Vocht Meten in Huis

Heb je last van vochtproblemen in huis? Probeer zo snel mogelijk het probleem te achterhalen. Een manier om vochtproblemen te vinden is door een vochtmeting uit te (laten) uitvoeren.

Je leest er in dit artikel alles over.

Snel je vochtproblemen laten oplossen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de gevolgen van teveel vocht in huis?

Een teveel aan vocht kan zowel problemen aan je huis als aan je gezondheid veroorzaken. Zo kan vocht voor de volgende problemen zorgen:

 • Lelijke vochtplekken op muren en plafonds;
 • Schimmelvorming;
 • Loskomend behang of pleisterwerk;
 • Afbladderende verf;
 • Teveel vocht in de dekvloer kan een houten vloerafwerking laten kromtrekken;
 • Aantrekken van allerlei ongedierte zoals zilvervisjes, huismijt en pissebedden;
 • Muffe geur in huis;
 • Diverse gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen, allergieën en astma.

Waarom een vochtmeting laten uitvoeren?

Met een vakkundige vochtmeting wordt duidelijk wat het vochtgehalte in je woning is. Met een zogenaamde lekdetectie kun je de oorzaak van het vocht achterhalen.

Zo kun je vaststellen of er sprake is van optrekkend vocht of dat er andere oorzaken een rol spelen.

Alleen wanneer de oorzaak duidelijk is, kun je het vochtprobleem effectief bestrijden. Vraag offertes aan bij vochtexperts.

Wanneer een vochtmeting uit (laten) voeren?

Een vochtmeting kun je zelf uitvoeren met een vochtmeter of je kunt een professionele vochtmeting laten verrichten door een vochtspecialist. In welke gevallen is het nou nodig om een meting te verrichten?

 • Om eventuele lekken op te sporen.
 • Je wilt weten wat de relatieve luchtvochtigheid in je woning is. Een gezonde luchtvochtigheid in je huis ligt tussen de 40 en 60%.
 • Voor het meten van de hoeveelheid vocht in de muren.
 • Kwaliteit van het pleisterwerk beoordelen voordat je gaat schilderen of behangen.
 • Kwaliteit van isolatiemateriaal testen.
 • Het vochtgehalte in de ondergrond meten voordat er laminaat of parket over wordt gelegd.

Hoe meet je luchtvochtigheid met een hygrometer?

Wil je zelf de luchtvochtigheid in je huis meten dan kun je dit doen met een hygrometer. Dit is een instrument om de zogenaamde relatieve luchtvochtigheid te meten.

Deze waarde geeft in procenten weer hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt, ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Hygrometers zijn er in twee soorten:

Klassieke haar-hygrometer

Dit instrument geeft met een wijzer aan wat de luchtvochtigheid is. Ieder dik streepje geeft een veelvoud van 10% aan en tussen de dikke streepjes is er een onderverdeling van 10 streepjes.

Je kunt dus aflezen op 1% nauwkeurig. Deze hygrometer wijst over het algemeen de luchtvochtigheid niet helemaal nauwkeurig aan. Je moet rekening houden met een waarde van eventueel 5% hoger of 5% lager.

Digitale hygrometer

Hierbij lees je het meetresultaat van een schermpje af. De respons kan iets langer op zich laten wachten dan bij een haar hygrometer. Een digitale hygrometer is over het algemeen vrij nauwkeurig, bij lagere temperaturen is de nauwkeurigheid wel wat minder.

Alecto WS-75 Binnen thermo- en hygrometer

Luchtvochtigheidsmeter

Soorten vochtmeters om het vocht in de muren te meten

Voor het bepalen van het vochtgehalte in de muur zijn er verschillende vochtmeters:

Destructieve meter

Deze wordt vooral gebruikt om het vochtgehalte in hout te meten. Er worden hierbij steekpennen in het materiaal geduwd. Door middel van gekleurde LED-lampjes in het apparaat kan de vochtwaarde gemakkelijk worden afgelezen.

Het nadeel van deze manier van meten is dat er kleine beschadigingen in de muur ontstaan door het prikken van de kleine gaatjes.

Om deze reden wordt een destructieve meter dan ook vooral bij ruwbouw en renovatie toegepast.

Hieronder zie je een voorbeeld van een vochtmeter:

Stanley 0-77-030

Vochtmeter

Relatieve meter

Deze meter is net zo betrouwbaar als een destructieve meter, maar zonder pinnen. Bij dit apparaat wordt de meetkop tegen de muur geduwd. Is er sprake van een te hoog vochtgehalte in de muur dan gaat er een alarm af.

De piepjes gaan sneller naarmate de vochtigheid hoger is. Het mooie van deze meter is dat de muur niet beschadigd wordt door de vochtmeting.

Gaat het om een pas geverfde muur dan blijft deze door de meting intact.

Vochtmeter zonder pinnen

Bron foto: novanex.nl/nl/gm-200-beton-vochtmeter-met-bal.html

Vochtmeter met warmtebeeld

Een vrij nieuw apparaat is de vochtmeter die met een warmtebeeldcamera het verborgen vocht opspoort. Dit is natuurlijk erg handig wanneer het onduidelijk is waar het vocht vandaan komt.

Niet altijd zijn er duidelijke vochtplekken aanwezig. Een warmtebeeldcamera laat zien waar het verdampingsproces te langzaam verloopt.

Voor het meten op lastig bereikbare plekken – zoals bij spouwmuurisolatie of onder de grond – heeft deze vochtmeter allerlei accessoires om een meting op dit soort plekken mogelijk te maken.

Warmtebeeldcamera

Waarom een professionele vochtmeting laten doen?

Hoewel je zelf een vochtmeting kunt doen met een hygrometer is het – zeker wanneer je te maken hebt met een serieus vochtprobleem – verstandig om een vochtexpert in te schakelen.

Een vochtexpert beschikt over professionele apparatuur waarmee hij zowel het vochtgehalte als de oorzaak van het probleem duidelijk in beeld kan brengen.

Ook kan deze op basis hiervan goede adviezen geven over hoe het vochtprobleem het beste kan worden opgelost. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

Hoe wordt een professionele vochtmeting uitgevoerd?

Er bestaan verschillende methodes die een vochtexpert kan gebruiken voor het uitvoeren van een professionele vochtmeting:

Capacitieve vochtmeting

Deze methode is gebaseerd op het zoeken naar de materiaaleigenschap die sterk afhankelijk is van het vochtgehalte.

Bij deze methode wordt alleen het vocht in de bovenste laag gemeten tot enkele centimeters. Hierbij geeft het apparaat aan of het onderzochte deel wel of niet vochtig is.

Calcium carbid vochtmeting

Met een calcium carbide test kan een vochtexpert aantonen hoe vochtig een muur is. Er worden boorstalen genomen die daarna in een speciale fles worden samengevoegd met de stof calciumcarbide.

Uit de reactie die hierop volgt, kan geconcludeerd worden hoe vochtig de onderzochte muur op een bepaalde diepte is.

Offertes aanvragen bij vochtexperts

Heb je te maken met vochtproblemen in huis? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp. Vochtproblemen zorgen op termijn voor steeds grotere problemen.

Vraag hieronder bij vochtexperts offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo kun je een goede vergelijking maken en op basis hiervan de beste keuze maken.

Vergelijkbare berichten