Lekkage Dakkapel: Opsporen + Oplossen

Soms kan een dakkapel na verloop van tijd lekkages gaan vertonen. Er kan hierdoor vocht in huis komen, wat voor flink wat schade zorgt. Zo op het oog is het niet altijd gemakkelijk te zien waar een lek zich bevindt. Een dakdekker kan helpen bij het snel opsporen van de lekkage en het repareren van de dakkapel.

In deze gids lees je onder meer over

  • hoe een lekkage kan worden opgespoord;
  • hoe deze kan worden opgelost;
  • en of dit soort schades gedekt worden door de verzekering.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom een lekkage op een dakkapel snel aanpakken?

Vochtproblemen in je huis als gevolg van een lekkage (door bijvoorbeeld sneeuw of overmatige regen) zijn erg vervelend. Vaak wordt een lekkage niet gelijk opgemerkt maar pas na enige tijd.

Een lekkage kan zich als volgt manifesteren:

  • Er is vochtschade waarneembaar aan wanden, plafonds of vloeren.
  • Een lekkage kan ook schade aanrichten aan je isolatie. Niet alle soorten isolatiemateriaal zijn goed bestand tegen vocht en ze kunnen daardoor hun isolerende vermogen verliezen.
  • Vocht- of schimmelplekken in de buurt van de dakkapel kunnen een teken zijn dat de dakkapel niet geheel waterdicht meer is.

Om (grotere) problemen te voorkomen moet de lekkage dan ook zo snel mogelijk worden aangepakt. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Is een lekkage bij mijn dakkapel gedekt door de verzekering?

Is er schade ontstaan als gevolg van lekkage aan je dakkapel dan is het mogelijk om via de volgende verzekeringen een vergoeding te krijgen:

1. Opstalverzekering

Bij deze verzekering gaat het om schade die ontstaan is aan spullen die aard- en nagelvast zitten aan het huis. Voorbeelden hiervan zijn het dak, de ramen, leidingen en ook het dakkapel..

Niet in alle gevallen wordt de schade vergoed:

  • Is er sprake van achterstallig onderhoud, dan had de schade voorkomen kunnen worden en krijg je deze niet vergoed.
  • Ook wanneer er sprake is van nalatigheid – bijvoorbeeld het niet regelmatig schoonmaken van de dakgoten – krijg je geen vergoeding.

Is de dakkapel goed onderhouden en is er ook geen sprake van nalatigheid waardoor de schade is veroorzaakt, dan wordt vanuit de opstalverzekering meestal de volgende schade vergoed:

  • De gevolgschade van een lekkage aan het dak, de dakkapel of de dakgoot. De kosten voor reparatie hiervan worden echter niet vergoed.
  • De schade die is ontstaan door een lekkage bij de buren. In dit geval moet het dan wel gaan om een niet-vrijstaande woning.

2. Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert alle spullen die in je huis staan. Denk hierbij aan de meubels en televisies. De volgende schades aan je dakkapel worden doorgaans gedekt door de inboedelverzekering:

3. Rechtsbijstandverzekering

Is er onenigheid ontstaan tussen jou en de specialist die de dakkapel heeft geplaatst, bijvoorbeeld doordat de dakkapel niet juist is geplaatst, dan kun je een beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering.

Hierbij geldt wel een wachttijd van 3 maanden, ontstaat er binnen deze 3 maanden een conflict dan ben je hier niet voor verzekerd.

Lekkages bij je dakkapel opsporen

Voor het opsporen van lekkages aan je dakkapel kun je een dakdekker inhuren. Vraag hier nú gratis en vrijblijvend offertes aan.

Het opsporen van een lek gaat als volgt:

1. Visuele inspectie

Eerst wordt door middel van een visuele inspectie geprobeerd om het lek op te sporen. Is het niet mogelijk om het lek met het blote oog te vinden dan wordt er op andere manieren naar het lek gezocht.

2. Vochtmeting

Er wordt een relatieve vochtmeting gedaan op verschillende plekken binnen de dakkapel. Met deze vochtmeting kan worden geconstateerd of er plekken zijn die mogelijk de schade hebben veroorzaakt.

Afhankelijk van waar deze plekken zich bevinden kan met verschillende technieken worden bekeken of er zich daadwerkelijk op deze plek(ken) een lek bevindt:

  • Rookproef: Door rook onder de dakbedekking van de dakkapel te blazen, kan de precieze locatie van de lekkage gevonden worden, op deze plek komt de rook omhoog door het dak.
  • Kleurstofdetectie: Hierbij wordt eerst de afvoer van het dak geblokkeerd, waarna er op het dak (onschadelijk) gekleurd water wordt gespoten. Zakt dit water weg op een bepaalde plek dan is de lekkage getraceerd.
  • Thermografie: Er wordt een warmtebeeld gemaakt van de dakconstructie. Aanwezige lekkages geven onregelmatigheden binnen dit warmtebeeld, waardoor het eenvoudiger is om het zoekgebied van de lekkages te verkleinen.
  • Ultrasoon: Bij deze methode wordt er een zender in huis geplaatst die ultrasone geluidsgolven produceert. Deze geluiden kunnen met een ontvanger worden opgevangen en gemeten. Door middel van de ontvangen signalen kan worden bepaald of er een lekkage aanwezig is.
  • Endoscopie: Hierbij wordt een zeer kleine camera door een klein gat van 8 mm groot geplaatst. Deze camera maakt het mogelijk om lekkages visueel op te sporen.

3. Markering van de lekkage

Als de dakkapel lekkage is opgespoord, wordt de locatie van deze plek gemarkeerd. Zo weet de specialist precies waar de vloer, de wand of het plafond moet worden opengemaakt om het lek van de dakkapel te maken.

Vind de lekkage snel en zorg voor een goede oplossing. Schakel een dakdekker in. Vraag hier gratis dakdek offertes aan.

Hoe wordt de lekkage bij een dakkapel opgelost?

Een lekkage bij een dakkapel kan zich op verschillende plaatsen bevinden. Afhankelijk van de locatie wordt de lekkage op verschillende manieren verholpen.

1. Lekkage aan het dak

Gaat het om een geringe lekkage dan kan het dak doorgaans nog wel gerepareerd worden. Zijn de problemen groter dan kan het zo zijn dat het dak van de dakkapel vervangen moet worden. Je kunt kiezen voor dezelfde soort dakbedekking of voor een ander soort dakbedekking.

Lekkende dakkapel opnieuw bedekken

2. Lekkage bij de verbindingen

Het is ook mogelijk dat de lekkageproblemen zijn ontstaan doordat de aansluiting tussen het dak en de dakkapel niet meer goed is. De dakkapel zal dan opnieuw verbonden moeten worden met het dak. Dit is best een ingewikkelde klus die door een ervaren dakdekker moet worden uitgevoerd.

Ook kan het zijn dat het lood rondom de dakkapel gerepareerd of vervangen moet worden doordat zich hier scheuren of kieren bevinden. Scheuren in het lood kunnen afgeplakt worden met speciale loodstickers. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing, doorgaans wordt er dan ook gekozen voor vervanging van het lood.

3. Lekkage van de dakgoot

De lekkage kan zich ook bevinden bij de dakgoot. Is dat het geval dan zal de dakgoot vervangen moeten worden. Een verholen goot is een goot die nauwelijks zichtbaar is en daarom zeer geschikt is voor een dakkapel.

Door de verborgen ligging onder de dakpan is er sprake van een mooie afwerking. De verholen goot zorgt ervoor dat regenwater dat wegloopt langs de zijkant van de dakkapel wordt afgevoerd.

Verholen dakgoot voor goede afwatering dakkapel

4. Lekkage aan de zijwangen

Het is ook mogelijk dat er aan de zijkanten (zijwangen) van de dakkapel een lekkage is ontstaan. Ook hier kan de oorzaak liggen bij loodslabben die zijn gaan scheuren of die niet goed meer aansluiten op de dakpannen.

In dit geval moeten deze worden vervangen. De zijwangen zelf kunnen ook aan vervanging toe zijn.

Lekkage bij dakkapel: bij dakdekker of dakkapel specialist aankloppen?

Wie moet je bij lekkage aan je dakkapel nou eigenlijk inschakelen, een dakdekker of een dakkapel specialist? Dit hangt af van de leeftijd van de dakkapel.

Voor de meeste dakkapellen geldt een garantie van 10 jaar na de plaatsing. Bij sommige dakkapellen specialisten is dit zelfs 15 jaar. Kijk dit dus eerst even goed na.

Toch een nieuwe dakkapel?

Verkeert je dakkapel niet meer in een goede conditie dan kan het verstandiger zijn om deze bij lekkages niet meer te laten repareren maar te kiezen voor een nieuwe dakkapel.

Kies je hierbij voor een kunststof dakkapel dan profiteer je van een dakkapel met een lange levensduur, waaraan je weinig onderhoud hoeft te plegen. Tegenwoordig valt er heel wat te kiezen op het gebied van kleuren en dessins.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtlook die nauwelijks van echt hout is te onderscheiden.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Heb je last van lekkage aan je dakkapel en wil je deze laten repareren?

Door bij meerdere dakdekkers offertes aan te vragen kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vraag hieronder nú gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten