Bitumen over Bestaande Dakbedekking

Wanneer je bestaande dakbedekking toe is aan vervanging, is het dan nodig om deze te verwijderen? Of is het ook mogelijk om nieuwe bitumen over de oude (bitumen) dakbedekking aan te brengen?

In deze gids lees je over…

 • welke soorten dakbedekking bitumen kan worden aangebracht;
 • wat hier de voordelen van zijn;
 • en in welke gevallen het oude bitumen toch beter kan worden verwijderd.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is bitumen?

Bitumen is een stroperige vloeistof die gewonnen wordt uit ruwe olie. Bij een normale omgevingstemperatuur is bitumen een vrijwel vaste substantie. Door verhitting wordt het vloeibaar en stroperig.

 • Andere benamingen voor bitumen zijn dakleer of roofing.
 • Vaak wordt bitumen verward met teer, maar teer is toch een heel ander materiaal. Teer wordt namelijk verkregen door het verhitten van hout of steenkool.
 • Vanwege de uitstekende waterdichte eigenschappen van bitumen is het zeer geschikt als dakbedekking op platte daken. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor de productie van asfalt.

Wat zijn de voordelen van bitumen over bestaande dakbedekking?

Vaak is het heel goed mogelijk om bitumen dakbedekking over een reeds bestaande laag bitumen aan te brengen. Laat je nieuwe bitumen over de bestaande laag bitumen aanbrengen dan levert dit de volgende voordelen op:

 • In de eerste plaats bespaar je natuurlijk op de kosten, omdat niet eerst de oude laag verwijderd hoeft te worden.
 • De nieuwe dakbedekking is ook veel sneller geplaatst wanneer de oude laag kan blijven zitten.
 • Bovendien zorgt de oude laag voor een extra isolerende werking.
 • Door de nieuwe laag over de oude laag aan te brengen, verleng je de levensduur van het dak.

Interesse in bitumen over bestaande dakbedekking? Vraag naar de mogelijkheden. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Wat zijn de voordelen van bitumen op bestaande dakbedekking?

Op welke soorten dakbedekking kan bitumen worden aangebracht?

Over welke soorten dakbedekking kun je bitumen laten aanbrengen? Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Kan bitumen op oude bitumen?

In de meeste gevallen kan nieuwe bitumen prima over oude bitumen. Eigenlijk is er maar één reden waarom dit niet zou kunnen en dat is wanneer er al meerdere keren nieuwe dakbedekking over de oude laag is aangebracht.

In dit geval kan het zijn dat de dakbedekking te zwaar wordt en dat hierdoor de platte dakconstructie te veel belast wordt.

Tijdens het aanbrengen van de nieuwe bitumen dakbedekking maakt de dakdekker gebruik van een brander. Door de nieuwe dakbedekking te verhitten wordt de bitumen een vloeibare en kleverige substantie. Hierdoor kan de nieuwe laag over de oude laag geplakt worden.

Kan bitumen over mastiek?

Het kan zijn dat je dak is voorzien van mastiek. Mastiek is een soort pek dat verder uit vulstoffen en zand bestaat. Mastiek was tot ongeveer 1970 een veelgebruikt materiaal waarmee platte en licht hellende daken bedekt werden.

Vanaf de jaren zeventig wordt mastiek niet meer gebruikt om daken mee te dichten. Dit heeft twee belangrijke redenen:

 • Mastiek is erg gevoelig voor weersinvloeden. Zo wordt het als gevolg van hoge temperaturen vloeibaar in de zomer en in de winter verandert het door de kou in een harde maar ook broze substantie. Om deze reden biedt mastiek dan ook geen goede bescherming tegen weersinvloeden als uv-straling en vocht.
 • Mastiek is schadelijk voor de gezondheid. Het bevat namelijk bepaalde kankerverwekkende stoffen. Deze schadelijke stoffen en dampen komen vooral tijdens het verhitten van mastiek vrij. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mastiek al sinds het eind van de jaren zeventig niet meer gebruikt wordt als dakbedekking.

Mastiek dakbedekking vervangen

Is je dak nog voorzien van mastiek, dan is het dak dus in ieder geval al ruim veertig jaar oud. Het is dan ook beter om deze dakbedekking te verwijderen en te vervangen door een veiliger en duurzamer alternatief zoals EPDM of nieuwe bitumen.

Vervang je dak met nieuwe bitumen. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Kan bitumen over EPDM?

Vaak wordt gezegd dat EPDM zonder problemen over bitumen kan worden aangebracht, of omgekeerd. Dit is echter niet altijd een goede oplossing. EPDM is namelijk een materiaal dat zo goed als dampdicht is.

Dit betekent dat er niet tot nauwelijks lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar de dakopbouw.

Wordt EPDM rechtstreeks gelijmd op bitumen, of wordt de bitumen rechtstreeks op het EPDM aangebracht, op een dak dat niet of slecht geïsoleerd is, dan kan het volgende probleem zich voordoen:

 • Doordat er sprake is van een verschil in temperatuur tussen binnen en buiten de dakconstructie ontstaat er condensvorming.
 • Deze condens zal wel door het bitumen dringen, maar kan door de dampdichte eigenschappen van EPDM niet naar buiten.
 • Als gevolg hiervan komt er vocht tussen het bitumen en het EPDM.
 • Dit vocht tast de lijmlaag aan waardoor deze gaat verzepen en zijn hechtende eigenschappen verliest.
 • Op den duur zal dit tot gevolg hebben dat de randen van de dakbedekking loslaten en er blaasvorming op andere plekken op het dak ontstaat.

Mogelijkheid om toch EPDM over bitumen aan te brengen

Het is over het algemeen dus raadzaam om bitumen te verwijderen voordat er EPDM wordt gelegd. Maar er is wel een manier om het verwijderen van het dakleer te omzeilen.

Door bijvoorbeeld PIR isolatieplaten aan te brengen als een extra isolatielaag tussen het EPDM en het bitumen voorkom je de bovenstaande problemen.

Een dakdekker kan goed voor je beoordelen of dit voor jouw dak een geschikte optie is. Vraag hier vrijblijvend gratis dak offertes aan.

Kan bitumen over bestaande PVC?

Wanneer er gekozen wordt voor een kunststof dak wordt er regelmatig gekozen voor PVC. PVC is niet alleen een erg sterk, maar ook een heel flexibel materiaal. Het kan goed meebewegen als gevolg van temperatuurschommelingen wat een belangrijke eigenschap is voor dakbedekking.

PVC is alleen niet bestand tegen organische oplosmiddelen, zoals deze voorkomen in aardolieproducten als bitumen.

Om die reden mag PVC dan ook niet rechtstreeks in contact komen met bitumen. Deze combinatie is alleen mogelijk als er eerst een scheidingslaag tussen beide materialen wordt aangebracht.

Wanneer toch het bitumen verwijderen?

Wanneer het bitumen niet meer in een goede staat is, bijvoorbeeld doordat het beschadigd is geraakt en/of niet meer waterdicht is, dan is het beter om de bitumen te laten verwijderen en te laten afvoeren. Zo voorkom je lekkages en eventuele schimmelvorming in de toekomst.

Bitumen dakbedekking zelf verwijderen of dit uitbesteden?

Je kunt ervoor kiezen om de bitumen dakbedekking zelf te verwijderen, maar dit is geen gemakkelijke klus:

 • Vaak zijn de lagen heel taai en moeilijk te verwijderen. Door deze zelf te verwijderen loop je het risico dat je per ongeluk de dakconstructie beschadigt. Een dakdekker beschikt over de ervaring en over professioneel gereedschap om het bitumen vakkundig te verwijderen. Vraag hier advies een offertes aan voor nieuwe dakbedekking.
 • Het dakleer moet ook apart worden afgevoerd naar de stortlocatie.
 • Is de dakbedekking voor 1993 geplaatst, dan is het mogelijk dat er asbest in zit. In dat geval is voorzichtigheid al helemaal geboden. Is er inderdaad sprake van asbest dan moet je dit laten verwijderen door een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Bitumen van het dak verwijderen in plaats van laten liggen

Hoe wordt de bitumen dakbedekking verwijderd?

Een dakdekker zal de bitumen dakbedekking als volgt verwijderen:

 1. Eventuele losse ballast zoals grind en stenen worden eerst verwijderd.
 2. Elementen zoals ontluchting en daktrim worden weggehaald.
 3. De dakbedekking wordt verwijderd door hier voorzichtig met de punt van een dakschep onder te steken.
 4. Wanneer alle dakbedekking verwijderd is, wordt het dak schoongeveegd en eventuele beschadigingen gerepareerd.
 5. De bitumen wordt apart afgevoerd.
 6. De ondergrond is nu gereed voor het aanbrengen van de nieuwe dakbedekking.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Is je huidige dak aan vervanging toe? Dakdekkers kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn voor een nieuwe dakbedekking.

Door hieronder bij meerdere dakdekkers offertes aan te vragen, kun je de verschillende prijzen goed met elkaar vergelijken. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten