Witte Dakpannen

Witte dakpannen bieden niet alleen een mooie aanblik, maar hebben als belangrijkste eigenschap dat het dak een stuk koeler blijft. Zeker gedurende de warmere periodes in het jaar is dit een groot voordeel.

In deze gids lees je meer over

 • de voordelen die witte dakpannen bieden,
 • welke soorten dakpannen in het wit verkrijgbaar zijn
 • en de mogelijkheden om bestaande dakpannen in het wit te laten coaten.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom voor witte dakpannen kiezen?

Er zitten meerdere voordelen aan witte dakpannen:

 • Lagere temperatuur in huis: Witte dakpannen weerkaatsen wel 92% van de warmte. Hierdoor wordt een wit pannendak een stuk minder heet dan een dak met zwarte dakpannen. Dit zorgt ervoor dat het in je huis ook een stuk koeler blijft. Het verschil in binnentemperatuur kan wel oplopen van 4 tot 10 graden °C. En dat is een duidelijk waarneembaar verschil.
 • Energiebesparend: In een koeler huis hoeft een eventueel aanwezige airco ook minder vaak aan, dan wel minder hard te werken, om het huis voldoende koel te houden. Op deze manier bespaar je dus ook nog op de energiekosten.
 • Geeft een woning een exclusieve look: Witte dakpannen zijn ook vanuit esthetisch oogpunt een mooie toevoeging. Ze geven je woning een bijzondere en luxe uitstraling.
 • Verbetert het rendement van zonnepanelen: Doordat een dak met witte dakpannen koeler blijft, functioneren zonnepanelen beter waardoor de efficiëntie omhoog gaat. Het verschil in stroomopbrengst tussen zonnepanelen op zwarte daken en witte daken kan oplopen tot 15% rendement. Bijkomend voordeel is dat de lagere temperatuur ook zorgt voor minder slijtage van de zonnepanelen zodat er sprake is van een langere levensduur.

Waarom voor witte dakpannen kiezen?

Waarom (licht) grijze dakpannen ook interessant zijn

Wil je liever geen witte dakpannen, dan kun je eventueel ook kiezen voor (licht) grijze dakpannen.

Lichtgrijze dakpan als alternatief

Grijze pannen weerkaatsen dan wel minder warmte dan witte dakpannen, maar in vergelijking met zwarte dakpannen weerkaatsen ze meer warmte en gaat de temperatuur op het dak en de temperatuur in huis minder omhoog tijdens de warmere periodes in de zomer.

Interesse in witte of lichtgrijze dakpannen? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Welke dakpannen komen in het wit?

Welke dakpannen zijn er nou allemaal verkrijgbaar in het wit en welke niet?

Betonpannen

 • Betonnen dakpannen zijn veelal verkrijgbaar in de kleuren zwart, antraciet, bruin, groen of rood. Betonpannen komen niet standaard in het wit. Wil je witte betonpannen dan kun je ze in deze kleur laten coaten. Meer hierover lees je onder het kopje ‘Dakpannen wit coaten’.
 • Betonnen dakpannen zijn te herkennen aan de golf in het midden van de dakpan.
 • Deze dakpannen zijn in verhouding tot andere dakpannen groot en breed. Dit maakt dat ze snel te leggen zijn, hier hebben ze dan ook de naam sneldakpannen aan te danken.
 • Betonpannen zijn ook verkrijgbaar in een platte uitvoering, dus zonder golf.
 • Ze worden zowel voor nieuwbouw als voor renovaties gebruikt.

Keramische dakpannen

 • Deze dakpannen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren waaronder ook in het wit.
 • Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, komen het meest voor.. En dat is geen wonder, want het zijn hele sterke dakpannen met een zeer lange levensduur.
 • Keramische dakpannen blijven lang mooi, zijn kleurvast en ze geven je woning een mooie natuurlijke aanblik.

Leien

 • Leien zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder ook in het wit.
 • Dakleien of leien zijn een dakbedekking die bestaat uit overlappende delen.
 • Eerder werden deze leien gemaakt uit leisteen. Omdat leisteen het nadeel heeft dat het snel verweert, ging men later andere materialen gebruiken. Zo worden kunstleien gemaakt van vezelcement (cement en kunststofvezels) en bitumenleien uit bitumen.
 • Leien worden net als dakpannen in rijen gelegd. Hierbij worden ze van onder naar boven gelegd, waarbij de bovenliggende rij gedeeltelijk de onderliggende rij leien overlapt.
 • Een leien dak is een duurzaam dak dat goed bestand is tegen storm.
 • Doordat er een groot aanbod is in vormen kunnen ook daken met een afwijkende dakvorm goed van leien worden voorzien.

Vraag advies over de juiste type dakpan voor jouw dak. Vraag hier gratis dak offertes aan.

Mag je zomaar witte dakpannen leggen?

Het laten plaatsen van witte dakpannen, mag dit altijd zomaar of heb je in dit geval te maken met vergunningen? Het antwoord op deze vraag hangt nauw samen met het feit of het een bestaande woning of een nieuwbouwwoning betreft:

 • Voor het vervangen van het pannendak van een bestaande woning heb je in de regel geen vergunning nodig. Dit wordt namelijk beschouwd als normaal onderhoud van je woning. Je mag dan ook de bestaande dakpannen vervangen zonder vergunning, ook wanneer je kiest voor een andere soort of een andere kleur dakpannen. Is er sprake van een heel afwijkende kleur ten opzichte van de rest van de omgeving, dan is het wel raadzaam om navraag te doen bij de gemeente.
 • Betreft het een nieuwbouwwoning dan geldt dat je een vergunning voor het geheel nodig hebt, hieronder vallen dus ook de dakpannen. Het kan zo zijn dat de kleur van de dakpannen voorgeschreven is in de welstandsnota of het beeldkwaliteitsplan.

Dakpannen wit coaten

Een alternatief voor de aanschaf van nieuwe witte dakpannen is het wit laten coaten van je bestaande dakpannen. Dit is een stuk goedkoper en je dakpannen zijn weer voor lange tijd beschermd tegen weersinvloeden en de vorming van mos en algen.

Bovendien profiteer je nu ook van de warmtewerende werking van een witte dakbedekking:

 • Witte dakcoating beschermt je dak niet alleen tegen weersinvloeden en vuil, maar ook tegen de warmte.
 • De witte dakcoating reflecteert namelijk uv-straling en warmte en dit zorgt voor een verkoelend effect.
 • De temperatuur binnen in je huis blijft een stuk lager bij witte dakcoating dan wanneer je zou kiezen voor bijvoorbeeld zwarte dakcoating.

Welke soorten dakpannen kun je (wit) laten coaten?

Vrijwel alle soorten dakbedekking kunnen voorzien worden van een dakcoating. Dit betreft niet alleen dakpannen maar ook daken van bitumen, leien, golfplaten of riet.

Hierbij geldt wel dat elk type dak weer vraagt om een andere manier van reinigen en coaten. Doordat leien bijvoorbeeld kwetsbaarder zijn dan dakpannen of golfplaten, kunnen deze het best onder lage druk gereinigd worden.

Betonpannen wit laten coaten

Geglazuurde en engobe pannen

Een uitzondering hierop vormen geglazuurde dakpannen of dakpannen met een edel-engobe. Deze zijn niet geschikt om te coaten, vanwege het feit dat er hierbij onvoldoende hechting ontstaat.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Overweeg je ook je dak te voorzien van witte dakpannen? Een dakdekker voorziet je van deskundig advies.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij dakdekkers.

Vergelijkbare berichten