Huiszwam [Herkennen + Oplossen]

Elke woning bevat sporen van schimmels. Door een temperatuur tussen de 3 °C en 26 °C en een hoge luchtvochtigheid ontwikkelen deze sporen zich tot een schimmel.

De huiszwam is zo’n schimmel en veroorzaakt veel schade…

Maar herken je een huiszwam? En belangrijker nog: Hoe kom je van een huiszwam af?

Snel je vochtproblemen laten oplossen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is huiszwam?

Sporen van de huiszwam ontwikkelen zich al tot vruchtlichamen op hout dat minimaal 20% vocht bevat.

Uit deze sporen ontstaat schimmeldraden Deze sporen zijn gevaarlijker dan het vruchtlichaam zelf. De zwammen onttrekken vocht en voeding aan het hout en verspreiden zich steeds verder.

De huiszwam voedt zichzelf met hout. Balken, vloeren en oppervlakten die houtvezels bevatten worden aangetast door deze schimmel.

Op een gegeven moment tasten de schimmeldraden ook droog hout, steen en beton aan.

Hoe ziet huiszwam eruit?

Bron foto: bouwtotaal.nl

Hoe ontstaat huiszwam?

Het ontstaan van huiszwammen heeft alles te maken met:

 • De omstandigheden in je kruipruimte. Een natte kruipruimte is een ideale plek voor zwammen om in te groeien. (Bodemisolatie is een goede manier om de kruipruimte droog te houden.)
 • De bouwkwaliteit van de woning.
 • De werkzaamheden die uitgevoerd zijn.
 • Een hoge luchtvochtigheid in huis, veroorzaakt door een vochtprobleem (lekkage, doorslaand vocht) zorgt ervoor dat het vocht in de muren trekt en het hout aantast. Deze aangetaste materialen zijn de ideale voedingsbodem voor schimmels, zo ook voor de huiszwam

Pak huiszwam tijdig aan. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

Wat kost het verwijderen van huiszwam?

Het laten verwijderen van huiszwam kan flink in de papieren lopen. Het is belangrijk om in een vroeg stadium huiszwam professioneel te laten verwijderen.

Hieronder zie je gemiddelde kosten inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Stadium Gemiddelde €
Huiszwam verwijderen in vroeg stadium €2.900
Huiszwam verwijderen in later stadium €8.200

Verzekeren tegen huiszwammen

In sommige gevallen vergoedt de opstalverzekering of de brandverzekering de schade die is aangericht door huiszwam.

Op het moment dat jouw buren een lekkage hebben kan deze doorsijpelen naar jouw woning. Op deze manier voorkom je de huiszwam niet en vergoedt de verzekering veelal de schade.

De kans dat de verzekering uitkeert is erg klein als er in jouw woning door bijvoorbeeld lekkage en slecht onderhoud huiszwam is ontstaan.

Hoe herken je huiszwam?

Hieraan herken je de huiszwam:

 1. Het vruchtlichaam van de huiszwam is cirkelvormig en groeit (tot een doorsnede van 1 meter) onder de vloer of tegen de muur. De huiszwam heeft een bruin-rode kleur met witte randen.
 2. Rond het vruchtlichaam zitten de sporen van de zwam, deze zien eruit als roestkleurig poeder.
 3. Soms zie je ook witte schimmeldraden, deze worden als witte vlokken zichtbaar op het houtoppervlak.

Waarom moet je huiszwam (laten) verwijderen?

Er zijn twee redenen waarom je snel moet handelen op het moment dat je huiszwammen in jouw woning ontdekt:

1. Schade aan de woning

De huiszwam beschadigd veel materiaal (onherstelbaar). De zwam dringt diep door in hout en zorgt ervoor dat de houten structuur onstabiel wordt. Hierdoor verzwakt de woning. In een vergevorderd stadium tast de zwam ook pleister- en metselwerk aan.

De schimmeldraden nemen steeds meer oppervlakte in beslag en nestelen zich diep in de materialen. De constructie verzwakt nog meer en de woning komt in gevaar.

De muren worden door de combinatie van zwammen en vocht steeds zwakker. In sommige gevallen wordt de woning onbewoonbaar verklaart.

2. Schadelijk voor de gezondheid

Je ademt de sporen van de huiszwam in. Deze zijn met het oog niet te zien maar dit betekent niet dat de sporen er niet zijn.

De huiszwam veroorzaakt de volgende klachten:

 • Ademhalingsklachten en luchtweg problemen;
 • Bestaande lichamelijke klachten verergeren;
 • Huidirritatie (bijvoorbeeld jeuk en eczeem);
 • Iemand met astma of een schimmelallergie reageert heftig op de aanwezigheid van zwamsporen in de lucht.

Huiszwam - slecht voor gezondheid en huis

Bron foto: schrijversysteem.nl

Hoe kun je huiszwam verwijderen?

Wat je zelf kan doen tegen de huiszwam:

Voorkomen is beter dan genezen, zorg ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad van de woning tussen de 40% en 60% blijft. Dit meet je met een hygrometer. Zorg voor isolatie op de bodem van de kruipruimte zoals met schelpen, EPS isolatieparels, chips of bodemfolie.  Hierdoor voorkom je optrekkend vocht waardoor de lucht droger wordt.

Oppervlakkige huiszwammen zijn zelf te verwijderen. Het is echter een lastige klus omdat de huiszwam onzichtbare sporen achterlaat in de lucht. Op het moment dat je aangetast materiaal verplaatst, verplaatsen deze sporen mee.

Voor je het weet heb je deze sporen door de hele woning. Ook moet het aangetaste materiaal verbrand worden. Hierdoor is het verstandig om huiszwammen door een vochtexpert te laten verwijderen.

Azijn wordt vaak gebruikt bij de bestrijding van zwarte schimmel. Het is een effectief en natuurlijk middel tegen schimmels. Een azijnoplossing is helaas vaak niet voldoende om de huiszwam te bestrijden.

Alleen in het beginstadium maak je kans om met azijn de schimmel goed te verwijderen.

Andere soorten zwammen

Er bestaan verschillende soorten zwammen. De kelderzwam lijkt erg op de huiszwam en bruinrot is het gevolg van beide zwammen:

Kelderzwam: De kelderzwam is ook een zwam die hout aantast. Het hout wordt hierdoor ernstig verzwakt. Kelderzwammen hebben veel vocht nodig om in leven te blijven (meer dan de huiszwam nodig heeft).

Bruinrot: Bruinrot is het aangetaste hout, ontstaan door schimmels. De huis- en kelderzwam zijn in huizen de meest voorkomende oorzaken van bruinrot.

Hoe wordt huiszwam verwijderd door een expert?

De vochtexpert zal de verschillende delen van je huis inspecteren om een compleet beeld te krijgen van het zwammenprobleem om vervolgens te starten met de bestrijding:

 1. De aangetaste ruimte wordt afgesloten.
 2. Het besmette hout- en metselwerk wordt verwijderd en vernietigd (verbrand).
 3. Een zwamdodend chemisch product voorkomt nieuwe schimmels.
 4. De meeste vochtexperts pakken niet alleen het probleem aan maar richten zich ook op de oorzaak van het probleem. Zo voorkom je dat het probleem terugkomt.

Gratis offertes aanvragen

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je last hebt van huiszwam. Huiszwammen richten veel schade aan in de woning, soms op een onherstelbare manier. Laat een expert naar het probleem kijken.

Deze zal de huiszwam bestrijden en de onderliggende problemen aanpakken.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten