Kruipruimte Isoleren: Wat Kost Bodemisolatie?

Heb je last van vocht en een muffe geur uit de kruipruimte? Kies voor kruipruimte isolatie.

Benieuwd naar wat het kost om de bodem te laten isoleren?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten van het laten isoleren van je kruipruimte bodem. Zowel per type huis als per soort isolatiemateriaal.

Vochtvrije Kruipruimte?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Verschil tussen vloerisolatie en kruipruimte bodemisolatie

Kruipruimte isolatie en vloerisolatie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar kruipruimte isolatie, ook wel bodemisolatie genoemd is niet hetzelfde als vloerisolatie.

Vloerisolatie: Bij vloerisolatie gaat het om thermisch (op warmte) isoleren. Vloerisolatie zorgt voor een lagere energierekening en voor warme voeten.

Vloerisolatie wordt overigens vaak in de kruipruimte aangebracht. Aan de onderkant van de vloer, op het plafond van de kruipruimte om precies te zijn.

Kruipruimte isolatie: Bij kruipruimte isolatie wordt er isolatiemateriaal op de bodem aangebracht en moet het vochtproblemen en stank voorkomen.

Dus vloerisolatie is bedoeld om warmte te isoleren en kruipruimte bodemisolatie om vocht te reguleren en problemen te voorkomen.

Lees op WarmerHuis.nl meer over de kosten van vloerisolatie.

Wat kost bodemisolatie materiaal per m²?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen van de verschillende bodemisolatie materialen. Er zijn enkele isolatiematerialen die geschikt zijn om de kruipruimte vochtvrij te houden.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest gebruikte bodemisolatie materialen.

Zand: De meest eenvoudige manier om de bodem van de kruipruimte te isoleren is door zand.

Door een laag zand op de bodem te storten voorkom je een natte kruipruimte en stank in huis.

Schelpen: Net als bij zand wordt er een laag schelpen gestort op de bodem om vocht en stank te verminderen of te voorkomen. Schelpen isolatie heeft een dikke laag nodig om effectief het werk te doen waardoor de laag vrij zwaar is. Als je last hebt van een kruipruimte bodem die verzakt kunnen schelpen mee verzakken.

EPS parels: Met parels op de bodem van de kruipruimte voorkom je een vochtige kruipruimte. Het dauwpunt komt niet bij je leefvloer maar op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor krijg je droge lucht. Ook in een natte kruipruimte kunnen EPS parels goed functioneren. De parels zijn dan een soort drijvende isolatielaag. De lucht boven de parels blijft droog ondanks het water.

Isolatiechips: Een ander isolatiemateriaal die op EPS parels lijken zijn isolatiechips. Deze chips zijn groter dan de EPS parels maar hebben ongeveer hetzelfde effect. De chips zijn makkelijker op zij te schuiven waardoor de kruipruimte na het storten nog goed begaanbaar blijft.

Bodemfolie: Bij bodemfolie op de grond van de kruipruimte gaat het om dampremmende folie. Door de folie wordt het vocht tegen gehouden zodat het niet de fundering en eventuele vloerisolatie (op het kruipruimte plafond) niet aantast.

Nu je wat meer weet over de de verschillende bodem isolatiematerialen, wil je natuurlijk weten wat de kosten isolatiematerialen + het aanbrengen per m² gemiddeld zijn.

Bekijk het onderstaande tabel voor een kostenoverzicht per isolatiemateriaal.

De gemiddelde kosten zijn inclusief btw, arbeid en materialen/isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen Gemiddelde Kosten Per m²
Zand €22
EPS parels €21
Schelpen €26
Isolatiechips €24
Bodemfolie €25

Kosten per type huis (en per oppervlakte)

Hieronder zie je de totale gemiddelde kosten per type huis.

De kosten zijn echt gemiddelden en kunnen dus hoger of lager uitvallen.

Woning Zand Folie Schelpen EPS Parels EPS chips
Rijtjeshuis
(50 m²)
€1.100 €1.250 €1.300 €1.050 €1.200
Twee-onder-één-kap
(60 m²)
€1.300 €1.500 €1.560 €1.260 €1.440
Hoekwoning
(55 m²)
€1.210 €1.375 €1.430 €1.155 €1.320
Vrijstaand
(90m²)
€1.980 €2.250 €2.340 €1.890 €2.175

Wil je weten wat de exacte kosten voor bodemisolatie zal zijn, kun je beste contact opnemen met een kruipruimte isolatiebedrijf. Vraag hier gratis offertes aan bij kruipruimte isolatiebedrijven.

Bijkomende kosten

In sommige gevallen is het aanbrengen van bodemisolatie in de kruipruimte niet voldoende. Ligt er een plas water in de kruipruimte, dan moet dat er eerst uit worden gepompt.

Eventueel moeten er (extra) ventilatiepunten naar buiten worden geboord.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat je kruipruimte in een goede conditie blijft.

Hieronder lees je meer over het bereikbaar maken, het draineren en het ventileren van de kruipruimte.

Bereikbaarheid van de kruipruimte

De kosten van het isoleren van de bodem kunnen beïnvloed worden door de bereikbaarheid van de kruipruimte.

Als de kruipruimte niet goed of niet bereikbaar is kan er voor gekozen worden om het isolatiemateriaal via de gevel aan te brengen.

In de muur wordt een gat geboord en via het gat wordt het isolatiemateriaal naar binnen geblazen.

Uitgraven kruipruimte

Daarnaast kan er voor gekozen om de kruipruimte toegankelijk te maken. Dit kan door een kruipruimte uit te laten graven. Dit is wel een grote ingreep en zeker niet geschikt voor elk type huis

Is er wel een kruipruimte maar is het opening er naar toe afgesloten (dichtgemetseld bijvoorbeeld), dan kun je ervoor kiezen om deze vrij te maken en een kruipluik te laten plaatsen.

Kosten aanleggen drainage

Soms is de wateroverlast in de kruipruimte erg hoog. Dan is drainage de beste oplossing om het water af te drijven.

Een (langdurige) plas water in de kruipruimte zorgt snel voor schimmel, ongedierte en voor een koude vloer.

Iets dat je wilt voorkomen natuurlijk.

Het kost gemiddeld €1.400 om een drainagesysteem aan te leggen in de kruipruimte.

In sommige gevallen is het draineren van de kruipruimte slechts eenmalig nodig. Dan hoeft de kruipruimte alleen maar leeggepompt te worden en is het wachten tot de bodem droog is. Het leeg laten pompen kost gemiddeld €120.

De kosten zijn dan natuurlijk een stuk lager dan een permanente drainagesysteem.

Neem voor de exacte kosten contact op met een kruipruimte isolatiespecialist.

Ventilatie in de kruipruimte

Ventilatie is belangrijk voor de juiste luchtvochtigheid in een ruimte, zo ook in een kruipruimte.

Als de ventilatie onvoldoende werkt is het aan te raden om deze te laten repareren of te laten vernieuwen door een kruipruimte isolatiespecialist.

Het kost gemiddeld €130 om ventilatiesysteem aan te laten brengen in de kruipruimte. Dit is inclusief ventilatierooster en koker.

De kosten hangen wel af van de bereikbaarheid van de kruipruimte en de staat van de huidige ventilatie. De kosten kunnen daardoor hoger uitvallen dan de €130.

Overzicht bijkomende kosten

Hieronder de eventueel bijkomende kosten. De gemiddelde kosten zijn inclusief btw, materiaal en arbeid.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Drainage aanleggen €1.400
Eenmalig leegpompen €120
Kruipruimte ventilatie €130

Kruipruimteisolatie specialisten

Hieronder lees je meer over het vinden van een goede kruipruimteisolatie specialist. Vraag vandaag nog offertes bij isolatiespecialisten.

Brancheverenigingen

Veel van de isolatiebedrijven zijn aangesloten bij brancheverenigingen.

VENIN: VENIN, wat staat voor Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland, is de branchevereniging voor bedrijven in de na-isolatie (bestaande bouw) branche.

Denk aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie en dus ook kruipruimte isolatie.

SBVN: De SBVN is speciaal voor vloerisolatie / bodemisolatie bedrijven in Nederland. SBVN staat voor Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland.

Het doel van SBVN is om de vloerisolatie branche naar een hoger niveau te tillen door onder andere kennis te delen.

Certificaten & keurmerken voor isolatiespecialisten

De meeste isolatiebedrijven werken met keurmerken en certificaten. Deze zorgen dat de kwaliteit van het werk voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen.

SKG-IKOB: Deze onafhankelijke organisatie geeft keurmerken en certificaten uit binnen de isolatiebranche. De SKG-IKOB controleert ook de aangesloten isolatiebedrijven of ze volgens de normen werken.

SKG-IKOB werkt niet samen met brancheorganisaties of fabrikanten om zo onafhankelijke keuringen te kunnen doen.

Insula: Insula is net als de SKG-IKOB een onafhankelijk instituut dat certificaten en keurmerken binnen de isolatiebranche uitgeeft en controleert.

VCA: De VCA, staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.

Een VCA certificaat zegt simpelweg dat een bedrijf en de medewerkers op de hoogte is van de laatste veiligheidswetgeving en veilig kan werken.

Garantie op bodemisolatie

Bij erkende kruipruimte isolatiebedrijven krijg je standaard 10 jaar garantie.

Een isolatiebedrijf mag deze garantietermijn wel verruimen en verbeteren.

De garantietermijnen zijn bij veel isolatiebedrijven langer. Zo krijg je bij veel bodem isolatiebedrijven wel 15 of meer jaar garantie.

Burenacties: korting op de werkzaamheden

Er zijn regelmatig acties bij isolatiebedrijven waarbij je kwantumkorting krijgt. Dus hoe meer kruipruimtes ze in één deal kunnen isoleren hoe meer korting ze geven.

Je moet wel goed de voorwaarden van de actie doornemen en deze overleggen met de buren. Dus maak duidelijke afspraken met zowel je buren als met de kruipruimte isolatiespecialist over de kosten en eventuele meerwerk.

Energiebespaarlening voor bodemisolatie: in sommige gevallen mogelijk

Wil je je huis verduurzamen maar heb je er geen geld voor beschikbaar? Dan kun je overwegen om een Energiebespaarlening via het Warmtefonds te nemen.

De Energiebespaarlening is bedoeld om duurzame aanpassingen aan het huis te financieren. Denk aan isolatiemaatregelen (vloer, dak en muur), zonnepanelen en een warmtepomp.

Ook bodemisolatie kun je met de bespaarlening financieren. Er zitten wel voorwaarden aan verbonden. Lees hier meer over de voorwaarden voor bodemisolatie bij het Warmtefonds.

Offertes aanvragen voor kruipruimte isolatie

Nu is het tijd om offertes aan te gaan vragen voor kruipruimte bodemisolatie.

Je kunt het internet afspeuren naar verschillende isolatiebedrijven, maar je kunt ook in één keer meerdere offertes aanvragen.

Bij de PerfectOnderhouden offerteservice ontvang je in één keer meerdere offertes van erkende isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Zo bespaar je tijd en moeite.

Wees zo uitgebreid mogelijk in de beschrijving.

Enkele voorbeelden wat je in het ‘opmerkingen vakje’ kunt zetten zijn:

 • Wat de oppervlakte van vloer, of als het bekend de kruipruimte zelf is;
 • Of er (een laagje) water in de kruipruimte staat;
 • Er ventilatie aanwezig is in de kruipruimte;
 • Er vloerisolatie aan de onderkant van de vloer (plafond kruipruimte) zit.

Offertes vergelijken

Als je eenmaal de offertes hebt ontvangen, kun je ze gaan beoordelen en vergelijken.

Bij vrijblijvende offertes kom je vaak de volgende punten tegen:

 • Voorrijkosten;
 • Geschatte materiaalkosten;
 • Geschatte arbeidsduur en arbeidskosten;
 • Certificaten en keurmerken.

In sommige gevallen komt de isolatiespecialist thuis langs om je kruipruimte te inspecteren voordat die aan de klus begint.

Zo de specialist een betere indruk van de werkzaamheden en de daarbij komende kosten.

Stel vragen

Stel via de e-mail, telefoon of bij het bezoek zoveel mogelijk vragen. Zo kan er een goede definitieve offerte opgemaakt worden.

Hieronder vind je enkele van deze vragen die je kunt stellen, om zo nog meer duidelijkheid te krijgen.

 • Met welke isolatiematerialen werken jullie?
 • Controleren jullie ook de ventilatie in de kruipruimte?
 • Hoe lang duren de werkzaamheden gemiddeld?
 • Wat gebeurt er als er een laagje water in de kruipruimte staat?
 • Zijn er kortingen, zoals buren acties mogelijk?

Definitieve offerte laten opmaken

Nadat je de verschillende bedrijven hebt vergeleken en alles duidelijk is, kun je aan één van de bedrijven het werk gunnen.

Een definitieve offerte bestaat meestal uit de volgende gegevens:

 • Voorrijkosten (gemiddeld €35, afhankelijk van de afstand);
 • Arbeidsduur;
 • Extra kosten, zoals draineren of ventilatie;
 • Isolatiemateriaal kosten;
 • Datum uitvoering;
 • Garantievoorwaarden;
 • Keurmerken en certificaten;
 • Verantwoordelijk voor jou als huiseigenaar (werkplek opruimen et cetera);
 • Eventuele kortingsvoorwaarden.Vergelijkbare berichten