Schelpen In De Kruipruimte [Kosten + 4x Voordelen]

Een veelvoorkomend probleem in de kruipruimte van een huis is optrekkend vocht. Dit betekent dat bodemwater door de vloer omhoog komt en schimmel en een muffe lucht kan veroorzaken.

Schelpen gebruiken als bodemisolatie is een manier om deze vervelende problemen te voorkomen of op te lossen. Lees hier meer over de voordelen en kosten.

Vochtvrije Kruipruimte?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is schelpen bodemisolatie?

Schelpen zijn van nature droog en vormen een beschermende laag tegen vocht dat door de bodem omhoog komt. Op deze manier beschermen de schelpen een kruipruimte tegen optrekkend vocht.

Hoe dik moet schelpen isolatie worden aangebracht?

Om een kruipruimte goed te beschermen tegen vocht moet er een dikke laag schelpen aangebracht worden.

Mocht er al water aanwezig zijn op de bodem van de kruipruimte, dan is het belangrijk dat de laag schelpen hier een stuk bovenuit komt.

Over het algemeen is een dikte van 25 tot 35 centimeter schelpen voldoende.

Schelpen in de kruipruimte

Bron foto: ecomat.be

Wat kosten schelpen als bodemisolatie?

Voor een laag van schelpen van gemiddeld 30 centimeter dik betaal je €26 per m². Deze kosten zijn inclusief laten storten, de schelpen zelf en de btw.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor verschillende soorten huizen.

Type woning Gemiddelde €
Rijtjeswoning
(oppervlakte kruipkelder 50 m²)
€1.350
Twee-onder-één-kap / Hoekwoning
(oppervlakte kruipkelder 60 m²)
€1.525
Vrijstaande woning
(oppervlakte kruipkelder 85 m²)
€2.200

Schelpen in een natte kruipruimte

Staat je kruipruimte onder water dan zijn schelpen minder geschikt als bodemisolatie. Dan zijn EPS parels of chips beter geschikt. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Wat is bodemisolatie?‘.

Naast het kiezen van een ander materiaal is het belangrijk dat overtollige water wordt gedraineerd. Daarnaast is goede ventilatie van de kruipruimte belangrijk om vocht in de toekomst minder de kans te geven om problemen te veroorzaken.

Waarom schelpen in de kruipruimte helpen tegen vochtproblemen?

Door schelpen als bodemisolatie te gebruiken, bestrijd je op verschillende manieren vochtproblemen.

Hieronder de voordelen:

  1. Schelpen nemen het vocht op: Schelpen zijn in staat zijn om vocht in jouw kruipruimte op te nemen.
  2. Schelpen vormen een beschermende laag: Optrekkend bodemvocht heeft meer moeite om door de dikke laag schelpen heen te komen. Dit zorgt voor een droog klimaat in jouw kruipruimte, waardoor schimmels geen kans krijgen.
  3. Schelpen hebben een isolerende werking: Optrekkend bodemvocht gaat vaak gepaard met een koude luchtstroom. Doordat er tussen de schelpen kleine vakjes met lucht blijven bestaan, trekt de koude lucht niet verder op naar uw vloeren en huis.

Wat is bodemisolatie?

Met bodemisolatie bedoelen we isolatie die op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht.

De kans is groot dat het vochtig is in de kruipruimte of dat er zelfs grondwater naar boven komt als je een vochtig deel van het land woont. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dit kan worden opgelost met onder andere schelpen. Maar ook nog andere materialen.

Er zijn verschillende materialen die als bodemisolatie worden gebruikt:

EPS parels

EPS parels voor de kruipruimte zijn kleine, piepschuim-achtige korrels die op de bodem wordt gestort. Als je een natte kruipruimte hebt blijven parels drijven en zorgen ervoor dat de ruimte onder de vloer toch droog blijft.

Isolatiechips

Isolatiechips is een grote EPS vlok dat lijkt dat lijkt op een acht. Ze hebben dezelfde eigenschappen als EPS parels. Zo is het licht van gewicht en behoudt zijn isolatiewaarde als de kruipruimte onder water komt te staan.

Kies ook voor schelpen of ander soort bodemisolatie in je kruipruimte. Vraag hier gratis offertes aan voor bodemisolatie.

Zand

Ook zand kan als bodemisolatie worden gebruikt. Het zorgt dat plasvorming en optrekkend vocht wordt voorkomen. Het nadeel is wel dat het erg zwaar is en in de weg kan liggen bij eventuele reparaties aan leidingen of het isoleren van de vloer. En als eenmaal het waterpeil boven het zand stijgt is de isolatiewaarde weg.

Wat zijn de voordelen van schelpen als bodemisolatie?

Het kiezen van schelpen als bodemisolatie materiaal levert een aantal voordelen op.

1. Het voorkomt of verhelpt plasvorming

Doordat de laag schelpen op de bodem van de kruipruimte ligt, kan het vocht minder snel plassen vormen.

Helaas zijn schelpen niet effectief als de kruipruimte onder water staat. De schelpen verliezen in water hun isolatiewaarde.

2. Het is een natuurproduct

Schelpen worden uit de natuur gewonnen. Er zijn geen chemische middelen nodig om te produceren. Het nadeel van schelpen is dat het getransporteerd moet worden van zee naar je kruipruimte, waardoor de druk op de natuur alsnog aanwezig is.

3. Het voorkomt of verwijdert een muffe lucht in huis

In vochtige ruimtes ontstaat vaak een muffe lucht. Door de bodem af te sluiten verminder je de kans op vocht en schimmel waardoor je de kans op muffe lucht verkleint.

4. Ongedierte krijgt geen kans

Ongedierte (zoals huisstofmijt) houdt van een vochtige omgeving. Door de kruipruimte droog te maken met schelpen maak je korte metten met deze ongewenste bezoeker in huis.

Wat zijn de nadelen van schelpen als bodemisolatie?

Het plaatsen van schelpen als bodemisolatie kan ook een aantal nadelen tot gevolg hebben.

1. Bewegingsruimte

De laag schelpen is 25 tot 35 centimeter dik. In kleinere kruipruimtes kan dit betekenen dat er weinig ruimte overblijft om te bewegen.

2. Kosten

De winning van schelpen uit de natuur is een arbeidsintensieve klus. Hierdoor zijn de kosten vaak hoger dan bij andere isolatiemethodes.

3. Zwaar

In vergelijking met EPS parels of isolatiechips zijn schelpen vrij zwaar. Dit kan ook een nadeel zijn wanneer u de schelpen zelf plaatst.

Heb je last van een bodem die snel verzakt? Dan zijn schelpen ook geen idee. Door de zware lage is de kans dat de schelpen in de grond wegzakken en de werking ervan verdwijnt.

Hoe worden de schelpen in de kruipruimte aangebracht?

De schelpen worden met een vrachtwagen afgeleverd en via een slang in de kruipruimte geblazen. De klus is binnen enkele uren geklaard en geeft geen extra troep.

Schelpen aanbrengen in de kruipruimte

Bron foto: duurzaammbo.nl

Zand of schelpen als bodemisolatie?

Moet je nu kiezen voor zand of schelpen in je kruipruimte? In sommige gevallen is het storten van schelpen beter dan zand. In andere gevallen is het omgekeerd.

Vraag aan een kruipruimte isolatiespecialist welk soort bodemisolatie het meest geschikt is. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hieronder de verschillen en overeenkomsten tussen zand isolatie en schelpisolatie.

Verschillen:

  • Zand wordt ook gebruikt om een kruipruimte op de te hogen. Met schelpen kan dit ook, maar zand sluit beter af.
  • Als er een rioollekkage is geweest is zand beter om de vieze geuren te isoleren.

Overeenkomsten:

  • Zowel zand als schelpen lossen vochtproblemen op;
  • Zorgen beide voor minder of geen ongedierte en vieze geuren.

Subsidie op bodemisolatie

Voor de bodemisolatie kun je in 2024 subsidie ontvangen. Het subsidiebedrag in 2024 is €3 per m². Hiervoor gelden wel voorwaarden.

Vraag offertes aan bij kruipruimte isolatiespecialisten

Heeft u interesse in schelpen als bodemisolatie? Dan is het verstandig om deze klus uit te laten voeren door een kruipruimte isolatiespecialist.

Vraag hieronder in één keer meerdere offertes aan bij kruipruimte isolatiespecialisten om te vergelijken. Gratis + vrijblijvend.Vergelijkbare berichten