Asbest in de Vensterbank: Herkennen + Verwijderen

Heb je oude vensterbanken en wil je graag renoveren? Dan moet je oppassen dat er geen asbest in zit.

Maar wat doe je als je vermoed dat er asbest in je vensterbanken zit? Dat lees je hieronder.

Laat asbest inventariseren en verwijderen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn asbest vensterbanken?

Asbest vensterbanken zien er op het eerste gezicht uit als steen. Maar het basisproduct waarvan de vensterbank is gemaakt is bijna altijd asbestcement.

Het asbestcement is gemaakt van een mix van cement en asbestvezels.

Waarom werd er asbestcement gebruikt in vensterbanken?

Asbesthoudende materialen hebben als voordeel dat het:

  • Brandwerend is;
  • Vormvast is;
  • Waterdicht is.

Op het eerste gezicht dus een ideale stof om te gebruiken, ware het niet dat de asbestvezels zeer gevaarlijk zijn.

Een asbesthoudende vensterbank kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het huis zitten. Vermoed je asbest? Dan hoeft dat niet alleen bij de vensterbanken binnenshuis te zijn. Laat de bouwmaterialen analyseren en bij asbest verwijderen door specialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Zit er wel asbest in de vensterbank?

Vensterbanken waren één van de producten waarin asbest in werd verwerkt. Dus de kans is aanwezig als je een oude vensterbank hebt, er asbest in zit.

Tot 1993 mocht er asbest worden gebruikt. Dus heb je bijvoorbeeld een huis uit de jaren ‘70, kan het best zijn dat er vensterbanken met asbest zijn geplaatst.

Als je een ouder huis hebt, die niet is gerenoveerd dan kun je asbesthoudende vensterbanken herkennen aan de volgende kenmerken:

Kunstmarmeren (vaak zwart) bovenkant met een grijze honingraatstructuur aan de onderkant.

Soms is een vensterbank bewerkt of geverfd. Dit maakt het lastiger om het te herkennen als een asbesthoudende vensterbank.

Een asbest vensterbank kan zowel gebonden als niet-gebonden asbest soorten bevatten. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest?’.

Twijfel je of er asbest in de vensterbanken en in andere materialen (zoals plafond of vloer) zit? Laat het inventariseren door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan om te vergelijken.

Welke soort asbest zit er in een vensterbank?

Als je denkt dat er asbest in de vensterbank zit, is het ook van belang om te zien om welke soort asbest het gaat.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest?

Er zijn twee type asbest, waar meerdere soorten asbest onder vallen.

Hechtgebonden asbest: Bij hechtgebonden asbest vensterbanken zitten de asbestvezels ingekapseld in het materiaal. Doordat de asbestvezels zijn ingekapseld is het minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest. De vezels komen namelijk minder makkelijk vrij.

Alhoewel minder gevaarlijk, blijft het gevaarlijk en mogen vastzittende vensterbanken niet zelf verwijdert worden.

Onder hechtgebonden asbest vallen grijze, witte, groene en gele asbest. Witte asbest (officieel chrysotiel genaamd) komt het meeste voor.

Niet-hechtgebonden asbest: Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels vrij in het materiaal. Hierdoor kunnen de vezels makkelijk vrijkomen, gaan zweven en in je longen terecht komen.

Asbest soorten die vallen onder de niet-hechtgebonden asbest soorten zijn bruine en blauwe asbest. Gelukkig vind je deze minder snel terug in vensterbanken.

Welke asbest werd er in een vensterbank gebruikt?

In asbest vensterbanken werd er vooral gebruikt gemaakt van witte asbest. Gelukkig is witte asbest minder gevaarlijk dan andere soorten zoals bruine of blauwe asbest.

Is een vensterbank met asbest gevaarlijk?

Als een vensterbank niet is beschadigd kan de witte asbest niet direct kwaad.

Maar het gaat wel om oude vensterbanken? Dus er bestaat de kans op hoekjes die los zitten of er andere beschadigingen zijn ontstaan door de jaren heen moet het wel verwijdert worden.

Laat asbestachtige materialen testen en verwijderen door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan om asbest specialisten te vergelijken.

Mag je zelf een vensterbank met asbest verwijderen?

Het korte antwoord is nee. Je mag geen asbest vensterbank verwijderen.

Waarom dan niet?

Hieronder de voorwaarden voor het zelf verwijderen.:

1. Hechtgebonden/niet-hechtgebonden: Je mag hechtgebonden onder bepaalde voorwaarden verwijderen. Niet-hechtgebonden asbest vensterbanken mag je niet verwijderen. Laat je asbest controleren. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten.

2. Vastgeschroefd/gelijmd/gestuct: Je mag onder bepaalde voorwaarden vastgeschroefde asbest verwijderen. Maar een vensterbank zit bijna nooit netjes vastgeschroefd. Dus door deze voorwaarde alleen al, mag je een vensterbank niet zelf verwijderen.

Daarnaast mag je maximaal 35 m² aan asbest zelf verwijderen en moet de vensterbank in zijn geheel worden verwijdert. Zonder scheurtjes een vensterbank verwijderen is erg lastig.

Hier kom je meer te weten over het zelf verwijderen van asbest.

Wat komt er kijken bij het verwijderen van een vensterbank met asbest?

Het verwijderen van asbest heeft nogal wat voeten in de aarde.

Inventarisatie

Bij een inventarisatie wordt er een monster genomen van de vensterbank. Het stukje vensterbank of ander bouwmateriaal wordt geanalyseerd in een laboratorium. Door microscopisch onderzoek wordt het soort asbest achterhaald.

Risicoklassen

Na het analyseren van het type asbest, wordt de asbesthoudende vensterbank in een bepaalde risicoklasse ingedeeld.

Risicoklasse 1: Hierbij zit het bouwmateriaal vastgeschroefd of los. De kans op asbestvezels bij het verwijderen is zeer laag. Dit is bij een vensterbank vaak niet het geval. Die zit vaak te vast, waardoor de kans op scheuren aanwezig is.

Risicoklasse 2: Valt de asbesthoudende vensterbank binnen deze klasse, dan moet het worden verwijdert door een asbest specialist met een SC-530 certificaat.

Minicontainment voor vensterbanken

Een speciale aanpak van het verwijderen van bijvoorbeeld een vensterbank is door middel van minicontainment. Dit is het verwijderen van kleinere oppervlaktes met asbest die binnen risicoklasse 2 vallen. Deze methode is volgens de voorschriften, maar minder ingrijpend dan een gehele traject.

Melding

Blijkt dat er asbest in je woning zit en wil je dit laten verwijderen, dan moet je een sloopmelding doen bij de gemeenten.

Moet een asbest specialist de asbest gaat verwijderen moet daar ook een melding van gemaakt worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie en een Certificerende Instelling.

Je bent als eigenaar van de woning verantwoordelijk, maar een asbest specialist kan daarbij helpen.

Hoe moet asbest vensterbanken worden afgevoerd?

Als de asbest vensterbank is verwijdert moet het worden verpakt. Er moeten twee lagen van speciale asbestfolie worden gebruikt.

De asbestmaterialen moeten worden ingeleverd bij asbest inleverpunten. Deze zitten meestal bij de gemeentelijke grofvuil, milieustraat of milieustation.

Nacontrole

Na het verwijderen moet er gemeten worden of er geen asbestvezels zijn achtergebleven.

Offertes aanvragen bij asbest specialisten

Vermoed je asbest in huis (en in je vensterbanken). Laat het professioneel analyseren en verwijderen.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij asbest specialisten.

Vergelijkbare berichten