Stucwerk

Spackspuitwerk [voordelen + kosten]

Zijn de muren in jouw woning versleten? Dan wordt het tijd om deze onder handen te nemen. Je kunt er in dat geval voor kiezen om de muren te sauzen. Dit is echter betrekkelijk duur.

Mag het niet al te veel kosten en moet het eindresultaat mooi zijn?

Kies dan voor spackspuitwerk. Dit stucwerk kan tevens worden aangebracht op jouw plafond.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is spackspuiten?

Bij spackspuiten wordt er spack aangebracht op een muur of plafond. Deze sierpleister bestaat uit kalk en kunsthars. In het geval van spackspuiten wordt de sierpleister onder hoge druk op een plafond of muur aangebracht. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt.

Spackspuitwerk bestaat uit een meslaag en een afkorrellaag.

Meslaag: De meslaag zorgt voor een egale muur en egaal plafond. Oneffenheden worden hierdoor weggewerkt.

Afkorrellaag: Voor de afwerking wordt de afkorrellaag aangebracht. Deze laatste laag bepaalt de structuur van het spuitwerk.

Verschil in korrelgrootte

Spackspuitwerk wordt altijd op dezelfde manier aangebracht. Toch bepaal jij zelf de uitstraling van deze sierpleister. Je hebt de korrelgrootte namelijk zelf in de hand.

Wil jij dat het spackspuitwerk de aandacht trekt?

Dan kies je voor een grove korrel. Dit raden wij overigens ook aan wanneer de ondergrond niet helemaal egaal is. Met een grove korrel vallen oneffenheden namelijk niet of nauwelijks op.

Hoeft een muur of plafond van jou niet in het oog te springen?

Kies dan voor spackspuitwerk met een fijne korrel. Tot slot kun je ook nog kiezen voor een middelgrote korrel.

Voordelen van spackspuiten

Vraag jij je nog af of je al dan niet voor spackspuitwerk moet kiezen? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar de voordelen van spack.

Wij zetten ze kort op een rijtje:

 • Spackspuitwerk is goedkoop;
 • Aanbrengen kost niet veel tijd;
 • De kwaliteit is goed;
 • Kan aangebracht worden op nagenoeg alle ondergronden;
 • Je bepaalt zelf de korrelgrootte;
 • De sierpleister is aan te brengen in kleuren, waardoor sauzen naderhand niet meer nodig is.

Nadelen spackspuiten

Spackspuitwerk heeft de nodige voordelen, maar kent ook een aantal nadelen:

 • Spackspuitwerk is zacht, waardoor sneller schade kan ontstaan;
 • Herstel na schade is lastig;
 • Bij een grove structuur blijft er snel stof aan de korrels hangen;
 • Niet veel variatie in mogelijkheden van aanbrengen;
 • Zelf aanbrengen is lastig, want je moet over een machine beschikken;
 • Veel verf nodig om spackspuitwerk over te schilderen.

Verschillen en overeenkomsten tussen spackspuiten en spachtelputz

Spackspuitwerk lijkt veel op spachtelputz. Hierdoor denken veel mensen dat beide soorten sierpleister hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen spackspuiten en spachtelputz.

Dit zin de drie grootste verschillen:

 • Spack wordt machinaal aangebracht, spachtelputz handmatig.
 • Spackspuitwerk kan ook worden aangebracht op plafonds, spachtelputz niet.
 • Spack is doorgaans goedkoper dan spachtelputz.

In kleur aan te brengen

Spackspuitwerk is standaard wit van kleur. Wanneer dit is aangebracht op een muur of plafond, kan de sierpleister geschilderd worden. Het overschilderen van spackspuitwerk kost echter veel verf. Hierdoor wordt dit een duur grapje.

Jij kunt er echter ook voor kiezen om het spackspuitwerk in kleur aan te brengen.

Spack kan in allerlei verschillende kleuren op jouw muur of plafond gespoten worden. Voor het aanbrengen van spackspuitwerk in kleur wordt wel een extra vergoeding gevraagd. Jij hoeft echter niet meer te investeren in verf om het spackspuitwerk over te sauzen.

Zelf spackspuitwerk aanbrengen

Wil jij zelf spackspuitwerk aanbrengen op jouw muur of plafond?

Doe dit alleen als je hier ervaring mee hebt. Het aanbrengen van spack is namelijk geen makkelijke opgave. Jij moet uiterst secuur te werk gaan. Zo moet je allereerst de ondergrond op de juiste manier egaliseren.

Doe je dit niet. Dan wordt het spackspuitwerk niet overal even mooi aangebracht.

Spackspuitmachine

Daarnaast moet je over een spackspuitmachine beschikken om zelf spackspuitwerk aan te brengen. Deze kun je huren, maar dit is niet altijd even goedkoop. Alleen bij grote oppervlaktes is het lucratief om zo’n machine te huren.

Gaat het om een relatief klein oppervlak? Of lijkt het je niet verstandig om zelf spackspuitwerk aan te brengen?

Doe dan een beroep op een stukadoor. Hij beschikt over een spackspuitmachine en weet hoe hij de sierpleister aan moet brengen. Vraag hier gratis offertes aan bij stukadoors.

Op deze manier weet jij zeker dat het spackspuitwerk correct en mooi wordt aangebracht.

Hoe wordt spackspuitwerk aangebracht?

Het is verstandig het aanbrengen van spackspuitwerk uit te besteden aan een stukadoor. Ben jij van plan dit te doen? Dan wil je ongetwijfeld weten hoe een stukadoor ongeveer in zijn werk gaat. Dat leggen wij jou hieronder kort uit.

1. De ondergrond gereed maken

Voordat een stukadoor spackspuitwerk aanbrengt, inspecteert hij eerst jouw muur of plafond. Hij kijkt of de muur of het plafond egaal is. Is dit niet het geval? Dan egaliseert een stukadoor deze altijd eerst.

Wanneer een ondergrond niet overal egaal is, zie je dit straks terug in het eindresultaat. Voor het egaliseren van de ondergrond gebruikt een stukadoor een speciale machine.

2. Ruimte afdekken

Het aanbrengen van spackspuitwerk gaat gepaard met nevel. Een stukadoor kan dit niet voorkomen. Wel kan hij ervoor zorgen dat nevel niet op vloeren, muren en meubels terechtkomt. Hiervoor kan een stukadoor de boel afplakken. Jij hoeft dus niet bang te zijn voor spack op ongewenste plekken.

3. Spack samenstellen

Is de ondergrond van jouw muur of plafond geëgaliseerd? Dan start de stukadoor met het samenstellen van de spack. Hierbij houdt hij rekening met jouw eisen. Zo kies jij zelf de korrelgrootte.

Daarnaast heb jij zelf in de hand welke kleur het spackspuitwerk krijgt. Een stukadoor brengt de spack vervolgens direct in de juiste kleur aan op jouw muur of plafond. Verven is hierdoor niet meer nodig.

4. Spackspuitwerk aanbrengen

Zodra de kleur en korrelgrootte bepaald zijn, begint de stukadoor met het aanbrengen van de spack. Hiervoor gebruikt hij een speciale spackspuitmachine.

Naast de korrelgrootte kan een stukadoor ook de diameter van de spuitmond aanpassen. Dit zorgt ervoor dat hij het spackspuitwerk op een fijne of grove manier op een muur of plafond kan aanbrengen.

Offerte aanvragen bij stukadoor

Benieuwd wat spackspuitwerk aanbrengen kost? Dat is op voorhand niet te zeggen. Dit hangt namelijk af van het oppervlak en de kleur van het spackspuitwerk.

Wil jij toch weten hoeveel het jou kost? Vraag dan een offerte aan bij een professionele stukadoor.

Laat snel stucwerk opknappen
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd