Verf Sneller Laten Drogen

Als je tijd hebt besteed aan het verven van een muur of een deur wil je natuurlijk dat de verf snel droog is. Even snel een vinger tegen je muur of een vuiltje in de verf is zonde van je verfwerk.

Hieronder vind je tips over het sneller laten drogen van je verf op muren, deuren en andere oppervlaktes.

Lees snel verder en laat je verfwerk sneller opdrogen.

Verf Snel Laten Drogen

KlussenKlussen

Type Verf En Het Droogproces

Het type verf dat je kiest voor je verfwerk heeft invloed op het droogproces. De ene verfsoort droogt sneller dan de andere.

Hieronder vind je de twee meest gebruikelijk type verfsoorten.

Verf op oliebasis: Een verf op oliebasis kost ongeveer tussen de 4 en 8 uur om te laten drogen. Na 24 uur kun je weer een nieuwe laag aanbrengen.

Latexverf: Dit type verf droogt sneller. Latexverf kost ongeveer 3 uur om te drogen. Je kunt na 4 uur alweer een nieuw laagje verf aanbrengen.

Oppervlakte

Verschillende soorten oppervlaktes hebben ook verschillende droogtijden.

Het is belangrijk om verf te gebruiken die bij het materiaal past dat je wilt schilderen.

Hieronder een handig overzicht over de droogtijden van verschillende materialen en oppervlaktes:

Metaal: Een laklaag op een metalen voorwerp droogt het snelst, mits je het laagje verf aanbrengt in een omgeving met een lage luchtvochtigheid en normale tot warme temperatuur.

Bakstenen / beton: Stenen oppervlaktes drogen gemiddeld sneller dan hout en minder snel dan metaal.

Hout: Houten oppervlaktes hebben de langste droogtijd nodig.

Type Verfroller En Het Sneller Drogen Van Je Verf

Ook het type kwast of roller heeft invloed op de uiteindelijke droogtijd.

Verf aanbrengen met een verfroller van foam zorgt ervoor dat er een dunner laagje verf wordt aangebracht waardoor het drogen sneller gaat.

Een vachtroller neemt in meer verf op en brengt daarom een dikkere laag verf aan op je muur of plafond waardoor het langer zal duren voordat het droog is.

Breng Dunne Laagjes Aan

Voordat je gaat verven is het belangrijk om al na te denken over het droogproces. Het is namelijk zo dat als je meerdere dunne laagjes verf aanbrengt deze sneller drogen dan in één keer een dikke laag verf.

Naast dat meerdere dunne laagjes verf sneller drogen krijg je ook een egaler resultaat. Dus verdeel het proces van het schilderen bijvoorbeeld je muur of deur over meerdere laagjes.

Laat De Verf Goed Drogen

Zorg er voor dat je elk laagje verf dat je aanbrengt goed laat drogen. Breng een tweede of derde laagje verf pas aan als het eerste of tweede laagje echt goed droog zijn.

Als je namelijk een laagje verf aanbrengt op een vochtige ondergrond duurt het drogen langer en is het resultaat minder egaal.

Houd De Luchtvochtigheid Laag

Je zou denken dat in de zomer je verf sneller droogt. Maar dat is niet altijd het geval. In de zomer kan de luchtvochtigheid hoog zijn.

In een hoge luchtvochtigheid is het lastiger om verf sneller te laten drogen.

Vooral als je in een afgesloten ruimte gaat verven zorgt dit er voor dat de luchtvochtigheid omhoog gaat.

Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen.

Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.

Je kunt de luchtvochtigheid meten door middel van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd. Een luchtvochtigheid van 40 á 50% is goed om in te werken als je aan het verven bent.

Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee?

Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn.

Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan. Ook bobbeltjes in het verfwerk kunnen ontstaan als je langdurig met een föhn er op blaast.

Gebruik de bovenstaande tips in dit artikel om verf op de juiste manier sneller te laten drogen zodat het resultaat een mooi egaal wordt.

Spuitverf Sneller Drogen

Naast verf uit een pot kun je ook spraypaint gebruiken om je muren en voorwerpen te verven.

Voor grotere oppervlakte is een spuitbus niet het meest handige om mee te werken.

Voor bijvoorbeeld muren is het gebruik van een spraymachine de beste optie om een egale laag verf aan te brengen. Een verfspuit kun je al huren vanaf €15. Een betaalbare automatische verfspuiter kun je zelf kopen vanaf ongeveer €75.

Maar hoe kun je de laag verf die uit een een spraymachine komt nu snel laten drogen?

Dezelfde regels voor het sneller drogen van een laag verf uit pot/emmer gelden voor sprayverf.

Spuit dunne laagjes verf op de oppervlakte. Hoe dunner hoe beter. Wil je een dikke verf laag aanbrengen. Dan kun je het beste minstens 4 á 5 dunne laagjes aanbrengen.

Gemiddeld (kan per merk verschillen) duurt het drogen van een spuitverf oppervlakte ongeveer 10 minuten. Dus om de 10 minuten kun je een nieuw laagje spuiten.

Het echt hard worden, zodat het kras en stootvast is duurt veel langer. Dus als je de laatste laagje erop hebt gespoten moet je nog een langere periode wachten tot je het kunt gebruiken.

Lees over uitharden van (spuit)verf hieronder meer.

Laat Het Verf Goed Uitharden

Verf lijkt al na een dagje geheel droog. Maar dat is niet waar. De oppervlakte lijkt op het eerste gezicht goed hard te zijn maar het uitharden van verf kan nog enkele dagen tot enkele weken duren.

Het uitharden van de verf is per verfsoort wel verschillend.

Verf op basis van olie kost ongeveer 7 dagen om uit te harden. Latexverf heeft zelfs 30 dagen nodig om echt uit te harden.

Meubilair kan gemakkelijk de verf beschadigen als het nog niet volledig is uitgehard. Dus probeer meubels niet tegen een muur te zetten welke recent is geverfd.

WonenWonen

Vergelijkbare berichten