Stucwerk

Leemstuc [Kosten + 8x Voordelen]

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor energiezuinig en milieuvriendelijk wonen.

Behoor jij ook tot deze groep, maar weet je niet voor welke materiaal op de muur je moet kiezen? Dan is het een goed idee om je eens te verdiepen in leemstuc

Welke voor- en nadelen heeft leemstuc, waar kun je het toepassen en hoe brengt een stukadoor het aan?

In deze gids vertellen we je meer over dit type stucwerk.

Wat is leemstuc?

Leemstuc is een bouwmateriaal waarmee je zorgt voor een mooie en gezonde afwerking van wanden.

Het bestaat namelijk uit natuurlijke stoffen zoals

 • Pigmenten uit oxiden en delfstoffen
 • Krijt
 • Zetmeel
 • Zand
 • Water
 • En natuurlijk leem.

Daardoor geeft het geen schadelijke stoffen af in het binnenmilieu.

Wat zijn de voordelen van leemstuc?

Leemstuc is om verschillende redenen zeer populair. Zo trekt het milieuvriendelijke aspect veel mensen over de streep. Bovendien hou je met leemstuc de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte laag.

Dit komt door het feit dat het materiaal vocht uit de omgeving ophaalt en dit afstaat op het moment de luchtvochtigheid in een ruimte daalt. Dankzij de lage luchtvochtigheid hebben schimmels en huisstofmijt geen schijn van kans in huis.

Thermische isolatie

Dankzij de warmteregulatie biedt leemstuc thermische isolatie. Dit houdt in dat het materiaal op gelijkmatige wijze warmte afgeeft. Ook deze voordelen maken leemstuc een populaire manier van wandafwerking.

De andere voordelen op een rij:

 1. Het antistatisch. Dit betekent dat het bescherming biedt tegen straling van bijvoorbeeld elektrische apparatuur.
 2. Het ‘ademt’ omdat het damp-open is.
 3. Het is geluiddempend.
 4. Het is brandwerend.
 5. Het bevat geen chemische stoffen.
 6. Het is geurloos tijdens en na het aanbrengen.
 7. De stukadoor verwerkt het eenvoudig met de kwast of roller.
 8. Het kan op verschillende ondergronden worden aangebracht.

Leemlaag van minimaal 1 centimeter dik

Je kunt het aanbrengen van leemstuc het beste overlaten aan een stukadoor. Hij brengt doorgaans een leemlaag van minimaal 1 centimeter dik aan.

Op die manier komen de bovenstaande eigenschappen van leemstuc perfect tot hun recht. Hoe dikker de laag, hoe meer effect het materiaal heeft.

Lastige keuze: basisleem of finishleem?

Wie voor leemstuc kiest als afwerking van wanden komt voor een lastige keuze te staan: moet je voor basisleem of finishleem gaan? Basisleem is aan te raden wanneer je van plan bent om de klimaatwerking in je woning te verbeteren.

Finishleem zorgt voor meer egale afwerking van de wand.

Waar in de woning kun je leemstuc aanbrengen?

Leemstuc is toe te passen in verschillende ruimtes in huis. Een stukadoor brengt het bijvoorbeeld aan in de woonkamer, eetkamer of in het thuiskantoor.

Leemstuc is door zijn vocht absorberende eigenschap echter niet geschikt voor de keuken en badkamer. Er kunnen namelijk schimmelplekken ontstaan op de muur wanneer er zich teveel vocht ophoopt in de leem.

Welke afwerkingen van leemstuc bestaan er?

Er bestaan verschillende afwerkingen voor leemstuc:

 • Basisleem
 • Gekleurde basisleem
 • Leemfinish
 • Glansleem

Basisleem

Basisleem is een manier om wanden of plafonds uit te vlakken. Het fungeert vaak als ondergrond voor leemfinish, maar het is ook te gebruiken als afwerking.

Aardse tinten van basisleem

Basisleem is aan te brengen in verschillende kleuren. Meestal zijn het aardse tinten zoals oker, grijs en groen. Deze kleuren zijn gebruikelijk omdat basisleem geen pigment bevat en omdat het bestaat uit natuurlijke materialen.

Afwerken met een grove of fijne structuur

Je kunt basisleem laten afwerken zoals je zelf wilt. Het kan zowel een grove als fijne structuur bevatten. Ondanks de geringe dikte is het geen probleem om een basisleem van drie centimeter aan te brengen op een wand.

In dat geval gebruikt de stukadoor eerst twee centimeter gewone bruine basisleem en brengt er volgens nog één centimeter gekleurde basisleem bovenop aan.

Gekleurd basisleem

Gekleurd basisleem is anders dan basisleem. Het heeft doorgaans een grove structuur en stro. Bovendien is het in tegenstelling tot bruine basisleem geschikt voor diktes van slechts één centimeter.

Leemfinish

Zoals de naam al zegt maakt leemfinish een wand helemaal af. Met dit materiaal werkt een stukadoor de bruine basisleem laag af met een kleur. Uiteraard mag je deze kleur zelf bepalen. De stukadoor brengt het aan op een dikte van twee tot drie millimeter.

Glansleem

Glansleem is een alternatief voor leemfinish en gekleurde basisleem. Het is niet vloeibaar en heeft veel weg van ingedikte leemverf. Glansleem is meer een soort pasta die een stukadoor vrij dik op de wand aanbrengt.

Leemstuc en wandverwarming: een goede combinatie

Leemstuc is goed te combineren met wandverwarming, maar dan rechtop. Bij wandverwarming stroomt er warm water door buizen in de muur.

Omdat de wand functioneert als verwarming zijn radiatoren niet meer nodig. Bovendien geniet je van comfortabele warmte die vergelijkbaar is met een voorjaarszonnetje.

Wandverwarming aanbrengen

Wandverwarming is aan te brengen met wandverwarmingsplaten van leem. Deze kun je kant en klaar kopen en vervolgens aan laten brengen door een stukadoor (droogbouw).

Meestal wordt eerst de leiding aangebracht en vindt daarna het stucen plaats (natbouw).

Hoe wordt leemstuc aangebracht?

Een ervaren stukadoor werkt doorgaans snel en vakkundig, waardoor je binnen afzienbare tijd geniet van een mooie wand met leemstuc. Ten eerste kiest een stukadoor het meest geschikte leem voor de muur, zoals basisleem of finishleem. Daarna volgt hij deze zes stappen:

Stap 1: Het juiste gereedschap aanschaffen en gebruiken, zoals een kuip, menger, troffel en spaan.

Stap 2: Leem op de egale muur aanbrengen.

Stap 3: Aanbrengen voorstrijk.

Stap 4: Bevochtigen van de muur.

Stap 5: Basisleem (dikker) of finishleem (dun) aanbrengen.

Stap 6: Muur afwerken met een dunne laag basisleem of dunne afwerkingslaag bij finishleem

Offerte aanvragen bij stukadoors

Wil je graag leemstuc op de wand, maar kun je dit niet zelf? Dan is het verstandig om een ervaren stukadoor in te schakelen. Je kunt het beste een offerte aanvragen bij verschillende stukadoorsbedrijven.

Door prijzen te vergelijken krijg je meer overzicht en waar voor je geld.

Vergeet ook niet om beoordelingen van eerdere klanten te lezen. Dit geeft een beter overzicht van de prijs-kwaliteitverhouding van een stukadoorsbedrijf. Daardoor maak je uiteindelijk een goede keuze.