Leislag Dakbedekking
Leislag wordt als toplaag voor een bitumen dakbedekking gebruikt. Onze daken zijn het hele jaar onderhevig aan verschillende weersomstandigheden zoals harde wind, neerslag en de felle zon.
Leislag dient ervoor om het dak hier beter tegen te beschermen. Zo blijft het dak in een goede conditie en gaat het langer mee.
In deze gids lees je meer:
- over wat leislag precies is;
- wat de redenen zijn om voor witte leislag te kiezen;
- en welke alternatieven er zijn op het gebied van uv-bestendige dakbedekking.
Wat is leislag?
Leislag is een minerale afwerking. Deze fijngemalen leisteentjes worden gebruikt als bescherming van het dak tegen de verschillende weersomstandigheden.
De leislag wordt aan de bovenzijde van de bitumen dakbedekking toegevoegd.
Bitumenrollen zijn verkrijgbaar zonder leislag en als rollen die kant-en-klaar van leislag zijn voorzien.
Waarom wordt leislag gebruikt?
Met name de oudere bitumen daken zijn erg gebaat bij een grindafwerking zoals leislag.
Deze daken gaan onder invloed van uv-straling smelten, ze worden broos en er ontstaan kleine barstjes in. Dit zorgt voor een kortere levensduur van het dak.
- Door het aanbrengen van kiezels op het dak, over de bitumen heen, komt de bitumen niet meer rechtstreeks in aanraking met de uv-straling en is het dak dus beter beschermd.
- Leislag wordt ook gebruikt voor een esthetische afwerking van het dak.
- Door het aanbrengen van leislag is het dak beloopbaar.
Kies bij een nieuwe platte dakbedekking van bitumen voor een laag leislag. Vraag advies aan dakdekkers over wat voor soort dakbedekking het beste past op jouw dak. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Gemodificeerde bitumen
- Het bitumen dat tegenwoordig wordt gebruikt is gemodificeerd (het bestaat uit een combinatie van bitumen en kunststof) waardoor het veel beter bestand is tegen uv-straling.
- Doordat het voorzien is van APP (Atactisch PolyPropyleen), een elastische kunststof, is de dakbedekking meer elastisch en minder gevoelig voor uv-straling. Om deze reden is leislag bij deze soort bitumen niet meer nodig.
- Wel wordt leislag hierbij soms nog gebruikt voor een mooie afwerking van het dak en om te voorkomen dat de dakbedekking bij harde wind loskomt en gaat opwaaien.
Waarom voor witte leislag kiezen?
Het is ook mogelijk om te kiezen voor witte leislag. Wanneer de temperaturen tijdens warme periodes flink oplopen kan het ook behoorlijk heet worden op (platte) daken. Door het aanbrengen van witte leislag op het dak, worden de zonnestralen gereflecteerd, waardoor het dak minder heet wordt.
- Door het aanbrengen van witte leislag blijft het dak een stuk koeler bij hoge temperaturen dan bij een zwart dak het geval is. Zwarte daken houden de warmte juist vast.
- Ook in huis blijft het een stuk koeler, zodat het hier tijdens een warme periode beter uit te houden is.
- Bovendien kun je op deze manier energie besparen doordat de airco niet aan hoeft of minder hard hoeft te werken.
- Heb je zonnepanelen op je platte dak dan werken deze op een koeler dak met witte leislag een stuk efficiënter.
Kies voor witte leislag op je nieuwe dakbedekking. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.
Wel of geen leislag?
Door te kiezen voor een bitumen dakbedekking rol met leislag, is je dakbedekkingsmateriaal nog beter beschermd tegen uv-straling en vocht.
Doordat er tegenwoordig ook APP gemodificeerd bitumen verkrijgbaar is, is een coating van leislag niet langer noodzakelijk. APP zorgt er namelijk voor dat het bitumen beter bestand is tegen zonlicht en hitte.
Het hangt er dus vanaf of het gaat om bitumen of gemodificeerd bitumen of een toplaag van leislag nodig dan wel verstandig is.
Alternatieven voor traditionele bitumen
Er zijn alternatieven voor bitumen die door de samenstelling van het materiaal van zichzelf al een goede bescherming bieden tegen uv-straling.
Wellicht is één van de alternatieven geschikt voor jouw dak. Vraag advies aan dakdekkers. Vraag hier nú gratis offertes aan voor platte dakbedekking.
APP bitumen als alternatief
APP-bitumen is bitumen dat gecombineerd is met de kunststof genaamd Atactisch Polypropyleen.
- Deze samenstelling zorgt er voor dat de bitumineuze dakbedekking uv-bestendig is, dat het dak een stuk langer meegaat en dat het materiaal beter verwerkbaar is bij heel hoge temperaturen.
- De toevoeging van APP zorgt ervoor dat het verwekingspunt van de bitumen (dit is de temperatuur waarbij een stof overgaat van een vaste naar een vloeibare toestand) wordt verhoogd naar zo’n 140 tot 150 °C.
- Wel is een APP bitumen dak minder elastisch. Om deze reden wordt het vooral gebruikt voor daken die amper uitzetten of krimpen.
EPDM dakbedekking
EPDM staat voor Etheen-Propeen-Dieen-Monomeer. Het is een synthetische rubber dakbedekking.
- EPDM is uitstekend geschikt voor dakbedekking, doordat het zeer elastisch is en een levensduur tot wel 30 jaar heeft.
- Deze dakbedekking bestaat uit één stuk waardoor het geheel naadloos kan worden aangebracht. Dit zorgt voor een waterdichte afwerking waarbij het risico op lekkages tot een minimum wordt beperkt.
- Omdat EPDM goed bestand is tegen uv-straling hoeft hierover geen grindlaag of leislag te worden aangebracht.
- EPDM heeft als eigenschap dat het over bestaande dakbedekking gelegd kan worden.
- EPDM is een ecologisch verantwoord product. Is het einde van de levensduur van de dakbedekking bereikt dan kan het EPDM rubber gerecycled worden en dus dienst doen voor een ander product.
PVC dakfolie
Een ander alternatief is PVC (PolyVinylChloride) dakfolie.
- Het is een systeem van dakbedekking dat in één laag wordt aangebracht. Dit wordt gedaan met behulp van hete lucht.
- Deze kunststof bevat weekmakers waaraan een uv-stabilisator is toegevoegd. Ook hier is dus geen beschermlaag van leislag nodig.
- Doordat PVC dakbedekkingen vaak niet bitumen bestendig zijn, het materiaal kan hierdoor worden aangetast, mag het niet over een bitumen dakbedekking worden aangebracht. Er zal in dit geval eerst een scheidingslaag moeten worden aangebracht.
- Doordat PVC weekmakers bevat, die door de jaren heen langzaam uit het materiaal trekken, wordt de PVC folie in de loop der jaren minder flexibel. Om deze reden heeft PVC dan ook een wat kortere levensduur dan bijvoorbeeld EPDM of TPO.
TPO
TPO wordt gezien als één van de meest duurzame kunststof dakbedekkingen die er momenteel zijn. De afkorting TPO staat voor Thermoplastische Elastomeer op Olefinbasis.
- Het grote voordeel van thermoplasten is dat ze onder invloed van warmte eenvoudig te vervormen zijn. Daalt de temperatuur dan wordt het juist weer stevig.
- TPO is zo geschikt als dakbedekking omdat het zowel een erg licht materiaal als een behoorlijk buigzaam materiaal is.
- TPO heeft een zeer lange levensduur, het kan tussen de 30 en 40 jaar meegaan.
- Door het lichte gewicht kan TPO ook worden geplaatst op lichtere vormen van dakconstructies.
- Ook TPO is zeer goed bestand tegen uv-straling.
APAX
Een ander type kunststof dakbedekking is APAX. Dit is een soort dakbedekking dat een combinatie is van kunststof en bitumen.
- APAX gaat 35+ jaar mee.
- Blijft tijdens de levensduur elastisch;.
- Kan zonder branden op een plat dak worden aangebracht.
- Na het verwijderen van APAX kan het voor 100% worden gerecycled.
Offertes aanvragen bij dakdekkers
Ben je toe aan een nieuwe dakbedekking? Kijk dan goed welk materiaal voor jouw dak het meest geschikt is of laat je hierover goed adviseren.
Vraag hieronder bij dakdekkers offertes aan voor een goede prijsvergelijking. Geheel gratis + vrijblijvend.