Dikte Dakbedekking {EPDM – Bitumen – PVC}

Ben je benieuwd hoe dik de verschillende dakbedekking soorten zijn voor een plat dak?

Lees hieronder meer over hoe dik bitumen, EPDM, PVC zijn.

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Bitumen

Bitumen is al decennia lang het meest gebruikte type dakbedekking voor platte daken en licht hellende (schuur) daken. Bitumen wordt ook wel dakleer of roofing genoemd.

Dakleer heeft aardolie als basis. In nieuwe bitumen worden vaak kunststof bestanddelen toegevoegd om het soepeler te maken waardoor de levensduur wordt verlengd.

Bitumen komen in rollen en worden meestal vastgebrand. Maar het is soms ook mogelijk om bitumen te lijmen of mechanisch vast te zetten (met schroeven of spijkers).

Hoe dik is bitumen dakbedekking?

Bitumen is standaard 4 millimeter dik. Dit is vaak voldoende. Maar er is ook bitumen te koop met een dikte van 5 millimeter. Simpel gezegd: hoe dikker het materiaal hoe langer de levensduur.

Hoe dik is de toplaag van bitumen?

Wat is de dikte van een bitumen onderlaag?

Bij een nieuw dak moet er een onderlaag worden geplakt op de dakconstructie. Op deze onderlaag wordt de werkelijke bitumen gebrand, gelijmd of vastgezet.

Een onderlaag voor bitumen is ongeveer 1,5 tot 3 millimeter dik.

Dus nieuwe bitumen op een plat dak is ongeveer 6 tot 7 millimeter inclusief onderlaag.

Meerdere lagen bitumen

Naast het leggen van nieuwe bitumen is het soms makkelijker om bitumen op bestaande bitumen te leggen. Hierbij wordt de laag natuurlijk dikker.

Bij één oude laag bitumen met één nieuwe laag bitumen kom je uit op ongeveer een dikte van 10 millimeter.

Wat is de juiste dikte van bitumen bij zonnepanelen?

Wil je graag zonnepanelen op je platte dak? Dan moet de bitumen dakbedekking wel in goede staat en dik genoeg zijn.

Gelukkig is bitumen prima geschikt voor zonnepanelen. Vaak is een bestaande bitumendak geschikt om een zonnepanelensysteem op te installeren. Als je nieuwe bitumen laat leggen, voordat de zonnepanelen geplaatst worden kun je het beste kiezen voor extra dikke bitumen van 5 millimeter.

Interesse in nieuwe dakbedekking? Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

EPDM

EPDM wordt steeds meer gebruikt als dakbedekking op platte daken. Het is een soort kunststof rubber dat elastisch is. Hierdoor scheurt EPDM niet tijdens de levensduur.

EPDM kan op verschillende soorten onderlagen worden gelijmd. Branden is bij EPDM niet nodig. De rubberen dakbedekking kan met enkel 1 laag verlijmd worden op hout en beton.

Ook kan EPDM op isolatiemateriaal worden bevestigd. Voor een goede aansluiting moet het isolatiemateriaal wel een cachering hebben en moet je dampwerende folie leggen.

Hoe dik is EPDM dakbedekking?

EPDM heeft een standaard dikte van tussen de 1 millimeter en 1,14 millimeter. Wil je een langere levensduur garanderen? Dan kun je kiezen voor EPDM van 1,3 of zelfs 1,5 millimeter dik.

Hoe dik is EPDM?

Wat is de juiste dikte EPDM bij zonnepanelen?

Een zonnepanelen constructie kan prima op een EPDM dak gezet worden. Het dak zelf moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn voor het aantal gewenste zonnepanelen.

Het is wel aan te raden om voor de dikke versie van EPDM te kiezen. Dus kies bij zonnepanelen voor EPDM van 1,3 of 1,5 millimeter dik.

Kies ook voor duurzame dakbedekking voor een lange levensduur. Vraag hier gratis + vrijblijvend offertes aan bij dakdekkers.

PVC

PVC is een relatief nieuwe dakbedekking. Het is soepel, is goed bestand tegen uv-straling en relatief goedkoop.

PVC kan niet op andere bestaande dakbedekking gelegd worden. Dus wil je nieuwe PVC op je bestaande platte dak leggen, dan moet eerst het oude materiaal verwijdert worden.

Hoe dik is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is erg dun met een gemiddelde dikte van 1,2 millimeter. Er bestaat ook dikkere PVC dakfolie. Deze hebben een dikte van 1,5 millimeter.

Een standaard dikte van 1,2 millimeter heeft een levensduur van 20+ jaren. 1,5 millimeter een levensduur van 25+ jaar.

Hoe dik is PVC dakbedekking?

Wat is de juiste dikte PVC bij zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Dan kun je het beste kiezen voor de meest sterke 1,5 millimeter PVC dakfolie. Zo hoef je minder snel je dakbedekking te vernieuwen, wat handig is met een zonnepanelen constructie op je platte dak.

Zonnepanelen zelf hebben nu een levensduur van 25+ jaar. Dus met de levensduur van 1,5 millimeter gaat dit gelijk op.

Hoe dik is isolatie op een plat dak?

Bij het renoveren van het dak of vervangen van de dakbedekking wordt nu meestal ook isolatie toegevoegd, wat zorgt voor meer opbouw (verschillende lagen).

Je kunt een plat dak op twee manieren isoleren.

Binnenzijde: Hierbij komt er isolatie bij het plafond (binnen), onder het platte dak.

Als je vanuit binnenuit je dak isoleert wordt het dak buiten niet dikker, maar het isoleren via de buitenzijde heeft wel invloed op de opbouw buiten.

Buitenzijde: Hierbij komt er dakisolatieplaten buiten te liggen. Dit kan op de dakconstructie met dakbedekking er bovenop (warm dak) of met isolatiemateriaal op de dakbedekking zonder dakbedekking erop (omgekeerd dak).

Meest gebruikte isolatie voor een plat dak aan de buitenzijde

Er zijn 3 soorten isolatiematerialen die het meeste worden gebruikt voor de buitenzijde van een plat dak.

PIR: Een PIR plaat heeft bij een dunne laag al een goede isolatiewaarde. Het materiaal is vochtbestendig en brandwerend. Ideaal voor op een plat dak dus.

Er zijn ook PIR platen te kopen met een bitumen onderlaag. Zo kan direct het bitumen op de isolatieplaten gebrand of geplakt worden.

De dikte voor een goede laag PIR voor buiten ligt tussen de 80 en 150 millimeter.

XPS: Dit type isolatiemateriaal is drukvast en vochtwerend. XPS heeft bij een dunne laag al een goede isolatiewaarde.

XPS is zeer brandbaar, waardoor het branden van bitumen op het materiaal niet mogelijk is. Ook is het verlijmen van EPDM of PVC op XPS niet geschikt, omdat op hete dagen de dakbedekking kan loskomen van de XPS.

De enige manier is door de dakbedekking op het XPS mechanisch (schroeven) te bevestigen of te kiezen voor een omgekeerd dak (isolatie op de dakbedekking als toplaag).

Een goed isolerende XPS laag is gemiddeld 10 tot 15 millimeter dik.

EPS: Een ander materiaal dat geschikt is als dakisolatie op een plat dak is EPS. Het zijn een soort piepschuim platen van hoge kwaliteit. Het kan goed tegen vocht en is redelijk drukvast.

Net als bij XPS kun je geen bitumen, EPDM of PVC op EPS branden of plakken. Alleen mechanisch (schroeven) is mogelijk.

Een goed isolerende EPS isolatielaag is gemiddeld 12 tot 18 millimeter dik.

Hoe dik wordt dakbedekking en isolatie?

Hieronder zie je de gemiddelde diktes van de verschillende dakbedekkingsmaterialen met isolatieplaten (14 millimeter als gemiddelde gekozen).

  • Dikte bitumen met isolatie: 25 millimeter
  • Dikte EPDM met isolatie: 16 millimeter
  • Dikte PVC met isolatie: 17 millimeter

Laat je platte dakbedekking vernieuwen en laat isolatie plaatsen om warmteverlies te voorkomen. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Wat voor dikte dakbedekking voor een groendak of dakterras?

Wil je op je platte dak geen zonnepanelen maar wel een groendak (sedum) of dakterras?

Dan moet je ook letten op het type en dikte van het materiaal dat je kiest.

Bitumen: Bitumen is mogelijk onder een dakterras. Om het bitumen niet te beschadigen is het verstandig om rubberen tegeldragers te gebruiken tussen het bitumen en de dakterrastegels.

Een standaard dikte bitumen dat niet is beschadigd is geschikt. De dakconstructie en draagkracht is belangrijker.

Bitumen is niet het meest geschikt onder een sedumdak. Het is namelijk niet wortelwerend. Wil je een sedum groendak leggen en dakbedekking vernieuwen? Kies dan voor EPDM of eventueel PVC.

EPDM: Wil je een dakterras op je platte dak? Kies bij EPDM voor dikke versie van 1,5 millimeter voor een dakterras. Kies ook voor tegeldragers tussen het EPDM en de daktegels om de EPDM te beschermen.

EPDM is uitermate geschikt als bodem voor een groendak. Kies hierbij ook voor de dikkere versie van 1,5 millimeter voor een EPDM groendak.

PVC: Het is mogelijk om een dakterras te plaatsen op een PVC dak. Zorg wel voor tegeldragers tussen de PVC en daktegels. Laat bij voorkeur de dikkere variant van PVC dakfolie van 1,5 millimeter leggen.

PVC kan als ondergrond dienen voor een groene sedumdak. Kies hiervoor ook voor de dikke variant van 1,5 millimeter.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Interesse in één van de bovenstaande soorten dakbedekking?

Vraag hieronder gratis offertes aan bij dakdekkers om te vergelijken. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten