Stucwerk

Rustiekputz [Voordelen + Kosten]

Ga jij de muren in jouw woning onder handen nemen? Dan wil je uiteraard dat je hier de komende jaren geen omkijken meer naar hebt. In dat geval kies je voor rustiekputz. Deze sierpleister is namelijk tijdloos.

Daarbij komt dat rustiekputz ook nog één van de goedkoopste manieren is om muren mee af te werken.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is rustiekputz?

Rustiekputz is een sierpleister. Deze putz wordt niet alleen gebruikt voor het afwerken van muren, maar ook voor plafonds. Bij het samenstellen van rustiekputz wordt een relatief grove korrel gebruikt.

Dit zorgt ervoor dat jouw muren en plafonds een ruige uitstraling krijgen.

Hoe deze putz gemaakt wordt? Door gebroken marmerkorrels te vermengen met een bindmiddel op basis van kunststof.

Door de grove structuur past rustiekputz uitstekend bij verschillende stijlen.

Zo misstaat deze putz bijvoorbeeld niet in een modern interieur.

Je kunt de sierpleister echter ook prima gebruiken in een klassiek interieur.

Voordelen rustiekputz

Bij de keuze voor rustiekputz ga jij uiteraard niet over één nacht ijs. Je wilt immers wel zeker zijn van je zaak. De voordelen van rustiekputz kunnen jou hier vast en zeker bij helpen.

  • Rustiekputz is tijdloos;
  • Kan aangebracht worden in verschillende kleuren;
  • Beschadigingen vallen niet of nauwelijks op door de kleurechtheid;
  • Is zowel binnen als buiten te gebruiken;
  • De putz is stootvast;
  • Rustiekputz maak je eenvoudig schoon;
  • Het is één van de goedkoopste sierpleisters.

Nadelen

Helaas zijn er ook nadelen.

  • Bij beschadigingen is rustiekputz lastig te repareren;
  • Niet iedereen houdt van de grove structuur van deze sierpleister;
  • Rustiekputz is lastig over te schilderen door de grove structuur.

Zowel binnen als buiten aan te brengen

Rustiekputz is een populaire sierpleister. Niet gek dus dat we deze putz veelvuldig terugzien op muren en plafonds in Nederlandse huizen. Deze sierpleister kan echter niet alleen in huis gebruikt worden.

Je kunt rustiekputz namelijk ook aan laten brengen op buitenmuren. Waarom je deze putz op buitenmuren aanbrengt? Om jouw woning ook aan de buitenkant op sierlijke wijze af te werken.

Wil jij rustiekputz op jouw buitenmuren? Weet dan waar je aan begint.

Dit kun je doorgaans namelijk niet zonder slag of stoot doen. Het aanzicht van jouw woning verandert namelijk door rustiekputz op de buitenmuren.

Hierdoor past het huis mogelijk niet meer in de omgeving. Daarom moet je altijd eerst toestemming hebben van de gemeente om deze sierpleister buiten te gebruiken.

Breng rustiekputz dus nooit op eigen initiatief aan, maar zorg eerst dat je groen licht hebt.

Andere soorten putz

Veel mensen kiezen ervoor om rustiekputz aan te brengen op hun muren en/of plafonds. Logisch, want dit is een tijdloze manier om jouw wanden mee af te werken.

Maar er zijn nog andere andere soorten putz. Hieronder zetten wij ze kort voor jou op een rijtje.

Spachtelputz

Rustiekputz en spacheltputz worden nogal eens door elkaar gehaald. De twee soorten sierpleister lijken veel op elkaar, maar verschillen wel degelijk.

Zo is de structuur van rustiekputz grover dan die van spachtelputz.

Hierdoor ontstaat bij rustiekputz een diepere groef in het stucwerk. Om spachtelputz te verkrijgen worden kleine steentjes vermengd met kunsthars. Spachtelputz is iets duurder dan rustiekputz.

Granol

Vind jij de structuur van rustiekputz nog niet grof genoeg? Dan is granol een optie. Dit is namelijk de sierpleister met de meeste grove structuur. Granol kan op verschillende manieren aangebracht worden.

Hierdoor ontstaat een bijzondere structuur. Dit is ook terug te zien in de prijs van deze sierpleister. Granol is namelijk en stuk duurder dan rustiekputz.

Rustiekputz aanbrengen

Is de keuze op rustiekputz gevallen? Dan kom je direct voor de volgende keuze te staan. Ga je de sierpleister zelf aanbrengen of laat je dit doen door een stukadoor?

Om er zeker van te zijn dat rustiekputz juist wordt aangebracht, schakel je een stukadoor in. Vraag hier gratis offertes aan bij stukadoors.

Hieronder vertellen wij jou hoe een stukadoor rutsiekputz aanbrengt.

Stap 1: Wensen van de klant

Een stukadoor brengt nooit zomaar rustiekputz aan op een muur of plafond. Nee, hij luistert eerst naar de wensen van de klant. Zo vraagt hij altijd in welke kleur jij de sierpleister wilt hebben. Pas wanneer helder is wat jij wilt, begint een stukadoor met de voorbereiding.

Stap 2: Oppervlak egaal maken

Niet alle muren en plafonds zijn egaal. Het kan zijn dat er kleine gaatjes of oneffenheden in het oppervlak zitten. Voordat een stukadoor rustiekputz aanbrengt, worden eerst de muren en het plafond geëgaliseerd. Op deze manier krijgt jouw muur/plafond een strakke uitstraling.

Stap 3: Voorstrijk

Jij wilt uiteraard zo lang mogelijk genieten van rustiekputz. Daarom moet de putz goed blijven hechten. Een stukadoor strijkt jouw muur dan ook altijd eerst voor. Dit doet hij met behulp van een speciaal middel. Dankzij dit middel hecht de sierpleister straks goed aan de muur.

Stap 4: Vloeren en meubels beschermen

Dit is de laatste stap voordat een stukadoor daadwerkelijk rustiekputz aanbrengt. Bij het aanbrengen kan er sputz op de meubelstukken komen. Daarom beschermt een stukadoor de omgeving altijd. Dit doet hij door vloeren en meubels af te dekken met een plasticzeil.

Stap 5: Rustiekputz aanbrengen

Heeft een stukadoor de bovenstaande stappen doorlopen? Dan begint hij met het aanbrengen van rustiekputz. Dit doet hij altijd met de grootst mogelijke precisie. Op deze manier ontstaat er altijd een mooi eindresultaat.

Offerte aanvragen bij stukadoors

Zoek jij nog een stukadoor die rustiekputz voor jou aan kan brengen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel dit jou gaat kosten. Vraag hieronder direct een offerte aan bij stukadoors.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd