Vloeibare Dakbedekking: Voordelen + Nadelen

Vloeibare dakbedekking wordt toegepast voor zowel de renovatie van daken als voor de afwerking van grote en complexe daken.

Deze methode van dakbedekking kent mooie voordelen ten opzichte van andere dakbedekking methoden zoals bitumen, PVC en EPDM.

In deze gids lees je meer over:

  • wat vloeibare dakbedekking precies is;
  • wat de voordelen (en ook nadelen) zijn;
  • en wat het verschil is tussen vloeibare dakbedekking en andere soorten dakbedekkingen.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is vloeibare dakbedekking?

Met vloeibare dakbedekking wordt de toplaag van de dakbedekking voorzien van een vloeibare laag. Het is heel geschikt om een plat dak mee te herstellen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de afwerking van nieuwe daken.

Wat is vloeibare dakbedekking voor een plat dak?

Welke soorten vloeibare dakbedekking bestaan er?

Vloeibare dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

1. Vloeibare bitumen

Bitumen is ook verkrijgbaar in een vloeibare uitvoering.

  • Vloeibare bitumen wordt doorgaans aangebracht in twee lagen.
  • Hierbij is de eerste laag doorgaans een hechtlaag die fungeert als een waterdichte onderlaag op bijvoorbeeld hout.
  • De tweede laag bestaat uit vloeibare bitumen met een toevoeging van polyurethaan.
  • Zijn beide lagen aangebracht dan zorgt dit voor een volledig waterdicht dak.
  • Na het uitharden heeft vloeibare bitumen dezelfde uitwerking als gewoon bitumen met de extra voordelen van polyurethaan hars (zoals snelle uitharding en een grote mate van uv-bestendigheid).
  • Omdat vloeibare bitumen een heel elastisch en scheuroverbruggend product is, kan het ook heel goed gebruikt worden voor het dichten van scheuren in de dakbedekking.
  • De eigenschappen van vloeibare bitumen zijn verder vergelijkbaar met die van bitumineuze dakleer.
  • Vloeibare bitumen gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee.

2. Vloeibare PU

Vloeibare PU is een kunststof coating met als hoofdbestanddeel polyurethaan. Deze flexibele dakbedekking wordt naadloos aangebracht en kan op zowel nieuwe daken als op bestaande dakbedekkingen.

  • Deze coating wordt in meerdere lagen op het dak aangebracht, meestal in twee of drie lagen.
  • Hierbij is de eerste laag dan een primer (hechtingslaag).
  • Vloeibare PU dakbedekking gaat 25 tot 30 jaar mee.

Witte vloeibare PU

Het is ook mogelijk om vloeibare PU dakbedekking met een witte coating aan te laten brengen op het dak.

  • Voordeel hiervan is dat door de witte coating het oppervlak van het dak zo’n 80 tot 90% van de zonnestralen reflecteert.
  • Zo blijft het dak tijdens hete periodes een stuk koeler. In de ruimte(s) onder het dak is het dan gemiddeld 5°C tot 7°C koeler.
  • Maak je normaal gesproken gebruik van een airco om je huis te koelen, dan hoeft deze met een witte coating op het dak minder te koelen, wat de energiekosten verlaagt.

Is een vloeibare of vaste dakbedekking interessant voor jouw dak? Vraag advies aan dakdekkers. Vraag hier gratis + vrijblijvend offertes aan.

Wat zijn de voordelen van vloeibare dakbedekking?

Het gebruik van vloeibare dakbedekking levert een aantal mooie voordelen op:

Wat zijn de voordelen van vloeibare dakbedekking?

1. Naadloze aanbreng: Doordat vloeibare dakbedekking wordt aangebracht met een naadloos membraan, is het dak zeer goed waterdicht en is het ook goed bestand tegen zuren en uv-straling.

2. Kan meestal op de bestaande dakbedekking worden aangebracht: Vloeibare dakbedekking kan vaak prima over de bestaande dakbedekking worden aangebracht. De laag die er al ligt dient dan als ondergrond voor de vloeibare dakbedekking.

Ook wanneer er in het bestaande dak een lek of beschadiging is, kan dit met vloeibare dakbedekking worden gerepareerd.

3. Relatief goedkope dakbedekking: Kijkend naar andere dakbedekkingssystemen zoals bitumen, PVC of EPDM is de toepassing van vloeibare dakbedekking een stuk voordeliger.

Bij de niet-vloeibare dakbedekking soorten is het vaak nodig dat het bestaande dak geheel wordt verwijderd en vervolgens op een verantwoorde wijze moet worden afgevoerd. Door te kiezen voor vloeibare bitumen kun je besparen op de kosten voor sloop en afvoer van de oude laag dakbedekking en ben je dus voordeliger uit.

Geniet ook van de voordelen van vloeibare dakbedekking. Vraag naar de mogelijkheden. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Wat zijn de nadelen van vloeibare dakbedekking?

Er kleven ook enkele nadelen aan.

1. Niet mogelijk op een schuin dak: Vloeibare dakbedekking is niet aan te brengen op een hellend dak. Dus wil je snel delen van je schuine dak repareren of bedekken dan kan dat niet met vloeibare dakbedekking.

2. Levensduur: De levensduur van vloeibare dakbedekking is vaak wat korter dan een vaste dakbedekking. Bijvoorbeeld EPDM, APAX of TPO heeft een relatieve lange levensduur (+40 jaar) dan vloeibare dakbedekking.

Verschil tussen bitumen en vloeibare dakbedekking

Bitumen is nog steeds de meest gebruikte dakbedekkingsmethode. Het is te herkennen aan de zwarte kleur die aan teer doet denken. Bitumen is wat samenstelling betreft echter geen teer maar een compleet ander product.

Vloeibare bitumen heeft ten opzichte van regulier bitumen een aantal belangrijke voordelen:

Naadloos aan te brengen: In tegenstelling tot bitumen kan vloeibare bitumen naadloos worden aangebracht. Het dak bestaat dus uit één geheel wat het risico op zwakke plekken wegneemt. Bitumineuze dakbedekking bestaat uit naden. Dit zorgt voor een grotere kwetsbaarheid voor lekkages op het platte dak.

Makkelijk te verwerken: Door bitumen in vloeibare vorm te gebruiken kunnen bepaalde aansluitingen zoals dakkapellen, opstaande randen, doorvoeren en andere onderbrekingen goed worden verwerkt. Bij bitumen moeten deze delen speciaal op maat worden gemaakt.

Wordt zonder vuur aangebracht: Het mooie is dat er voor het aanbrengen van vloeibare bitumen niet met open vuur gewerkt hoeft te worden. Dit maakt het aanbrengen veiliger dan wanneer er bitumen op het dak gebrand moet worden. Het is overigens ook mogelijk om bitumen te lijmen of te lassen, maar hierbij blijven er naden nodig.

Verschil tussen PVC en vloeibare dakbedekking

PVC is een afkorting die staat voor PolyVinylChloride, het is een kunststof dakbedekking. PVC wordt als dakbedekking op een vergelijkbare wijze aangebracht als bitumen. Het wordt op het dak in rollen uitgerold en vervolgens op de juiste maat gesneden.

Het verschil is wel dat PVC wordt aangebracht met behulp van lijm en hete lucht afkomstig van een professionele föhn.

PVC als dakbedekking heeft een aantal nadelen die vloeibare dakbedekking niet heeft:

Kwetsbaar bij de naden: In tegenstelling tot vloeibare dakbedekking zijn er bij een PVC dakbedekking naden aanwezig. De naden tussen de PVC banen zijn erg kwetsbaar. Deze kunnen als gevolg van temperatuurwisselingen gaan scheuren.

Duurder: Het verwerken van de PVC dakrollen is best een arbeidsintensieve klus, dit maakt dat dit dakbedekkingssysteem relatief duur is om aan te laten brengen. Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking gaat een stuk sneller en is daardoor goedkoper.

Verschil tussen EPDM en vloeibare dakbedekking

EPDM is de afkorting van “Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer”. Het staat ook wel bekend als synthetisch rubber. Aan de hand van de maten van het dak wordt het EPDM materiaal vooraf op maat gesneden. Op deze manier past het precies op het dak en hoeft het niet ter plekke nog op maat gemaakt te worden zoals bijvoorbeeld bij bitumen gebeurt.

Voordelen van EPDM:

EPDM heeft een aantal gunstige eigenschappen dat het zeer geschikt maakt als dakbedekking, zoals onder meer:

Hoge elasticiteit: Doordat het product blijvend elastisch is, kan het materiaal zich goed aanpassen bij schommelingen in de temperatuur. Zo blijft EPDM zijn waterdichte eigenschappen behouden, zowel bij zeer hoge als bij zeer lage temperaturen.

Uv-bestendig: Ook wanneer het dak langdurig wordt blootgesteld aan de zon, zal het materiaal niet gaan uitdrogen of barsten.

Lange levensduur: Een dakbedekking van EPDM kan wel 40 jaar lang meegaan.

Wat zijn de voordelen van vloeibare dakbedekking ten opzichte van EPDM:

Ondanks de vele goede eigenschappen van EPDM heeft vloeibare dakbedekking nog een aantal extra voordelen ten opzichte van EPDM:

Naadloos aan te brengen: Vloeibare dakbedekking wordt als één geheel zonder naden aangebracht op de ondergrond. Dit maakt dat het dak geen zwakke plekken heeft als gevolg van de aanwezigheid van naden zoals dat bij EPDM wel het geval is.

Er wordt geen lijm gebruikt: Bij EPDM zijn er gelijmde naden die niet alleen extra kwetsbaar zijn maar die ook snel kunnen uitdrogen waardoor de kans op lekkages wordt vergroot.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Moet je huidige dak gerenoveerd worden of heb je dakbedekking nodig voor je nieuwbouwwoning? Kijk dan goed naar de verschillende dakbedekkingsmethoden die er zijn en laat je hier ook goed over informeren.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij dakbedekkers.

Vergelijkbare berichten