Bruine Asbest (Herkennen)
Heb je een oud huis gekocht of wil je renoveren? Dan moet je rekening houden met asbest. Materiaal wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.
Vaak is het witte asbest als je asbesthoudende materialen aantreft. Maar er is ook een kans dat het bruine (amosiet) asbest is.
Over dit type bruine asbest lees je hieronder meer.
Wat is bruine asbest?
Bruine asbest is een type asbest dat werd gebruikt in tussen 4% en 8% van de asbesthoudende bouwmaterialen. Het grootste deel van de asbesthoudende materialen is witte asbest.
De officiële naam van bruine asbest is amosiet.
Waarom werd bruine asbest gebruikt?
Bruine asbest werd niet voor niets gebruikt in materialen. Naast het gevaar van de asbestvezels heeft amosiet ook voordelen.
- Brandwerend. Het kan tot wel 1000 graden aan;
- Kan tegen zuur;
- Zeer sterk;
- Heeft een isolerende werking.
Hoe herken je bruine asbest?
Het is niet mogelijk om met het blote oog te bepalen of er bruine asbest in een bouwmateriaal zit. Het materiaal of de kern heeft niet per se een bruine kleur. Na de verwerking van bruine asbest kan het materiaal allerlei kleuren hebben zoals zwart, wit of grijs.
Überhaupt is het erg lastig om met het blote oog asbestvezels te herkennen. Voor het bepalen van het type asbest is een laboratorisch onderzoek nodig. Aan de hand van het laboratorium rapport kan bepaalt worden op welke manier de asbest moeten worden verwijdert.
Het is best is bij twijfel om het bouwmateriaal te laten testen door een asbest specialist. Vraag hier gratis asbest offertes aan om specialisten te vergelijken.
Je kunt wel aannames doen aan de hand van het type materiaal en het jaar dat het werd geplaatst. Vanaf 1 juli 1993 is het verboden om asbest te verwerken en plaatsen. Dus zijn de bouwmaterialen na 1993 aangebracht, dan is de kans op (bruine) asbest in het materiaal nihil.
Waar kun je bruine asbest vinden?
Aan het type materiaal kun je afleiden of er een kans op bruine asbest bestaat.
Bruine asbest werd vooral gebruikt in…
- Spuitasbest
- Golfplaten
- Elektriciteitsdraden
- Brandwerende tegels
- Kachelpijpen isolatie
Denk je dat je te maken hebt met bruine of andere soort asbest? Laat het inventariseren. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten.
Amfiboolgroep en serpentijngroep
Er zijn verschillende soorten asbest. Deze vallen onder twee groepen.
Serpentijnen: Onder deze groep valt één soort asbest; namelijk witte asbest. Het heeft een gekrulde asbestvezel en is iets minder gevaarlijk dan de amfibolen asbest. Witte asbest is veruit het meest gebruikt in bouwmaterialen.
Amfibolen: Onder de amfibolen vallen verschillende soorten asbest. Het heeft een rechte vezel. Het lijkt onder de microscoop op een soort naald.
Het zijn gevaarlijke soorten asbest die binnen de groep amfibolen vallen. De vezels kunnen splijten, waardoor er nog dunnere naaldvormige asbestvezels ontstaan. Hierdoor kan het zich nog makkelijker nestellen in het lichaam.
Is bruine asbest amfibool of serpentijn?
Bruine asbest valt onder de amfibolen. Het is dus een gevaarlijkere soort asbest als het vrijkomt. Andere soorten asbest onder de amfibolen zijn gele, blauwe, groene en grijze asbest.
Bruine asbest in hechtgebonden en gebonden samenstelling
Asbest kan op twee manieren verwerkt worden. Zo ook bruine asbest.
Hechtgebonden: Hierbij zitten de bruine asbestvezels in het materiaal gekapseld. Hierdoor is het minder gevaarlijk als het bouwmateriaal niet is beschadigd of wordt verwijdert. Een voorbeeld van hechtgebonden zijn golfplaten.
Niet-hechtgebonden: Hierbij zitten de bruine asbestvezels los in het materiaal. De vezels kunnen gemakkelijk vrijkomen. Een bekende vorm van niet-hechtgebonden asbest is spuitasbest.
Het is bij niet-hechtgebonden belangrijk om direct actie te ondernemen. Laat de asbest inventariseren en verwijderen door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten om te vergelijken.
Gemengd
Het komt ook veelvuldig voor dat er niet één maar twee of meer soorten asbest zijn gebruikt in een bouwmateriaal. Het is daarom belangrijk om het laten onderzoeken.
Mag ik materialen met bruine asbest zelf verwijderen?
Het korte antwoord is nee. Vaak zit bruine asbest verwerkt in niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen. Als dit uit laboratorisch onderzoek blijkt, dan mag het asbesthoudende materiaal alleen door asbest specialisten volgens bepaalde protocollen worden verwijdert.
Enkele voorwaarden die gelden voor het wel zelf verwijderen van asbest zijn:
- Je mag enkel hechtgebonden asbest verwijderen.
- Het mag alleen zelf verwijdert worden als het los of vastgeschroefd zit. Mag niet beschadigd zijn.
- Je mag maximaal 35 m² aan asbest verwijderen.
- Mag enkel afgevoerd worden via het plaatselijke milieupark.
Heb je te maken met hechtgebonden asbest en voldoe je aan de eisen?, dan kun je overwegen het asbest zelf te verwijderen. Je leest hier meer over het zelf verwijderen van asbest.
Vraag gratis offertes aan bij asbest specialisten
Twijfel je over materialen in huis? Vermoed je asbest? Laat het inventariseren en de asbestmaterialen verwijderen door specialisten.
Vraag hieronder offertes aan om asbest specialisten te vergelijken. Gratis + vrijblijvend.