Dakpannen Vastzetten
Wanneer er een flinke storm over ons land raast, merk je hoeveel de daken van onze huizen te verduren hebben. Afgewaaide dakpannen kunnen dan voor veel schade zorgen. Zijn de dakpannen van een huis niet goed verankerd, dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.
In deze gids lees je onder meer over
- de manieren waarop je dakpannen vast kunt zetten
- welke panhaken er gebruikt worden
Waarom dakpannen vastzetten?
Er zijn meerdere redenen waarom het zo belangrijk is om de dakpannen goed vast (te laten) zetten:
- Bij stormachtig weer kunnen de dakpannen van het dak waaien en voor fikse schades zorgen. Het is dus belangrijk om de dakpannen weer goed te leggen na een storm.
- Afgewaaide dakpannen kunnen ook zorgen voor gevaarlijke situaties voor voorbijgangers.
- Wanneer dakpannen los komen te liggen, of gebarsten zijn, kan hier regenwater doorheen dringen waardoor je bijvoorbeeld op zolder of op de slaapkamer last kunt krijgen van vocht en lekkages.
- De kantpannen zijn vaak nog vastgezet met cement. Als gevolg van weersinvloeden kan deze cementverbinding gaan scheuren of afbrokkelen. Is dit het geval dan zullen de kantpannen opnieuw moeten worden vastgezet om vervelende situaties te voorkomen.
Is het vastzetten van dakpannen verplicht?
In ons land is het vanaf 1 april 2012 wettelijk verplicht om dakpannen te verankeren, dit is vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit. Op deze manier moeten schade en ongelukken als gevolg van loszittende dakpannen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Dakdekkers zijn dan ook verplicht om bekend te zijn met zaken als verankeringspatronen en verankeringsmethoden, zodat dakpannen op de juiste wijze worden verankerd.
Laat ook je (nieuwe) dakpannen professioneel vastzetten. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.
Hoe worden pannen vastgezet?
Afhankelijk van onder andere het soort dakpannen en de regio waar je woont zijn er verschillende manieren om dakpannen vast te zetten.
Gebruik van panhaken
Panhaken dienen ervoor om dakpannen op het dak te bevestigen. De gebruikte panhaken moeten voldoende weerstand bieden tegen het afwaaien van dakpannen. Hiervoor wordt een berekening gemaakt.
Doordat ieder soort dakpan zijn eigen specifieke eigenschappen heeft, vraagt dit om een panhaak die hier bij past.
Elke combinatie van panhaak en dakpan heeft een eigen unieke rekenwaarde.
Soorten panhaken
Eerst moet er gekeken worden naar de dakpannen. Gaat het om dakpannen met een overlappende sluiting of met een niet-overlappende sluiting? Op basis hiervan kun je kijken welk type panhaak er nodig is.
Panhaken zijn er in de volgende soorten:
Tikpanhaken
Tikpanhaken zijn geschikt voor dakpannen die een overlappende zijsluiting hebben.
De naam tikpanhaak is gekozen omdat deze panhaak wordt bevestigd door deze in de panlat te tikken. Op deze manier valt de tikpanhaak mooi in de zijsluiting van de dakpan. Ongeacht de lengte van de panlat, kan een tikpanhaak altijd worden gebruikt.
Tikpanhaken zijn verkrijgbaar in twee soorten:
- Enkele tikpanhaak: Een enkele tikpanhaak wordt in de panlat getikt waarna deze in de dakpansluiting valt.
- Dubbele tikpanhaak: Bij een dubbele tikpanhaak wordt de panhaak zodanig in de panlat getikt, dat zowel de bovenzijde als de onderzijde van de twee diagonaal aangrenzende dakpannen door de bovenliggende ‘vleugels’ worden vastgeklemd.
TwinTikker
De zogenaamde TwinTikker is alleen geschikt voor dakpanmodellen zonder overlappende zijafdichtingen. Een TwinTikker wordt zodanig in de panlat getikt, dat de kopafdichtingen en de zijafdichtingen van de twee schuin naast elkaar liggende pannen de bovenste “vleugel” inklemmen.
Een TwinTikker is voorzien van een “spijkerkop” voor een sneller en handiger gebruik.
Klikpanhaak
De klikpanhaak is bedoeld voor dakpannen met een overlappende sluiting. Hierbij wordt de klikhaak om de panlat getrokken.
Daarna wordt de panhaak bevestigd in de zijsluiting van de dakpan. Voordat de dakpannen op het dak worden gelegd kunnen de haken al om de dakpannen heen worden geplaatst wat het verankeren gemakkelijker maakt.
Bovendien kunnen de dakpannen naderhand gemakkelijker worden opgetild wanneer deze met een klikpanhaak zijn bevestigd.
Laat je dakpannen op de juiste manier vastzetten. Vraag hier bij dakdekkers gratis offertes aan om te vergelijken.
Waarom moet je rekening houden met windgebieden
Voor het op de juiste wijze verankeren van de dakpannen is het belangrijk om rekening te houden met het windgebied waarin je woont. Nederland is verdeeld in drie windgebieden:
- Windgebied 1: Dit is het noordelijk (kust)gebied. Het bestaat uit de Waddeneilanden, het Markermeer, de provincie Noord-Holland noordelijk gelegen ten opzichte van de lijn Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend, Edam-Volendam en de Wadden. Windgebied 1 heeft de hoogste stuwdrukwaarde.
- Windgebied 2: Het resterend deel van Noord-Holland (dat niet onder windgebied 1 valt) en de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland.
- Windgebied 3: Het overige deel van Nederland.
Elk windgebied heeft zijn eigen eisen op het gebied van verankering van de dakpannen. Voor windgebied 1 geldt bijvoorbeeld dat de daken van de huizen zwaarder verankerd moeten worden dan daken in de windgebieden 2 en 3.
Dakzones
Naast de windgebieden heb je ook nog te maken met dakzones. Voor sommige delen van het dak geldt dat ze meer belast worden dan andere delen van het dak.
Kijkend naar de randzones, waaronder de nok en de gevel vallen, zie je dat deze te maken hebben met een zwaardere belasting dan de middenzone. Het kan dan ook zijn dat juist in die randzones de dakpannen nog beter moeten worden verankerd.
Verankeringsberekening
Om te kiezen voor de juiste verankering van je dakpannen is het belangrijk dat je een verankeringsberekening laat maken. In deze berekening worden factoren als windgebied, dakzone, het type dakpan, de vorm van het dak, de latafstand en de hoogte van de goot meegenomen.
Op basis van deze berekening kan worden bepaald welke verankering er plaats moet vinden, bijvoorbeeld:
- Volledige verankering: Hierbij wordt met schroeven elke pan van een panhaak voorzien.
- Dambordverankering: Hierbij worden de dakpannen dambordsgewijs gehaakt.
Zorg voor een goede verankering van je dakpannen. Laat je een specialist je dak dekken. Vraag hier gratis offertes aan.
Wat zijn gevelpannen?
Een gevelpan wordt ook wel zijpan of kantpan genoemd.
- Het zijn de dakpannen die dienen om de zijkant van het dak af te werken.
- Gevelpannen lijken weliswaar op gewone dakpannen, maar door de zijkant die verlengd is, sluit deze dakpan precies over je gevel.
- Met behulp van gevelpannen vindt er een goede aansluiting plaats tussen de gevel en het dak. Zo wordt het dak onder de dakpannen beschermd tegen regen en sneeuw en kan de wind niet de dakpannen van de kopgevel optillen.
Hoe gevelpannen klemmen
Voorheen werd de rand tussen gevelpan en gevel dichtgemaakt met gewone mortel. Omdat dit belemmerend werkt voor de ventilatie wordt hier tegenwoordig niet meer voor gekozen.
Gevelpannen kunnen vastgezet worden met:
- Schroeven: de gevelpannen worden vastgezet met RVS schroeven.
- Flexim: Dit is een speciale dakmortel die stormvast en blijvend elastisch is. Het product bevat geen schadelijke stoffen, het bestaat voornamelijk uit het natuurproduct lijnolie. Flexim zorgt voor een verbinding die sterk en slijtvast is.
Vergeet de nokvorsten niet: nokvorsten vastzetten
Met nokvorsten worden die halfronde dakpannen bedoeld bovenop de nok van het pannendak. Hierdoor wordt de scheiding van de twee dakvlakken waterdicht afgewerkt.
Net als gewone dakpannen kunnen ook nokvorsten los komen te zitten. Voorheen werden nokvorsten vastgezet met cement.
Omdat cement niet flexibel is en omdat een dak wel onder de verschillende weersomstandigheden mee moet kunnen bewegen wordt dit nauwelijks nog gebruikt.
Wat wel gebruikt wordt om vorsten goed vast te zetten zijn:
- Flexim: Hierbij wordt de vorst vastgeschroefd en daarna dichtgesmeerd met Flexim. Dit is de zogenaamde gesloten methode. Hiervoor moet het vocht in het dak goed kunnen verdampen. Anders moet er voor de ventilerende nok worden gekozen.
- Ventilerende nok: De nok wordt bij deze methode niet afgesloten met cement of Flexim. Hierbij wordt een rol (ondervorst / ruiterrol) met in het midden doek en aan de buitenzijde aluminium over de nokbalk(of ruiterlat) vastgemaakt. Op de ondervorst worden de nokvorsten zelf vastgeschroefd met speciale schroeven die de dakpannen niet beschadigen.
Offertes aanvragen bij dakdekkers
Ga je een dakdekker inhuren voor het (leggen en) verankeren van de dakpannen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend bij meerdere dakdekkers offertes aan. Dan kun je snel een goede prijsvergelijking maken.