Stucwerk

Spachtelputz Sierpleister [Eigenschappen + Kosten]

Je kunt muren en plafonds vandaag de dag op talloze manieren afwerken. Veel mensen denken direct aan verf of behang. Dit zijn populaire manieren om muren mee af te werken.

Er is echter meer.

Je kunt namelijk ook kiezen voor spachtelputz. In deze gids vertellen wij jou alles over deze manier om jouw muur mee af te werken.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een mengsel van kunsthars en kleine steentjes. Het materiaal wordt als sierpleister aangebracht op muren en/of plafonds.

Met spachtelputz wordt een wand of plafond netjes afgewerkt. De steentjes in deze sierpleister zorgen voor een korrelig oppervlak na het aanbrengen.

De korrelgrootte bepaal jij zelf. Je kunt kiezen voor een fijne of grove structuur.

Zodra de spachtelputz droog is, kun jij het sauzen. Je kunt zelfs een kleur toevoegen aan de spachtelputz. Hierdoor is sauzen niet meer nodig.

Met deze sierpleister bepaal jij dus helemaal zelf de kleur van jouw muur of plafond. Hierdoor is spachtelputz een tijdloze manier om jouw woning mee af te werken.

Spachtelputz: geschikt voor zowel binnen als buiten

spachtelputz sierpleister is geschikt voor de binnenmuren, plafonds en ook geschikt voor op de gevel.

Voor binnenshuis wordt er wel een ander soort spachtelputz gebruikt dan voor buiten.

Een stukadoor weet precies welk soort spachtelputz geschikt is voor de werkzaamheden. Vraag hier gratis offertes aan bij stukadoors.

Wat zijn de voordelen van spachtelputz?

Weet jij nog niet zeker of je voor spachtelputz moet kiezen? Hieronder vind je de voordelen van spachtelputz.

 • Strakke afwerking van muren en plafonds;
 • Zowel op binnen- als buitenmuren aan te brengen;
 • Je bepaalt zelf de korrelgrootte en kleur;
 • Spachtelputz wordt snel aangebracht;
 • Gaat lang mee;
 • Het is betaalbaar;
 • Kan tegen een stootje.

Nadelen spachtelputz

Hierboven lichten we kort de voordelen van deze sierpleister uit. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan spachtelputz. Omdat wij jou deze ook niet willen onthouden, volgt hieronder een overzicht met de nadelen van deze sierpleister.

 • Reparatie is lastig; het is moeilijk eenzelfde structuur te verkrijgen.
 • De eerste vijf jaar niet geschikt voor nieuwbouwwoningen. De muren zijn gedurende de eerste vijf jaar namelijk nog ‘actief’, waardoor spachtelputz snel scheurt.
 • Stof hecht zich sneller aan muren en plafonds met spachtelputz vanwege de korrelige structuur.

Andere soorten putz

Spachtelputz is een sierpleister dat tegenwoordig veelvuldig wordt aangebracht op muren en plafonds. Naast spachtelputz kun jij ook nog uit twee andere soorten putz kiezen: rustiekputz en granol.

Rustiekputz

Om rustiekputz te verkrijgen worden marmerkorrels vermengd met een bindmiddel op basis van kunststof. Mede hierdoor is rustiekputz een stuk grover dan spachtelputz.

Dit is terug te zien in de structuur van beide sierpleisters. Verder heeft rustiekputz dezelfde voordelen als spachtelputz.

Granol

Net als rustiekputz heeft granol ook een grovere structuur dan spachtelputz. Een stukadoor kan deze sierpleister op verschillende manieren aanbrengen. Met granol kun jij dus een andere dimensie geven aan jouw wand of plafond.

De voordelen van granol komen grotendeels overeen met die van spachtelputz.

Hoe wordt spachtelputz aangebracht?

Spachtelputz wordt op een speciale manier aangebracht.

 • Een stukadoor begint altijd met de onderlaag. Hij maakt deze altijd eerst vlak en egaal. Zonder vlakke ondergrond wordt namelijk niet het mooiste resultaat bereikt.
 • Zodra een stukadoor de ondergrond geëgaliseerd heeft, brengt hij voorstrijkmiddel aan. Met dit middel zorgt een stukadoor ervoor dat de spachtelputz goed hecht aan de ondergrond.
 • Is het voorbereidende werk afgerond? Dan start de stukadoor met het aanbrengen van de sierpleister. Voor het aanbrengen gebruikt hij doorgaans een pomp. Dankzij zo’n pomp kan een stukadoor alle muren en plafonds in een paar dagen voorzien van spachtelputz.
 • Als de sierpleister eenmaal op de muur zit, moet deze drogen. Doorgaans is de spachtelputz na twee dagen volledig droog. Het werk van de stukadoor zit er in dat geval op.

In kleur aanbrengen zonder te verven

Veel mensen denken dat spachtelputz alleen in het wit aangebracht kan worden. Dit is echter niet het geval. Jij kunt namelijk ook een kleur toevoegen aan de sierpleister.

Een muur of plafond krijgt hierdoor direct de juiste kleur. Dit voorkomt dat jij jouw muur of plafond straks nog moet sauzen.

Waarom jij spachtelputz in kleur aan zou brengen?

 • Het scheelt tijd; je hoeft jouw muur of plafond namelijk niet meer te verven.
 • Het is goedkoper; je bespaart namelijk de kosten voor verf en het sauswerk.
 • Beschadigingen zijn niet zichtbaar; de kleur is volledig in de spachtelputz getrokken.
 • Spachtelputz met kleur kan altijd voorzien worden van een andere kleur met behulp van latexverf.

Zelf spachtelputz aanbrengen of uitbesteden?

Wil jij spachtelputz aanbrengen op jouw muur of plafond? Dan kom je voor verschillende keuzes te staan. Allereerst dien jij de korrelgrootte te bepalen. Is dit gelukt? Dan moet je nog bepalen of je een kleur wilt toevoegen aan de spachtelputz.

Als laatste moet jij kiezen hoe je deze sierpleister aanbrengt. Ga je dit zelf doen of schakel je toch een stukadoor in? Veel mensen denken dat zij dit zelf wel kunnen. Bij het zelf aanbrengen van spachtelputz worden echter geregeld fouten gemaakt.

Liever toch het aanbrengen van pleisterwerk over laten aan een specialist? Vraag hier gratis offertes bij stukadoors.

Welke fouten er zoal gemaakt worden bij het aanbrengen van spachtelputz?

Wij zetten hieronder drie veelgemaakte fouten op een rijtje.

Er wordt niet gekeken naar de ondergrond

Niet alle ondergronden zijn geschikt voor spachtelputz. Hierdoor bestaat de kans dat de sierpleister niet hecht en van de muur valt. Wil je spachtelputz aanbrengen? Zorg er dan eerst voor dat de ondergrond op de juiste manier is behandeld. Een stukadoor kan dit voor jou doen.

Te snel te werk willen gaan

Uit ervaring weten wij dat de voorbereiding vaak snel afgeraffeld wordt. De spachtelputz moet zo snel mogelijk aangebracht worden op een muur of plafond. Neem echter de tijd voor de voorbereidende werkzaamheden.

Dicht scheuren en gaatjes in de muren en zorg dat deze uitgehard zijn voor je begint.

Draai de temperatuur niet te hoog op.

Spachtelputz moet ongeveer twee dagen drogen. Zorg er altijd voor dat de temperatuur in een ruimte rond de 20 graden ligt. De spachtelputz droogt dan het beste. Veel mensen denken dat de sierpleister sneller droogt wanneer zij de thermostaat opdraaien.

Dit raden wij echter niet aan. Bij een temperatuur boven de 20 graden scheurt spachtelputz namelijk een stuk sneller.

Vraag een offerte aan bij een stukadoor

Zelf spachtelputz aanbrengen is een stuk lastiger dan veel mensen denken. Daarom is het verstandig om het aanbrengen van deze sierpleister uit te besteden. Benieuwd hoeveel jou dit gaat kosten?

Vraag direct een offerte aan bij een stukadoor.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd