuitasbest.

Asbestkoord en spuitasbest zijn niet-hechtgebonden asbest soorten. Hier zitten de asbestvezels los in het materiaal. Hierdoor komen de vezels makkelijkere vrij, waardoor contact gevaarlijker is voor de gezondheid.

Vertrouw je het niet? Vraag advies aan asbest specialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Asbest in verf en kit

Naast de muren en buizen zelf kan ook in de lagen asbest verwerkt zitten.

In kit en verf kunnen ook asbestvezels zitten.

Asbest kit: Aan de kit werd asbest toegevoegd zodat het extra sterk bleef. Het kit werd veelal gebruikt bij de kieren tussen kozijnen en de muur. Het oude asbesthoudende kit kan een rode, bruinachtige of grijze kleur hebben.

Asbest stopverf: Bij asbestverf gaat om een soort stopverf. Dit verf is een soort kit dat wordt gebruikt om kieren, scheuren in hout en schroef/spijkergaten op te vullen. Het heeft een zwarte kleur, maar is vaak niet te zien door het laagje verf dat erop zit.

Een voordeel van stopverf en kit met asbest is dat het relatief weinig is gebruikt. Met het asbest aandeel in de verf en kit zelf van 5% is het relatief laag en iets minder kans op veel asbestvezels in de lucht.

Asbest bij de spouwmuur of gevel

Niet alleen bij de binnenwanden kan asbest zitten. Ook aan de buitenzijde, bij de gevel of spouwmuur kun je asbesthoudende materialen aantreffen. Bij gevels die voor 1994 zijn geplaatst kan asbest zitten.

Bij de gevels zitten voegen om het krimpen en uitzetten op te vangen. De dilatatievoeg in een oude gevel kan een plek zijn waar asbest kan zitten.

Maar ook kan het asbest tussen de overgang van de kozijnen en de gevel of spouwmuur zitten.

Er kan gebruik gemaakt zijn van asbestkit. Dit kan er zwart uitzien of kleurloos zijn. Het is belangrijk als je gevel wilt aanpakken van een oude woning dat hier naar gekeken wordt.

Laat bij twijfel de gevel controleren op asbest. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten.

Welke soorten asbest kunnen er in de muur zitten?

In een oude muur of materiaal kun je verschillende soorten asbest vinden. Gevaarlijke en minder gevaarlijke soorten.

Soorten asbest

Er zijn een aantal asbest soorten die het meest gebruikt werden in bouwmaterialen van voor 1994. Daarover lees je hieronder meer. De minder gebruikte asbestsoorten zijn; groene, grijze en gele asbest.

Witte asbest: Dit type asbest werd het meest gebruikt in asbesthoudende materialen. Wordt er asbest bij of rondom de muren aangetroffen dan is de kans ongeveer 80% dat het witte asbest is.

De officiële benaming voor witte asbest is Chrysotiel. Onder de microscoop zie je dat een witte asbestvezel krulvormig is. Witte asbest behoort door de krulvormige vezels tot de groep serpentijnen.

Blauwe en bruine asbest: Een stuk minder gebruikt zijn blauwe en bruine asbest. Deze soorten asbest zie je bijvoorbeeld terug in spuitasbest.

Ongeveer 5 tot 10% van de asbesthoudende materialen bevat bruine asbest. Het aandeel van materialen met blauwe asbest is kleiner met een gemiddelde van 3% op het totaal.

Bruine en blauwe asbest vallen onder de amfibolen: asbestvezels die naaldvormig zijn.

Samenstelling van de materialen

De asbesthoudende materialen in en om de muur kunnen bestaan uit twee verschillende soorten samenstellingen.

Hechtgebonden: Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels ingekapseld in het materiaal. Hierdoor is de kans op emissie van vezels een stuk lager. Met emissie worden de asbestvezels bedoeld die vrijkomen en gevaar vormen.

Niet-hechtgebonden: Bij niet-hechtgebonden zitten de vezels van het asbest los in het materiaal. De kans op emissie is hier duidelijk groter en dus het gevaar op inademing dus ook.

Niet-hechtgebonden asbest is bijvoorbeeld spuitasbest of isolatie. Deze materialen kunnen rondom leidingen bij de muur zitten.

Mag ik zelf asbesthoudende muren verwijderen?

Het korte antwoord is: hoogstwaarschijnlijk niet.

Er zitten wat voorwaarden verbonden aan het zelf verwijderen van asbest. De belangrijkste voorwaarden om asbest zelf te mogen verwijderen zijn:

  • Hechtgebonden asbest materiaal;
  • De oppervlakte van het asbestmateriaal mag maximaal 35 m² zijn;
  • Het bouwmateriaal mag niet beschadigd zijn en los zitten of vastgeschroefd zijn.

Hier kom je meer te weten over het zelf verwijderen van asbest.

Vraag nú gratis asbest offertes aan

Het is belangrijk om asbest in je muur of andere plek op de juiste manier te laten testen en verwijderen.

Vraag hier offertes aan voor asbestinventarisatie en sanering. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten