Loodslabben Vervangen [Kosten + Voordelen]
Een zogenaamde loodslab of loodslabben wordt gebruikt voor een waterdichte afsluiting tussen verschillende delen van je huis.
Is het tijd om het daklood te vervangen?
In dit artikel lees je meer over loodslabben en het alternatief, loodvervangers.
- Wat zijn loodslabben?
- Wanneer daklood vervangen?
- Waar bevinden loodslabben zich?
- Wat zijn de voordelen van lood?
- Hoe wordt lood vervangen?
- Patineerolie voor loodbehandeling
- Loodvervangers als alternatief voor lood
- Wat kost het vervangen van loodslabben?
- Loodslabben vervangen? Vraag offertes aan bij dakdekkers
Wat zijn loodslabben?
Loodslabben hebben twee belangrijke functies:
Afdichting: Loodslabben worden gebruikt om twee oppervlaktes die tegen elkaar zitten, af te dichten.
Je ziet lood terug:
- Rondom het dakkapel
- Schoorsteen,
- Soms bij kozijnen;
- Soms onder nokvorsten.
- ook rondom kachelpijpen op schuine en platte daken zit er vaak lood bij de stormkraag.
Normaal zou tussen deze verschillende oppervlaktes een kier ontstaan. Loodslabben dichten deze kier af en zorgen dat er geen water tussen kan komen.
Isolatie: Daklood zorgt ook voor een goede isolatie van je huis. Kieren en spleten zorgen ervoor dat de warmte uit je huis kan verdwijnen.
Door op deze plekken loodslabben te bevestigen, zijn deze kieren en spleten afgedekt waardoor je huis beter geïsoleerd is.
Loodslabben wordt ook wel daklood en bladlood genoemd.
Wanneer daklood vervangen?
Lood gaat lang mee. Maar ook lood is op een gegeven moment toe aan vervanging.
Versleten lood
Hoewel lood een materiaal is dat heel lang meegaat, kunnen de loodslabben na verloop van tijd wel wat dunner worden. Dit brengt als risico met zich mee dat de loodslabben kunnen gaan scheuren.
Dit is iets wat je uiteraard voor moet zijn. Beschadigde loodslabben zullen immers hun werk niet goed meer kunnen doen, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan.
Denk hierbij aan lekkage wat weer voor problemen als rot en schimmel kan zorgen. Het tijdig vervangen van de loodslabben is dus zeker belangrijk.
Slecht aangebracht
Soms kunnen er ook lekkages ontstaan doordat een loodslab niet goed is aangebracht. In de praktijk blijken verkeerd aangebrachte loodslabben een veel voorkomende oorzaak te zijn van
lekkages.
Zijn jou loodslabben ook aan vervanging toe? Vraag vrijblijvende offetes aan bij dakdekkers.
Waar bevinden loodslabben zich?
Loodslabben worden aangebracht op alle plekken waar twee oppervlaktes op elkaar zijn aangesloten en waar een waterdichte afsluiting nodig is.
Je treft ze bijvoorbeeld aan:
- Rondom de dakkapel
- Tussen het plat dak en de muur
- Rondom de schoorsteen
- Onder de nokvorsten
Wat zijn de voordelen van lood?
Loodslabben worden veel gebruikt als afdichting. Het toepassen ervan heeft vele voordelen:
1. Duurzaam: Lood is een heel duurzaam materiaal met een heel lange levensduur. Je hoeft het dus niet zo snel te vervangen.
Hoe lang gaat daklood mee? Gemiddeld gaat lood 30 tot 40 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van de conditie van het dak.
2. Makkelijk aan te brengen: Lood is een heel buigzaam materiaal. Dit komt goed van pas bij het aanbrengen bij een ronde vorm zoals bij een dakkapel. Aansluitingen maken met loodslabben gaat dus vrij makkelijk en snel.
3. Volledig recyclebaar: Lood is een materiaal dat 100% recyclebaar is.
4. Zwaar materiaal: Doordat lood een vrij zwaar materiaal is, zullen loodslabben bij een stevige storm niet zo snel opwaaien. Dit zou er anders voor kunnen zorgen dat er water onder komt.
5. Dichte massa: Lood is materiaal met een dichte massa. Een belangrijke eigenschap die ervoor zorgt dat er geen water in kan dringen.
Laat ook het daklood vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers in de regio.
Nadelen van loodslabben
Het gebruik van daklood kent echter ook enkele nadelen waarvan het goed is ze in overweging te nemen:
Krachtsverlies: Na verloop van tijd zal lood zijn kracht verliezen. Dit betekent dat het materiaal broos wordt en kan gaan scheuren. Wanneer dit gebeurt moeten de loodslabben worden vervangen.
Oxidatie: Lood kan oxideren. Dit kun je zien aan de witachtige laag die er dan ontstaat. Dit kun je voorkomen door het lood te behandelen met patineerolie. (zie kopje ‘Patineerolie voor loodbehandeling‘).
Schadelijk voor het milieu: Lood is wel een stof die schadelijker is voor het milieu dan veel andere materialen. Dit kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een loodvervanger.
Instabiele prijs: De prijs van lood is net als die van bijvoorbeeld goud, koper, zink en aluminium onderhevig aan prijsschommelingen.
De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de wereldmarkt. De prijs van lood kan dus flink variëren.
Niet voor platte daken: Helaas kan lood niet bevestigd worden op platte daken.
Hoe wordt lood vervangen?
Voor het vervangen van loodslabben zijn er twee methodes mogelijk:
Vervanging van loodslabben tot op het binnenblad:
Deze methode wordt het meest toegepast bij het vervangen van loodslabben bij aanbouwen met platte daken. Dit gaat als volgt in zijn werk:
- Eerst worden er twee of drie lagen stenen uit de buitenmuur gehakt.
- Hierna wordt het oude lood verwijderd.
- Vervolgens wordt er nieuw lood op het binnenblad vastgemaakt.
- De stenen worden weer ingemetseld.
- Het voegwerk wordt aangebracht in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk.
Oud lood afsnijden en lintvoeg uitfrezen:
Deze methode is wat eenvoudiger en goedkoper dan de eerste methode. Deze manier van loodslabben vervangen wordt eigenlijk altijd gebruikt bij de aansluiting met een schoorsteen.
Deze methode verloopt in de volgende stappen:
- Het oude lood wordt afgesneden.
- De lintvoeg wordt eruit geslepen.
- Het nieuwe lood wordt aangebracht en vastgezet met een loodklem.
- De lintvoeg wordt dicht gevoegd in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk.
Patineerolie voor loodbehandeling
Zoals eerder genoemd is lood een materiaal dat kan oxideren.
Dit kan gebeuren onder invloed van regen en/of sneeuw. Wanneer de loodslabben oxideren, ontstaat er een witachtige poederlaag die kan uitspoelen en aangrenzende bouwdelen kan bevuilen.
Dit kun je voorkomen door het lood te behandelen met patineerolie. Door het gebruik van patineerolie ontstaat er een egale loodgrijze kleur en voorkom je dat er lelijke witte strepen op het dak ontstaan.
Patineerolie breng je aan met een zachte doek en wrijf je vervolgens in.
Loodvervangers als alternatief voor lood
Kies je liever niet voor lood, omdat je dit materiaal te belastend vindt voor het milieu dan kun je ook kiezen voor loodvervanger.
Loodvervangers zijn wat milieuvriendelijker en zeker niet minder duurzaam. De meeste loodvervangers zijn bovendien net als lood recyclebaar.
Drie bekende soorten loodvervanger zijn:
Ubiflex loodvervanger: Dit is een zwarte en milieuvriendelijke loodvervanger. Het is een volwaardige vervanger van lood die eveneens recyclebaar is. Het is een licht materiaal wat het makkelijk in gebruik maakt.
Ubiflex loodvervanger kun je bijvoorbeeld gebruiken voor moeilijk bereikbare plekken zoals de schoorsteen, een dakkapel of plekken onder het kozijn.
Wakaflex loodvervanger: Deze loodvervanger is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Het is eveneens een milieuvriendelijk, niet giftig materiaal.
Wakaflex loodvervanger is heel flexibel waardoor het makkelijk te gebruiken is voor de moeilijke plekken. Het bevat een kleefstrook die direct hecht aan het materiaal. Hierdoor is een optimale en naadloze aansluiting mogelijk.
Leadax: Leadax is de eerste soort loodvervanger die dezelfde eigenschappen heeft als traditioneel lood. Het is een zogenaamde tweede generatie loodvervanger die nog weer lichter is in gebruik en ook nog eens goedkoper is in aanschaf. Leadax heeft geen schadelijk effect op het milieu.
Verder kunnen ook EPDM-folie, vinyl en aluminium gebruikt worden als loodvervanger.
Kies jij voor loodvervangers of echt lood? Vraag advies aan dakdekkers.
Wat kost het vervangen van loodslabben?
Hieronder zie je de gemiddeld kosten voor het vervangen van lood. Deze kosten zijn inclusief de prijs voor het lood, arbeidskosten en btw.
Wat kost het om lood te vervangen tot op het binnenblad?
Het kost gemiddeld €220 per strekkende meter.
Wat zijn de kosten voor het afsnijden en vervangen van daklood?
Voor deze klus betaal je gemiddeld €120 per strekkende meter.
Loodslabben vervangen? Vraag offertes aan bij dakdekkers
Zijn de loodslabben van je huis aan vervanging toe? Het is verstandig om deze klus uit te besteden aan een ervaren dakdekker.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan voor nieuwe loodslabben en andere dakwerken. Door de offertes met elkaar te vergelijken kun je een goede keuze maken.