Vochtige En Natte Kruipruimte [Oorzaken + Oplossingen]

Heb je last van een vochtige of zelfs natte kruipruimte? Dan is het tijd voor actie en deze vochtproblemen in huis te voorkomen.

Wil je meteen meer weten over het oplossen van de vochtproblemen in de kruipruimte? Ga dan door naar het kopje ‘Bodemisolatie‘.

Vochtvrije Kruipruimte?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een kruipruimte?

De meeste woningen in Nederland beschikken over een kruipruimte. Het is de ruimte onder de begane grond.

De ingang van de kruipruimte is in de meeste gevallen te vinden onder de mat direct achter de voordeur of vanuit een andere ruimte die niet veel gebruikt wordt.

Een kruipruimte heeft twee functies:

  • Het vormt een barrière tussen de vochtige grond en de begane grond van de woning
  • Het biedt ruimte aan het leidingwerk.

Helaas komt het vaak voor dat een kruipruimte vochtig of zelfs nat is. Gelukkig zijn er manieren om het probleem van een vochtige kruipruimte te voorkomen of op te lossen. In dit artikel lees je hier meer over.

Hoe ontstaat een vochtige kruipruimte?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je een vochtige of natte kruipruimte hebt.

1. Grondwaterpeil

Nederland is een waterland. Het grondwaterpeil is hier relatief hoog.

Tel daar ons vochtige zeeklimaat met veel regen en de aanwezigheid van veel kanalen en rivieren bij op en je snapt waarom we in Nederland vaak met vochtproblemen stoeien.

2. Lekkage

Door een lekkage aan de leidingen kan de kruipruimte ook (langzaamaan) vochtig en nat worden. Lekkages zijn vaak geen grote stromen water, maar kleine barstjes in de leidingen waar water uit sijpelt.

3. Condensvorming

Door gebrek aan ventilatie kan er condensvocht ontstaan in de kruipruimte. Hierdoor wordt je kruipruimte niet door en door nat, maar wordt het wel vochtig wat ook tot problemen leidt.

4. Lek in de riolering

Ook een scheur of een breuk in de rioleringsbuis kan zorgen voor een vochtige of natte kruipruimte. Daarnaast krijg je ook last van stankoverlast als je rioolbuis lekt.

Is een natte kruipruimte erg?

In ruim 40% van de woningen is de kruipruimte vochtig. Een vochtige kruipruimte is om meerdere redenen erg vervelend en daarom is het erg belangrijk dat dit probleem wordt aangepakt.

De gevolgen zijn…

1. Gezondheidsproblemen door een natte kruipruimte

Een vochtige kruipruimte zorgt voor een vochtig leefklimaat in huis. Dit zal niet meteen voor gezondheidsproblemen zorgen, maar op de langere termijn kan dit wel schadelijk zijn.

Dit geldt zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen en reumaklachten. De gezondheidsklachten kunnen erger worden in een vochtig huis.

Een hoge luchtvochtigheid kan ook zorgen voor eczeem. Meet de luchtvochtigheid in huis. Deze is te meten met een hygrometer. Een hygrometer kun je kopen voor rond de €15.

Als het in huis te vochtig blijkt, dan kun je opzoek naar de oorzaak.

Kom je er niet achter, laat dan een vochtexpert langskomen om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

2. Vochtige kruipruimte trekt ongedierte aan

We gaven al aan dat een vochtige kruipruimte kan zorgen voor schimmelvorming en de aanwezigheid van huisstofmijt in huis.

Maar ook het grotere ongedierte voelt zich prima thuis in een donkere en vochtige omgeving. Denk hierbij aan ratten, muizen, slakken en vervelende muggen.

Zeker wanneer er voldoende voedsel zoals insecten aanwezig is, kun je dit soort ongedierte in een vochtige kruipruimte tegenkomen. Ook op deze ‘ huisdieren’ zit je uiteraard niet te wachten.

3. Vochtige of natte kruipruimte zorgt voor optrekkend vocht

Wanneer de kruipruimte vochtig is dan kan het vocht ‘optrekken’ naar de muren van de begane grond. Soms kan het vocht zich zelfs uitbreiden naar de eerste of tweede verdieping.

Optrekkend vocht zorgt voor allerlei vervelende problemen in huis.

Zo kan het behang gaan loslaten en de verf gaan afbladderen. Ook kan er schimmel ontstaan tegen de muren. De muren kunnen dusdanig worden aangetast dat ze gaan afbrokkelen. Ook kan er een muffe geur gaan ontstaan in de woning.

Laminaat en houten vloeren kunnen krom gaan trekken, de vloerbedekking kan gaan schimmelen en er kunnen zich op diverse plaatsen vochtplekken manifesteren.

Hoe krijg je een kruipruimte droog?

Tijd om een natte en vochtige kruipruimte weer droog te krijgen.

Drainage in de kruipruimte

Bij een drainage wordt het water dat in de kruipruimte staat afgevoerd. Er zijn twee verschillende soorten permanente drainage.

Randdrainage: Aan de rand van de muren wordt een goot aangelegd. Als er vocht de kruipruimte in komt, loopt het water via de gootjes naar een afvoersysteem.

Vloerdrainage: Bij vloerddrainage wordt er een noppenplaat op de vloer gelegd. Als het vocht naar boven komt kan het nog stromen naar het afvoersysteem.

Vloerdrainage op de keldervloer

Bron foto: steenhoutbvba.com/projecten/vloerdrainage-in-kelder-te-blankenberge/

Kruipruimte ventileren

Een manier om een vochtige kruipruimte droger te krijgen is door een ventilatiesysteem aan te brengen.

Leegpompen

Als de kruipruimte niet constant onderloopt kan een vochtexpert ook de kruipruimte eenmalig leegpompen om daarna bodemisolatie te storten. Bij een hoog waterpeil is het pompen niet zinvol.

Maar na een lekkage het water wegpompen wel.

Bodemisolatie voor vochtige kruipruimtes

Gelukkig kan een kruipruimte doeltreffend vochtvrij worden gemaakt. Dit is mogelijk door het isoleren van de bodem van de kruipruimte.

Er bestaan verschillende methodes voor bodemisolatie.

Welke methode in jouw situatie geschikt is, is onder meer afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de mate van vocht in jouw kruipruimte.

Hieronder volgt een opsomming van de meest gangbare methodes van bodemisolatie en hun bijbehorende specifieke eigenschappen.

1. EPS Isolatieparels

Isolatieparels voor de kruipruimte zijn een soort bolletjes piepschuim. De parels zijn te herkennen aan hun lichtgrijze kleur. Deze bolletjes zijn uitermate geschikt voor kruipruimtes waar water in staat.

Door het lichte gewicht blijven de isolatieparels drijven op water. Ondanks de kou van het water vormen de drijvende isolatieparels een isolatielaag. Boven de parels blijft de lucht en vloer droog. Vraag nu gratis offertes aan bij kruipruimte isolatiespecialisten.

De parels zijn geschikt voor lage kruipruimtes, tot ongeveer 30 á 40 centimeter hoog. Voor hogere kruipruimtes zijn de onderstaande chips effectiever.

EPS parels in de kruipruimte

Bron foto: 040energie.nl

2. EPS chips

De isolatiechips is isolatiemateriaal zijn eigenlijk grote EPS isolatieparels in de vorm van chips.

Door het aanbrengen van een laag chips op de bodem van de kruipruimte, wordt voorkomen dat de vochtige lucht uit de kruipruimte in contact komt met de (leef)vloer.

Ook dit type isolatiemateriaal blijft goed drijven op vocht en kan daarom in heel vochtige kruipruimtes toegepast worden.

De chips zijn geschikt voor iets hogere kruipruimtes, vanaf ongeveer 40 centimeter.

3. Schelpen

Het natuurlijke principe van schelpen is dat ze de vochtige bodem afsluiten en de lucht erboven droog houden. Schelpen voorkomen plasvorming.

Bij een natte kruipruimte zijn isolatieschelpen helaas minder effectief. De schelpen drijven niet, waardoor het water vrij kans heeft om schimmel en rot te veroorzaken. Bij een natte kruipruimte zijn chips en parels betere alternatieven.

Doordat de schelpen een onbeperkte levensduur hebben, is de investering ervan eenmalig en schelpen 100% zijn milieuvriendelijk.

Lees hier meer over de verschillende bodem isolatiematerialen.

Zorg ook voor een laag isolatiemateriaal op de bodem. Vraag hier gratis offertes aan voor kruipruimteisolatie.

Wat kost het oplossen van een natte kruipruimte?

Je bent vast benieuwd naar wat de oplossingen kosten?

Hieronder zie je de verschillende gemiddelde kosten van kruipruimte oplossingen inclusief btw, plaatsing en arbeidskosten.

Gemiddelde kosten
Kruipruimte bodemisolatie €23 per m²
Drainage aanleggen €1.400
Ventilatie €125
Kruipruimte leegpompen €120

Er is in 2024 subsidie mogelijk voor bodemisolatie. Er is €3 per m² beschikbaar.

Er zijn wel voorwaarden:

  • De bodem moet een minimale isolatiewaarde hebben van 3,5 Rd.
  • Je moet het combineren met andere duurzame maatregelen, zoals het isoleren van je dak of warmtepomp.
  • Je moet minimaal 20 m² aan bodemisolatie laten storten.

Vraag gratis offertes aan

Isoleer je kruipruimte bodem en voorkom vochtschade aan je muren en vloer.

Vraag nú vrijblijvend en gratis offertes aan bij kruipruimte isolatiespecialisten om te vergelijken.Vergelijkbare berichten