Welke Dakpan Heb Ik?

Weinig mensen weten welke dakpannen ze op hun dak hebben liggen. Op het moment dat er één of meer dakpannen moeten worden vervangen, is het wel van belang te weten welk merk en welk soort dakpan je hebt.

In deze gids lees je:

  • hoe je kunt achterhalen welke dakpannen je hebt.
  • waar je op moet letten wanneer je kiest voor nieuwe dakpannen
  • welke meest voorkomende soorten dakpannen er allemaal verkrijgbaar zijn.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke type dakpan heb ik?

Als je geen reserve dakpannen meer hebt liggen, hoe kom je er dan achter welke dakpannen er op je dak liggen?

Er zijn een aantal manieren om hierachter te komen:

  • Dakpan bekijken: In de meeste gevallen staat aan de onderkant van de dakpan het merk vermeld. Wanneer je een dakpan meeneemt naar een zaak die gespecialiseerd is in dakpannen kunnen ze daar voor je bekijken welke uitvoering je nodig hebt.
  • Op zoek naar 2ehands: Het kan ook zijn dat je een dakpan hebt die al zo oud is dat deze niet meer via de reguliere bouwmaterialenhandel verkrijgbaar is. In dat geval kun je via sites als Marktplaats kijken of deze dakpannen nog tweedehands door iemand worden aangeboden. Een andere mogelijkheid is om te kijken of er bedrijven zijn die tweedehands bouwmaterialen aanbieden.
  • Documenten: Beschik je nog over de originele verkoopbrochure van je woning dan is daar ook in terug te vinden welk soort dakpan er is gebruikt.

Vraag aan een dakdekker wat voor dakpannen je hebt. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Welke dakpan merk heb ik?

Welke soort dakpan past op mijn dak?

Is het tijd om je gehele dak van nieuwe dakpannen te voorzien, waar moet je dan eigenlijk op letten? Welke soort nieuwe dakpan is geschikt voor jouw dak? Bij je keuze kun je een aantal factoren laten meewegen zoals:

  • Wat is de stijl/uitstraling van jouw woning? Dakpannen bepalen voor een belangrijk deel de uitstraling van je woning. Het is dan ook belangrijk dat het nieuwe pannendak aansluit bij de rest van je huis. Heb je een moderne woning of is deze juist wat meer klassiek? Kies dan een dakpan die hier goed bij past.
  • Welke dakpannen heeft de rest van jouw buurt? Zeker bij rijtjeshuizen is het mooi wanneer de dakpannen goed bij elkaar passen. Bij een vrijstaand huis hoef je hier minder rekening mee te houden, al geeft het wel een mooi beeld wanneer de dakpannen van omliggende huizen in overeenstemming zijn met elkaar. Uiteraard is je eigen smaak hierin altijd leidend.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een dakpan?

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kunt, dan wel moet houden.

1. Voorschriften

In sommige gebieden is er sprake van voorschriften waarin onder meer het daktype, de hellingsgraad en ook de dakbedekking is vastgelegd. Zo kan in beschermde gebieden gelden dat je beperkt bent in de keuze voor het formaat en de kleur van de dakpannen. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het historische erfgoed beschermd.

2. Bosrijke omgeving

Staat je huis in een bosrijk gebied dan is het verstandig om te kiezen voor geglazuurde dakpannen. Geglazuurde dakpannen bieden namelijk een betere bescherming tegen algen, mossen en schimmelgroei.

3. Dakhelling

De meeste dakpannen zijn geschikt voor daken met een flauwe helling van 25° tot een erg steile helling. Dakdekkers kunnen je hierover goed adviseren. Vraag hier gratis dakdekker offertes aan.

Voor daken met een geringe dakhelling zijn dakpannen met sluitingen erg geschikt. Deze bevatten gootjes die het water naar de onderliggende dakpan afvoeren.

4. Overige kleuren van je huis

De dakpannen moeten goed passen bij de kleur van de gevel en de raam- en deurkozijnen. Deze kleuren kunnen met elkaar in harmonie zijn, maar ook een contrastkleur kan mooi staan.

5. Kwaliteit en garantie

Houd rekening met de kwaliteit en een eventueel aanwezig keurmerk van de dakpan. Kijk ook naar de garantie die de producent/leverancier aanbiedt.

Belangrijk is verder dat je bijvoorbeeld bij eventuele stormschade in de toekomst de dakpan kunt nabestellen.

Dakpannen in een bosrijk gebied

Welke kleur dakpan kiezen?

Voor welke kleur dakpan je kiest hangt natuurlijk voor een groot deel af van je persoonlijke smaak. Daarnaast kies je natuurlijk het best voor een kleur die passend is bij de stijl van je woning en de kleurstelling van je woning.

Een paar tips:

  • De klassieke kleuren zoals rood en antraciet worden niet voor niets zo vaak gebruikt. Het zijn kleuren die vaak goed passen bij een huis en die bovendien niet snel vervelen. Als het goed is gaan je dakpannen een behoorlijk lange tijd mee, met deze kleuren zit je altijd goed.
  • Wil je liever toch iets anders dan de standaard kleuren dan zijn er zeker mogelijkheden om met een andere kleur een bijzonder resultaat te krijgen waar je ook voor de langere tijd tevreden mee bent. Door in de showroom kleurcombinaties met elkaar te vergelijken, kun je een goed beeld krijgen van hoe het eruit gaat komen te zien.

Nog veel meer tips voor het uitzoeken van de kleur van je dakpannen vind je hier.

Laat je adviseren door dakdekkers over de juiste dakpannen op jouw dak. Vraag hier gratis offertes aan. Geheel vrijblijvend.

Vergunning

Of je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing van nieuwe dakpannen hangt af van de vraag of het om een bestaande woning of een nieuwe woning gaat.

Bestaande woning

Ga je de dakpannen van je bestaande woning vervangen, dan is hier doorgaans geen vergunning voor nodig. Dit wordt namelijk gezien als het normale onderhoud van een woning, ook wanneer je kiest voor een ander type of een andere kleur dakpannen.

Kies je echter voor een heel afwijkende kleur dan is het verstandig om toch even navraag te doen bij je gemeente. De gemeente heeft namelijk wel de mogelijkheid om achteraf in te grijpen bij de plaatsing van een kleur dakpannen die erg uit de toon valt bij de rest van de omgeving.

Dit heeft als gevolg dat je al de pannen moet vervangen, wat in de papieren gaat lopen.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning heb je een vergunning nodig voor het geheel en dat betekent dus dat ook de dakpannen hieronder vallen. Het is mogelijk dat je beperkt bent in de keuze voor de kleur dakpannen doordat er bijvoorbeeld sprake is van voorschriften hieromtrent.

Verschillende soorten dakpannen

Dakpannen zijn er niet alleen in veel verschillende kleuren maar ook in verschillende materialen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel stormpannen of kleidakpannen genoemd. Ze zijn uit klei gebakken en hebben vaak die typische terracotta rode kleur. Tegenwoordig worden ze door een speciale productie en afwerking ook in een groot aantal andere kleuren vervaardigd.

Voorbeeld keramische dakpannen

Wat zijn de voordelen van keramische dakpannen?

  • Doordat klei een natuurproduct is, geeft het een natuurlijke en authentieke uitstraling aan het dak.
  • Ze hebben een lange levensduur, ze gaan namelijk wel meer dan 50 jaar mee. Geglazuurde keramische dakpannen kunnen tot wel 100 jaar meegaan.
  • Keramische dakpannen zijn goed bestand tegen de verschillende weersinvloeden en blijven lang mooi en kleurvast.

Nadelen van keramische dakpannen in vergelijking met betonnen dakpannen zijn:

  • Keramische dakpannen zijn duurder dan betonnen dakpannen.
  • Het leggen van deze dakpannen duurt langer.
  • Het bakken van de dakpannen is belastend voor het milieu.

Interesse in keramische of andere soort dakpan? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Betonnen dakpannen

De betonnen dakpannen zijn uiteraard van beton gemaakt. Ze zijn vervaardigd van een mix van cement, zand en water. Door dit te laten drogen ontstaat er een uitgeharde betonnen dakpan.

Voorbeeld van een dak met betonpannen

Wat zijn de voordelen van betonnen dakpannen?

  • Betonnen dakpannen zijn zowel goedkoper in aanschaf als in de plaatsing. Het productieproces van betonnen dakpannen is eenvoudiger en wanneer je kiest voor een wat grotere variant kan deze dakpan door een dakdekker ook sneller geplaatst worden.
  • Deze dakpannen zijn in veel verschillende kleuren leverbaar.

Wat zijn de nadelen van betonnen dakpannen?

  • Betonnen dakpannen zijn door hun ruwe oppervlakte meer gevoelig voor groene aanslag dan keramische dakpannen.
  • Er treedt sneller verkleuring op als gevolg van zonlicht. Keramische dakpannen zijn meer kleurvast.
  • Betonnen dakpannen hebben een kortere levensduur dan keramische dakpannen. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Leipannen

Leipannen worden ook wel tegelpannen genoemd. Deze dakpannen zijn klein van vorm, erg veelzijdig en te gebruiken voor daken met een minimale hellingsgraad van 35°.

Door het kleine formaat kunnen leipannen behalve als dakbedekking ook gebruikt worden voor gevelbekleding wat een bijzondere uitstraling geeft.

Voorbeeld leidakpannen

Wat zijn de voordelen van leipannen?

  • Leipannen zijn duurzame dakpannen. Ze hebben een zeer lange levensduur, zeker wanneer je dit vergelijkt met andere soorten dakpannen. Leipannen gaan namelijk tot wel 100 jaar mee. Eenmaal aangeschaft hoef je ze dus niet meer te vervangen.
  • Leipannen blijven lang mooi. Leien zijn zeer kleurvast waardoor ze voor lange tijd hun mooie originele kleur blijven behouden.
  • Leipannen werden vroeger vooral gebruikt bij huizen met een wat meer traditionele bouwstijl. Tegenwoordig zijn ze in zoveel uitvoeringen verkrijgbaar dat er voor elk type huis, ook voor de strakke, moderne woning wel een bijpassende leipan gekozen kan worden.

Wat zijn de nadelen van leipannen?

  • Leipannen zijn niet een goedkope keuze. Door het kleinere formaat heb je veel dakpannen nodig per vierkante meter en ook het plaatsen neemt veel tijd in beslag. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat deze dakpannen een leven lang meegaan.
  • Arbeidsintensievere plaatsing. Voor de plaatsing zijn er tengellatten en panlatten nodig. Dit maakt dat het plaatsen van de leipannen lastiger is en meer tijd in beslag neemt. Om deze reden heb je dus te maken met hogere plaatsingskosten.

Offertes aanvragen bij meerdere dakdekkers

Heb je nieuwe dakpannen nodig voor je bestaande woning of voor je nieuwbouwhuis? Vraag advies aan dakdekkers. Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten