Dakpannen met Ontluchting

Ventilatie onder de dakpannen is heel belangrijk om je dak in een goede conditie te houden. Door slechte ontluchting kunnen er vochtproblemen ontstaan, wat vervelende gevolgen heeft voor het dak. Ventilatiepannen zijn een goede oplossing voor de ontluchting van het dak en deze problemen te voorkomen.

In deze gids lees je meer over ventilatiepannen (ook wel ontluchtingspannen genoemd).

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom zijn ventilatiepannen nodig?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom ontluchtingspannen nodig zijn.

1. Waarom is het belangrijk dat het dak wordt geventileerd?

Een dak is nooit hermetisch afgesloten, er zal altijd wat vocht als gevolg van regen, stuifsneeuw en condens onder de dakpannen komen.

Ook van binnenuit de woning komt er warme en vochtige lucht door de dakconstructie heen. Het is wel belangrijk dat al dit vocht ook weer verdwijnt. Gebeurt dit niet, dan kan er houtrot ontstaan onder het dak en/of er ontstaat een lelijke groene aanslag op het dak.

Ventilatiepannen zorgen ervoor dat het dak kan ademen, op deze manier krijgt vocht geen kans om houtrot en groene aanslag te veroorzaken.

2. Minder winddruk bij storm

Een ander groot voordeel van ventilatiepannen is dat het dak beter stormbestendig wordt. Dit is zeker geen overbodige luxe kijkend naar de heftige stormen die af en toe over ons land razen.

 • Bij een harde storm is het mogelijk dat er dakpannen van het dak afwaaien. Eigenlijk waaien ze niet van het dak, maar worden ze er vanaf gezogen. Het zijn dan doorgaans ook niet de pannen aan de windzijde die van het dak gaan, maar juist de pannen aan de andere kant van het dak.
 • Onder de dakpannen ontstaat er een overdruk en boven de dakpan ontstaat door de trekkende kracht van de wind een onderdruk. Hierdoor ontstaan er grote drukverschillen onder en boven de pannen en kunnen er mogelijk dakpannen van het dak afgezogen worden.

Ventilatiepannen zorgen ervoor dat de bovendruk onder de dakpannen wordt opgeheven. Op deze manier wordt er bij een harde wind niet meer druk van boven en onder uitgeoefend op de dakpan.

Ventilatiepannen om afgewaaide pannen te voorkomen

Hoe worden ventilatiepannen geplaatst op het dak?

 • Ventilatiepannen worden op ongeveer 1 meter onder de nok geplaatst, op deze plek is de windbelasting namelijk het grootst.
 • Per 1,5 meter kun je volstaan met één ventilatiepan.

Laat bij het vervangen van je dakpannen ook ventilatiepannen leggen om problemen te voorkomen. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers voor een dak in goede conditie.

Welke soorten ventilatiepannen zijn er?

Afhankelijk van de situatie op het dak en het soort dakpannen dat hier op ligt, kunnen er verschillende soorten ventilatiepannen geplaatst worden.

Passende ontluchtingspan

 • In principe geldt voor vrijwel alle soorten dakpannen dat dezelfde dakpan ook verkrijgbaar is in de uitvoering van een ventilatiedakpan. Van OVH pannen tot sneldek pannen in verschillende vormen en in passende kleuren.
 • Deze ventilatiepan past qua luchtdoorvoer precies tussen de andere (nieuwe) dakpannen. Zo ontstaat er een goede ventilatie van het dak.
 • Aan de onderkant van deze ventilatiepan zit doorgaans geen aansluiting voor het aansluiten van een ventilatiekanaal.

Universele ventilatiepan

Verder is er ook de universele ventilatiepan die op de meeste bestaande daken past maar niet op alle.

 • Het is afhankelijk van het type dakpan of een universele (sneldek) ventilatiepan hier tussen past. Vooral voor keramische pannen geldt dat deze vaak verschillende afmetingen hebben.
 • Verder is een universele ventilatiepan vaak ook geschikt voor een ventilatiekanaal. De dakpan wordt dan geleverd met een ronde adapter. Deze is gemakkelijk aan te sluiten op een ventilatiekanaal.

Laat een passende of universele ventilatiepan op je dak leggen naast de nieuwe pannen. Vraag nú gratis offertes aan bij dakdekkers.

Ventileren bij de nok

Niet alleen via de dakpannen moet er sprake zijn van een goede ventilatie. Ook de nok van het dak moet goed kunnen ventileren. Hiervoor kan een verstelbare nokruiter (zie de foto hieronder) worden gebruikt.

Verstelbare nok voor ventilatie

Bron foto: wienerberger.nl

Vaak zie je dat de opbouw van de nok wordt gedaan met restjes panlatten. Dit heeft vaak een beperkte luchtdoorstroming tot gevolg. Met een verstelbare nokruiter ontstaat er een gelijkmatige ventilatie over de gehele dakbreedte.

Ventilatie bij de nokvorsten

Holle versus platte ontluchting pannen

Liggen er platte dakpannen op het dak dan is het gebruik van ventilatiepannen nog belangrijker.

 • Holle dakpan: Dit is de golvende dakpan die je het meest op de daken ziet liggen.
 • Platte dakpan: Dit zijn vlakke dakpannen. Een soort leien, ook wel tegelpan genoemd.

Het probleem bij tegelpannen en leien is dat doordat het plat is de nok helemaal afsluiten. Bij een holle golvende dakpan zitten er nog kieren tussen de pan en de nok waardoor het ventileert.

Dus bij platte pannen is het belangrijk om ventilatiepannen te plaatsen voor de ventilatie en de luchtdruk.

Zorg voor goede ventilatie bij een dak. Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Zonnepanelen combineren met ventilatie dakpannen

Ga je zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Dit gaat prima samen met de ontluchting van het pannendak. Voor zowel betonnen ventilatiepannen als voor universele ventilatiepannen geldt dat ze prima passen onder de zonnepanelen.

Deze ventilatiepannen steken over het algemeen iets minder dan 5 cm uit boven de dakpan. Daarbij komt nog dat volgens de NEN-Normen de zonnepanelen minstens 7 centimeter van het dak verwijderd moeten zijn, om een optimaal rendement te kunnen geven.

Mocht het zo zijn dat de ontluchtingsdakpan niet onder de zonnepanelen past dan is de kans aanwezig dat deze regel van 7 centimeter niet is gehanteerd.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Moeten je dakpannen worden vervangen? Of wil je weten hoe het zit met de ontluchting van je dak? Een dakdekker kan je hierin goed adviseren.

Voordat je een dakdekker in gaat huren voor werkzaamheden aan je dak is het verstandig om bij meerdere dakdekkers offertes aan te vragen. Vraag hieronder nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten