Asbest Zelf Verwijderen door Particulieren (Mag Dat?)

Denk je dat je asbest in huis hebt? Laat dit onderzoeken door een specialist. Aan de hand van de inventarisatie mag je na goedkeuring zelf aan de slag met het verwijderen.

Maar wat zijn de voorwaarden en hoe verwijder je zelf asbest? Dat lees je hieronder.

Laat asbest inventariseren en verwijderen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Mag je asbest zelf verwijderen?

Ja, je mag onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. De voorwaarden zijn wel strikt.

Inventarisatie

Zo moet er een asbestinventarisatie plaatsvinden. Hierbij controleert een gecertificeerde asbest specialist via een visueel en laboratorisch onderzoek om wat voor soort asbest het gaat.

De asbest specialist maakt een asbestinventarisatierapport op. Deze wordt gebruikt om te bepalen of je wel of niet het asbest mag verwijderen. Vraag hier gratis offertes aan voor een asbestinventarisatie.

Blijkt na onderzoek dat gaat het om asbest binnen de voorwaarden valt, dan kun je overwegen het asbest zelf te verwijderen.

Een belangrijke voorwaarde is dat het om hechtgebonden asbest gaat als je het zelf wilt verwijderen.

Hechtgebonden

Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels in het basismateriaal verwerkt. Het basismateriaal / bindmiddel is meestal cement of bitumen.

  • Omdat de asbest diep in het (bouw)materiaal zit is de kans dat er vezels vrijkomen bij verwijdering laag.
  • Als het materiaal met hechtgebonden asbest beschadigd of ingezaagd is, kunnen er wel vezels vrijkomen. In deze gevallen mag je het niet zelf verwijderen.

De meest bekende hechtgebonden asbest is witte asbest. De witte asbest soort wordt ongeveer in 90% van alle gevonden asbest gevonden.

Hechtgebonden asbest mag je onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Wat zijn de verdere voorwaarden voor het verwijderen van asbest?’.

Niet-hechtgebonden

Niet-hechtgebonden is gevaarlijker. Dit type asbest moet altijd worden verwijdert worden door een asbest specialist en mag nooit zelf verwijdert worden.

Bij niet-hechtgebonden asbest komen de vezels makkelijker vrij omdat het niet diep in het materiaal zit verwerkt. Zonder beschadigingen kunnen er al vezels ronddwarrelen die in zich in je luchtwegen kunnen nestelen. Langdurige blootstelling kan voor zorgen voor ernstige ziektes.

Laat niet-hechtgebonden asbest verwijderen. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten.

Hier lees je meer over hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Wat zijn de verdere voorwaarden voor het zelf verwijderen van asbest?

Naast dat het asbest hechtgebonden moet zijn, heb je nog andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om het zelf te mogen verwijderen.

1. Maximaal 35 m²: De oppervlakte van het asbest materiaal mag niet groter zijn dan 35 m². Dit geldt voor alle asbest op je perceel.

Dus niet bijvoorbeeld 25 m² in je woonhuis en nog eens 20 m² van je oude tuinhuisje. Dan zit je op totaal 45 m² en is het verboden om het zelf te verwijderen.

2. Mag alleen in zijn geheel worden verwijdert: Het bouwmateriaal moet in zijn geheel worden verwijdert. Het mag niet worden gebroken of in kleinere stukken worden gezaagd.

3. Alleen losse hechtgebonden asbest: Het materiaal mag enkel vastgeschroefd zitten. Als het anders is vastgezet mag het asbest niet worden verwijdert. Bij geniet, gespijkerd of gelijmd asbestmateriaal mag je dit niet zelf verwijderen. Laat dit over aan een asbest specialist.

De materialen die je zelf mag verwijderen zijn:

  • Plaatmateriaal dat zit vastgeschroefd (en bij verwijdering de schroeven het asbest niet beschadigen);
  • Losse vloertegels (dus niet verlijmd of vastgespijkerd);
  • Losse producten zoals bloembakken (die uiteraard niet zijn beschadigd).

4. Geen dakleien: Er mogen geen dakleien met asbest worden verwijdert. Deze leien zitten namelijk vastgespijkerd en kunnen beschadigen tijdens het verwijderen.

5. Op het erf: Het asbest materiaal moet zich bevinden op het eigen erf. Dit betekent bij bijvoorbeeld je woonhuis, tuinhuisje of schuur.

6. Geen bedrijfsfunctie: Om het zelf te mogen verwijderen moet het asbest in/op een gebouw zitten met een woonfunctie. Heeft het gebouw een bedrijfsfunctie, dan mag je het niet zelf verwijderen.

Sloopmelding bij je gemeente

Voordat je het asbest zelf gaat verwijderen moet je minimaal 5 dagen van te voren aangeven bij je gemeente dat je asbest gaat verwijderen. Je kunt beter niet wachten tot 5 dagen van te voren. Wees er ruim op tijd bij.

Bijvoorbeeld een maand van te voren melden geeft een veilige tijdsmarge. De sloopmelding moet goedgekeurd worden voordat je de asbest mag verwijderen.

De sloopmelding kun je doen via het omgevingsloket.

Als het verwijdert wordt door een specialist moet er een 4 weken van te voren een melding gemaakt worden bij de gemeente inclusief inventarisatierapport.

Een asbest specialist kan je helpen met de juiste procedures. Vraag hier gratis offertes aan bij specialisten voor inventarisatie en verwijderen van asbest.

Pakket afhalen

Als je een goedkeuring hebt om het asbest zelf te verwijderen kun je bij de meeste gemeenten een gratis asbest pakket afhalen.

Informeer bij je gemeente of dit beschikbaar is. Is dit niet het geval, schaf dan zelf een pak en verpakkingsmateriaal aan of kies voor een asbest specialist om het uit te laten voeren.

In een pakket zit:

  • Kleding: Er zit een wegwerp overall in die je moet aantrekken tijdens het verwijderen. Dit pak moet je na gebruik volgens de voorschriften weggegooid worden.
  • Inpakmateriaal: Dit inpakfolie moet worden gebruikt om het verwijderde asbest in op te bergen zodat je netjes kan afvoeren.
  • Asbeststickers: Voor op het inpakmateriaal zijn er asbeststickers. Om bij het milieupark/recyclestation/grofvuil in je gemeente aan te tonen dat je asbest komt inleveren.

Hoe verwijder je zelf stapsgewijs asbest?

Hieronder vind je de stappen en producten/materialen die je nodig hebt bij het zelf verwijderen van asbest.

Twijfels? Kies dan voor het laten verwijderen van het asbest door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan.

Je hebt nodig bij het zelf verwijderen:

  • Mondkapje (FFP3);
  • Laarzen of werkschoenen;
  • Wegwerp schoenhoezen;
  • Werkhandschoenen
  • Wegwerpoverall
  • Folie voor het afdekken van meubels of andere oppervlaktes
  • Ducttape
  • Veiligheidsbril
  • Haarlak of spuitlijm
  • Boormachine (als het asbestmateriaal zit vastgeschroefd;
  • Emmer water
  • Plantenspuit of tuinslang
  • (Oude) schoonmaakdoekjes (die je na gebruik weg moet gooien)

Hieronder vind je de stappen om zelf onbeschadigde, hechtgebonden asbest te verwijderen.

1. Maak de ruimte waar zich het asbest bevindt zo leeg mogelijk en leg plastic zeil op de grond. Tape de openingen eventueel vast.

2. Leg twee stukken plastic verpakkingsmateriaal op de grond om later het asbesthoudende materiaal luchtdicht te verpakken.

3. Leg alle materialen zoals ducttape, eventueel een boormachine en haarlak/spuitlijm in de ruimte waar de asbest zich bevindt.

4. Trek de beschermende kleding aan. Denk aan de overall, laarzen met schoenhoezen, handschoenen, veiligheidsbril en mondkapje (FFP3). Zorg dat je de capuchon van de overall over je hoofd trekt. Zorg dat de openingen bij je laarzen en handschoenen worden beschermd door je overall. Plak de openingen af met ducttape.

5. Als je binnen werkt: Sluit de deur van de ruimte waar het asbest zich bevindt. Open een raam voor de ventilatie.

6. Maak het materiaal vochtig met een plantenspuit als je binnen werkt. Als het asbestmateriaal zich buiten bevindt kun je het ook vochtig maken met een tuinslang.

7. Pak de haarlak/spuitlijm en spuit de schroeven hiermee in. Als het materiaal niet is vastgeschroefd kun je dit overslaan.

8. Maak de schroeven los. Doe dit voorzichtig om het vrijkomen van vezels zo klein mogelijk te houden.

9. Verwijder het asbesthoudende materiaal in één geheel. Het is belangrijk dat je secuur werkt en het niet beschadigd. Komt er onverhoopt toch een deukje of scheurtje in het materiaal, spuit het dan in met haarlak/spuitlijm. (Scheurt het materiaal op meerdere plekken, stop en schakel een asbest specialist in om het toch professioneel te laten verwijderen. Vraag hier gratis offertes aan.)

10. Leg het asbestmateriaal op het eerste stuk verpakkingsmateriaal. Sluit het af met ducttape. Wikkel het tweede stuk verpakkingsmateriaal om het eerste laag verpakkingsmateriaal en tape dit ook af. Zo heb je twee lagen verpakkingsmateriaal wat zorgt voor extra bescherming.

11. Plak een asbeststicker op het verpakkingsmateriaal.

12. Zorg voor de zekerheid dat je per verpakking maar één plaat verpakt. Dit maakt het makkelijker hanteerbaar en de kans op beschadigingen tijdens het vervoeren kleiner.

13. Maak de plek waar je asbest hebt verwijdert grondig schoon met oude doekjes. Stop na het schoonmaken de doekjes in plastic verpakkingsmateriaal. Tape deze ook dicht. Plak hier voor de zekerheid ook een asbeststicker op. Zorg dat je geen stofzuiger gebruikt in de ruimte. Door de stofzuiger komen de asbestvezels juist in de lucht terecht.

14. Rol het afdekfolie op de grond op en stop dit ook in verpakkingsmateriaal. Maak dit dicht en plak hier een asbeststicker op voor de zekerheid.

15. Doe de wegwerp overall uit en stop dit in het verpakkingsmateriaal. Voor de zekerheid kun je het beste de overige beschermingsmiddelen zoals het mondkapje, handschoenen, schoenhoezen en veiligheidsbril bij de overall stoppen. Sluit het verpakkingsmateriaal af met ducttape en voorzie deze van een asbeststicker. Spoel de laarzen goed schoon.

16. Kun je niet direct bij je milieupark/recyclestation/grofvuil terecht? Zet het ingepakte asbest dan tijdelijk op een plek waar het niet kan beschadigen.

17. Maak de ruimte waar je de asbest hebt verwijdert nogmaals schoon na ongeveer 24 uur. Gebruik de kamer pas nadat je het twee keer heb schoongemaakt.

Mag je zelf asbest afvoeren?

Je mag het asbest dat je zelf hebt verwijdert ook zelf afvoeren en inleveren bij het milieupark/recyclestation/grofvuil van je gemeente.

Het is heel belangrijk dat tijdens het vervoer het asbest niet beschadigd. Zorg voor voldoende laadruimte in je auto zodat het veilig vervoerd kan worden. Huur eventueel een busje als de auto te klein is.

Inleveren

Voor het inleveren van de asbest in verpakkingsmateriaal heb je nodig:

  • Goedkeuring van het zelf verwijderen van asbest (Die je ontvangt na de sloopmelding);
  • Identiteitsbewijs/paspoort;
  • Eventueel een milieupas.

Zorg dat op al het verpakkingsmateriaal een asbeststicker zit.

Vraag gratis asbest offertes aan

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat verdachte materialen onderzoeken op asbest, verwijder het zelf (bij goedkeuring) of laat het veilig saneren door asbest specialisten.

Vraag nú gratis en vrijblijvend asbest offertes aan.

Vergelijkbare berichten