Asbest Plafondplaten: Herkennen + Laten verwijderen
Heb je een vermoeden dat er asbest in huis en in je plafonds zit? Laat dit aanpakken door een asbest specialist.
Maar hoe herken je asbest in een plafond en wat is geoorloofd? Dat lees je hieronder.
Soorten plafonds met asbest
Hieronder vind je verschillende soorten plafondafwerkingen die asbest kunnen bevatten.
Plafondplaten
Er zijn twee oude soorten plafondplaten die asbest kunnen bevatten.
Zachtboard plafondplaten met asbest
Zachtboard platen vind je terug in plafonds van winkels en niet in woningen. De zachtboard platen met asbest werden gebruikt omdat het zeer brandwerend is.
De zachtboard plafonds zijn te herkennen aan een honingraatmotief.
Hardboard plafondplaten
Door de stevigheid werden hardboard platen gebruikt in garage en schuurtjes. De hardboard platen kun je ook herkennen aan het honingraatmotief.
Deze honingraatmotief is vaak wel weggewerkt met verf of ander materiaal waardoor je het niet snel kunt herkennen.
Heb je een vermoeden? Laat het checken door een specialist, zodat je weet of het asbest bevat en zo ja om welk soort asbest het gaat.
Verdikte plaat achter de cv-ketel
Zit er een verdikte plaat achter je cv-ketel? Dan kun je te maken hebben met een asbesthoudende plaat.
Deze platen werden geplaatst omdat asbesthoudende platen goed isolerend en brandwerend zijn.
Als je een nieuwe cv-ketel wilt laten vervangen dan moet die plaat eerst verwijdert worden door een asbest specialist. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Pleisterwerk met asbest
In de jaren ‘70 en ‘80 werd asbest ook gebruikt in pleisterwerk. Door er asbest aan toe te voegen werd het pleisterwerk steviger en brandveiliger.
Als je pleisterwerk hebt met asbest is dit al enige tijd geleden aangebracht. Door slijtage en door ouderdom is de kans aanwezig dat de asbestvezels niet meer veilig in het pleisterwerk gebonden zitten. Oud pleisterwerk op het plafond kan dus gevaarlijk zijn.
Laat het oude pleisterwerk inventariseren en verwijderen door een asbest specialist.
Spuitasbest op het plafond
Dit type asbest op het plafond is slecht voor gezondheid. Dit komt omdat spuitasbest een grote hoeveel losgebonden vezels bevat. De vezeltjes komen makkelijk vrij.
Over losgebonden en hechtgebonden asbest lees je meer onder het kopje ‘Inventarisatie laten uitvoeren’.
De vezels in spuitasbest behoren meestal tot de blauwe of bruine asbest soorten.
Deze soorten vallen onder amfibolen wat een gevaarlijker soort asbest is. Amfibolen zijn onder de microscoop te herkennen aan een naaldvormig uiterlijk.
Bij een spuitasbest is het belangrijk dat je zo min mogelijk in de ruimte komt en het zo snel mogelijk laat saneren door een asbest specialist.
Hoe herken je asbest in plafonds?
Of een plafond asbest bevat is vaak lastig te zeggen. Asbestvezels zitten verwerkt in het materiaal zoals plafondplaten of pleisterwerk.
Je ziet niet direct met het blote oog of er asbestvezels in het plafond zitten. Ook kun je niet ruiken of er asbest in een materiaal zit.
Maar waar je wel op af kan gaan is het type plafond. Aan de hand daarvan kun je een aanname doen of je wellicht te maken hebt met asbesthoudend materiaal.
Asbest in het plafond komt voor in:
- Plafondplaten;
- Pleisterwerk.
Jaartal
Ook aan de hand van het jaar of decennium waarin het materiaal is aangebracht kun je aanname doen.
Is het plafond aangebracht vóór 1994, dan kan het materiaal asbest bevatten. In 1993 werd het namelijk compleet verboden om asbesthoudende materialen te produceren en aan te brengen.
Structuur
Ook door naar de structuur van het plafondmateriaal te kijken kun je aannames doen. Asbesthoudend plafond kan een:
- Korrelige structuur hebben;
- Geel of lichtbruine kleur hebben.
Inventarisatie laten uitvoeren
Heb je (sterk) het vermoeden dat het plafond asbest bevat, schakel dan een asbest specialist in. Vraag hier gratis asbest offertes aan.
Deze specialist voert een inventarisatie uit om te zien of er asbest in je plafond zit, en zo ja om welk vorm en soort asbest het gaat.
Er zijn twee vormen van asbest. Hechtgebonden en niet-hechtgebonden (losgebonden) asbest. Beide vormen komen voor in plafonds.
Hechtgebonden is minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest. Hier kom je meer te weten over deze vormen.
Risicoklassen
Na de inventarisatie is het duidelijk in welke risicoklasse het plafond zich bevindt. Er zijn drie verschillende klassen:
- Risicoklasse 1: Dit is een laag risico. Hierbij gaat om asbest plafonds met hechtgebonden asbest en platen die los zitten of vast zijn geschroefd. De platen zijn niet beschadigd.
- Risicoklasse 2: Valt het asbest in het plafond binnen klasse 2, moet het worden verwijdert worden door een bedrijf met een SC-530 certificaat. Zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden kunnen binnen klasse 2 vallen.
- Risicoklasse 2a: Ook bij risicoklasse 2a heeft een bedrijf een SC-530 certificaat nodig om dit te mogen verwijderen. Dit type plafond met asbest mag absoluut niet zelf verwijdert worden. Binnen deze klasse 2a valt een deel van de niet-hechtgebonden asbest.
Mag ik zelf plafond met asbest verwijderen?
Je mag een plafond met asbest onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Hieronder zie je de meest belangrijke voorwaarden op een rij:
- Je moet een sloopmelding doen bij je gemeente
- Het moet hechtgebonden asbest zijn. Niet-hechtgebonden asbest mag niet zelf worden verwijdert. Laat dit over aan een asbest specialist.
- Het asbest dat je zelf wilt verwijderen mag alleen vastgeschroefd of los liggen. Vastgeniet of gelijmde plafondplaten mogen niet zelf verwijdert worden.
- Je mag maximaal 35 m² aan asbest verwijderen
- Het verwijderde asbest moet in inpakmateriaal met asbeststicker ingeleverd worden bij je milieustraat / grofvuil.
Lees hier een uitgebreid stappenplan voor het zelf verwijderen van asbest.
Mag je een plafond met asbest reinigen?
Het reinigen van een asbesthoudend plafond is tricky. Hierbij kunnen asbestvezels vrijkomen die gezondheidsschade kunnen opleveren.
Zo is het verboden om met:
- Een hogedrukreiniger het plafond schoon te spuiten;
- Een harde borstel het plafond schoon te boenen.
Voorkom moeilijkheden. Laat het plafond voor wat het is en verwijder zelf (indien binnen de wet) of laat dit uitvoeren door een asbest specialist.
Mag je een asbestplafond schilderen?
Een asbestplafond mag je niet zomaar schilderen. Als het om bijvoorbeeld niet-hechtgebonden asbest gaat, ben je verplicht om dit te laten verwijderen en dit mag je dus absoluut niet overschilderen.
Daarnaast moet een ondergrond vaak geschuurd of opgeruwd worden voor een goede hechting. Dit mag bij zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden sowieso niet.
Om het zekere voor het onzekere te nemen is het aan te raden om het asbesthoudende plafond te laten verwijderen. Dan wel zelf (als dit mag), dan wel door een asbest specialist.
Zo kun je met veilige bouwmaterialen een nieuw plafond (laten) bouwen die je zonder moeite over mag schilderen.
Offertes aanvragen voor inventarisatie en sanering van asbest
Heb je het vermoeden dat er asbest in je plafond zit. Laat dit controleren door een specialist. En als er asbest in het plafond zit, ook verwijderen door een asbest specialist.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.