Hechtgebonden Asbest (+Losgebonden)
Denk je dat er asbest in je huis zit verwerkt? Dan is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. Bij hechtgebonden is het belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en bij niet-hechtgebonden dat het zo snel mogelijk wordt verwijdert.
Maar wat is hechtgebonden en niet-hechtgebonden (losgebonden)? Dat lees je hieronder.
Twee verschillende groepen asbest
Er zijn twee verschillende groepen asbest, waar de verschillende soorten onder vallen.
Dit zijn:
- Hechtgebonden
- Niet-hechtgebonden
Hieronder lees je meer over de groepen en de verschillen tussen de twee.
1. Wat is hechtgebonden asbest?
Hechtgebonden asbest zit ingekapseld in het bindmiddel. Meestal is dit bindmiddel cement, maar het kan ook oude bitumenkit zijn.
Hechtgebonden asbest soorten zijn onder andere witte, grijze, groene en gele asbest. Met een aandeel van ongeveer 85%, komt witte asbest veruit het meest voor in Nederland
Hoe gevaarlijk is hechtgebonden asbest?
Met elk soort asbest is het uitkijken geblazen. Maar gelukkig is hechtgebonden asbest iets minder gevaarlijk dan niet-gebonden asbest.
Hoe komt dit?
Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels goed vermengd met het bindmiddel.. Als het materiaal niet beschadigd is of bewerkt wordt komen er geen asbestvezels vrij.
Maar ga je het hechtgebonden asbest bewerken of verwijderen, kan het gevaarlijker worden.
Bij daken is de kans is het grootste dat hechtgebonden asbest toch lost komt. Dit komt onder andere door weersinvloeden, mos en simpelweg slijtage.
Laat het verwijderen van hechtgebonden asbest over aan specialisten. Deze onderzoeken welk soort asbest erin de materialen zit, hoe het veilig verwijdert en afgevoerd moet worden. Vraag hier gratis offertes aan.
Hoe herken je hechtgebonden asbest?
Het is lastig om met het blote oog hechtgebonden asbest te zien. Alleen met een monstername en laboratorisch onderzoek kan achterhaald worden of er asbest in het materiaal zit en om welk soort het gaat.
Om een goede aanname te doen of het om hechtgebonden asbesthoudende materialen gaat is door naar het product te kijken.
Ook het productiejaar kan een aanwijzing zijn. Zo mag hechtgebonden asbest niet meer gebruikt worden sinds eind 1993. Dus bouwmaterialen voor 1994 kunnen asbest bevatten.
Waar zit hechtgebonden asbest in?
Materialen waarin hechtgebonden asbest kan zitten zijn:
- Golfplaten;
- Leien;
- Tegels;
- Vensterbanken;
- Imitatiemarmer;
- Luchtkanalen;
- Buizen voor verschillende toepassingen.
Moet je hechtgebonden asbest verwijderen?
Het is niet verplicht om de meeste hechtgebonden asbesthoudende materialen te (laten) verwijderen. Is het materiaal beschadigd of gebroken dan is het wel verplicht.
Gaat het om dak, dan is het ook verplicht om hechtgebonden asbest te laten verwijderen.
Laat de materialen onderzoeken en eventueel verwijderen door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan bij asbest specialisten.
Mag ik hechtgebonden asbest zelf verwijderen?
Onder strikte voorwaarden mag je hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Drie belangrijke voorwaarden zijn:
- De oppervlakte die verwijdert wordt mag een maximale oppervlakte hebben van 35 m²;
- Het asbesthoudende materiaal moet los liggen, dus niet gelijmd zijn;
- En misschien wel het belangrijkste; het asbesthoudende hechtgebonden asbest mag niet beschadigd of gebroken zijn.
Hier lees je uitgebreide informatie over het zelf verwijderen van asbest.
Aan het zelf verwijderen van asbest zitten flink wat haken en ogen, waardoor het laten verwijderen door een asbest specialist in bijna alle gevallen sterk is aan te raden. Vraag hier gratis offertes aan om asbest te onderzoeken en te laten verwijderen.
2. Wat is niet-hechtgebonden asbest?
In niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels los in het bouwmateriaal. Dit kan bijvoorbeeld gips of spuitasbest zijn. Niet-hechtgebonden asbest wordt ook wel losgebonden asbest genoemd.
Bij niet-hechtgebonden asbest is het aandeel in het bouwmateriaal groter dan bij hechtgebonden asbest.
Niet-hechtgebonden asbest soorten zijn er in de vorm blauwe en bruine asbest.
Is niet-hechtgebonden asbest gevaarlijk?
Niet-hechtgebonden is gevaarlijker dan hechtgebonden asbest. Dit komt omdat de asbestvezels losser zitten en bij kleine beschadigingen al vrijkomen. Omdat er meer asbest zit in niet-hechtgebonden asbest (bouw)materialen, is het des te gevaarlijker voor gezondheid als de vezels vrijkomen.
Gelukkig is het aandeel niet-hechtgebonden asbest zoals bruine en blauwe asbest klein. Enkele procenten van al het asbest dat gevonden wordt is niet-hechtgebonden.
Hoe herken je niet-hechtgebonden asbest?
Ook niet-hechtgebonden asbest is zeer lastig om met het blote oog te zien. Hiervoor is een inventarisatie nodig met laboratorisch onderzoek.
Maar door naar het bouwjaar te kijken, kun je nagaan of er asbest in bouwmateriaal zou kunnen zitten. Ook door naar bepaalde bouwmaterialen te kijken van voor 1993 kun je goede aannames doen.
Waar kan niet-hechtgebonden asbest in zitten?
Niet-hechtgebonden asbest kom je tegen in:
- Plantenbakken;
- Zachtboard plafond;
- Vloertegels en vloerzeil;
- Kit;
- Golfplaten;
- Spuitasbest (soort isolatie);
- Brandwerende kleding.
Als je een vermoeden hebt dat er in één of meerdere materialen asbest zit, laat dit dan onderzoeken door een specialist door middel van een asbestinventarisatie.
Ben je verplicht om niet-hechtgebonden asbest te verwijderen?
Ja, het is verplicht om niet-hechtgebonden asbest te laten verwijderen door een asbest specialist. Het is dermate gevaarlijk dat kleine beschadigingen of al voor grote emissies van de asbestvezels zorgt.
Mag ik niet-hechtgebonden zelf verwijderen?
Nee, je mag als particulier niet zelf niet-hechtgebonden verwijderen. De kans dat is zeer groot dat de vezeltjes in de lucht komen wat schadelijk is voor de luchtwegen.
Laat een asbest specialist inventariseren of er asbest in je huis zit en over hoe dit het beste verwijdert kan worden. Ga nooit zelf aan de slag met het verwijderen van oude bouwmaterialen, maar laat het controleren.
Wat is het verschil tussen niet en wel hechtgebonden asbest?
Nog even de verschillen tussen de twee groepen asbest:
Hechtgebonden: De asbestvezels zitten ingekapseld in het (bouw)materiaal en komen niet vrij als het niet wordt bewerkt of beschadigd raakt.
Niet-hechtgebonden: Hierbij zitten de asbestvezels losjes in het bindmiddel. De asbestvezels komen zeer makkelijk vrij, waardoor het in de lucht dwarrelt en een gevaar vormt voor de omgeving. Niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen zijn gevaarlijker dan hechtgebonden.
Offertes aanvragen bij asbest specialisten
Heb je het vermoeden dat er asbest in je huis zit. Laat het inventariseren en in het geval van asbest, verwijderen en afvoeren.
Vraag hieronder nú gratis+vrijblijvend offertes aan bij asbest specialisten.