Dakleer Branden
Dakleer dakbedekking – ook wel bekend onder de naam bitumen of roofing – wordt al vele jaren toegepast op platte daken. Een veelgebruikte methode om dakleer aan te brengen is door middel van een brander.
- In deze gids lees je onder meer waarom dakleer wordt gebrand;
- op welke soorten ondergrond dakleer kan worden gebrand;
- hoe dit branden in zijn werk gaat;
- en wat de aandachtspunten hierbij zijn.
Wat is dakleer precies?
Dakleer heeft als bestanddelen aardolie gecombineerd met polyester of glasvlies.
- Door de toevoeging van kunststofvezels is het bitumen van tegenwoordig elastischer geworden.
- Het dakbedekkingsmateriaal wordt geleverd in de vorm van stroken.
- Daarnaast zijn er ook bitumenleien leverbaar. Deze zijn ook geschikt voor (sterk) hellende daken.
Waarom wordt dakleer gebrand?
Het aanbrengen van het dakleer wordt nog steeds veel gedaan door de dakrollen op het dak te branden. Dit dient dan wel door een specialist te worden uitgevoerd. Het werken met open vuur op een dak is niet zonder risico. Laat je platte dak vernieuwen door een dakdekker. Vraag hier gratis offertes aan.
Je moet dan ook over de nodige ervaring beschikken en over het juiste materiaal zoals een gasbrander.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke redenen waarom het branden van dakleer nog steeds veelvuldig wordt toegepast:
- 1. Uitstekend waterdicht dak: De bitumen wordt met een gasbrander verwarmd, wat ervoor zorgt dat het materiaal licht vloeibaar wordt. Hierdoor gaan de verschillende banen goed aan elkaar hechten en ontstaat er een dak dat zeer waterdicht is.
- 2. Voordeliger: Het branden van bitumen is goedkoper dan lijmen.
Bitumen op een andere manier bevestigen
Naast het branden van bitumen zijn er nog twee andere manieren om de roofing op het dak aan te brengen. De zogenaamde ‘koude’ methodes.
Zelfklevende dakrollen: Door de zelfklevende rollen is het gemakkelijker om het dakleer aan te brengen. Andere voordelen zijn dat er vrijwel geen ander materiaal voor nodig is en dat het behalve voor platte daken ook gebruikt kan worden voor hellende daken.
Koudlijm: Het dakleer kan ook worden verlijmd met koudlijm. Dit is een veilige en ook relatief manier om de bitumen aan te brengen. Bovendien vormt lijm een extra waterdichte laag op het dak.
Vraag aan dakdekkers wat de beste methode is voor jouw platte dak. Vraag hier gratis + vrijblijvend dak offertes aan.
Dakleer branden
Bij het branden van dakleer komt het nodige kijken. Zo is veilig werken uiteraard een absolute voorwaarde bij het uitvoeren van deze klus.
Waar moet er bij het branden van dakleer allemaal op gelet worden? En hoe gaat een dakdekker precies te werk bij het branden van dakleer?
Aandachtspunten bij het branden van dakleer
Voordat de bitumen kan worden aangebracht zijn er een aantal zaken belangrijk om naar te kijken:
De conditie van het dak: Voor het branden van het dakleer is het heel belangrijk dat het dak droog, schoon en vlak is.
Tape verwijderen: Heel belangrijk is dat er geen tape meer op de roofing aanwezig is. Aanwezige tape kan namelijk een risicovol gebied vormen na het branden, waar vocht kan binnendringen.
Uitrollen van de roofing: Om precies te weten hoe de roofing komt te liggen is het verstandig om de baan eerst helemaal uit te rollen.
Overlapping: Er gelden minimale overlappingsbreedtes om latere lekkages te voorkomen.
Zo moet bij een éénlaagssysteem de overlapping minimaal 8 cm zijn en bij een tweelaagssysteem moet deze minimaal 10 cm zijn.
Branden op dezelfde manier: Bij het branden is het belangrijk dat de dakdekker ervoor zorgt dat de vlam bij ieder stuk op dezelfde afstand, op dezelfde manier en met gelijke kracht gebruikt wordt.
Een ervaren dakdekker zal hier geen moeite mee hebben. Vraag hier offertes aan bij dakdekkers voor een goed uitvoer.
Controle: Er moet nauwlettend in de gaten worden gehouden of er genoeg roofing is gesmolten om de twee lagen stevig op elkaar te bevestigen.
Strakke plaatsing: Elke laag moet strak liggen zodat er geen plooien of blazen zichtbaar zijn.
Kan bitumen op isolatie worden gebrand?
Bitumen kan goed gebrand worden op isolatiemateriaal met cachering (bekleding). Dit houdt in dat de isolatieplaten voorzien zijn van een aluminium toplaag. Deze aluminium laag beschermt het isolatiemateriaal tegen branden of smelten wanneer de bitumen wordt gebrand.
Ook biedt deze laag extra bescherming tegen vocht. Verder zorgt deze aluminium toplaag ervoor dat het zonlicht wordt weerkaatst, zodat het dak minder warm wordt.
Kan dakleer gebrand worden tijdens regen?
Een belangrijke voorwaarde voor het branden van de bitumen is dat het dak droog, schoon en vlak is.
Ook wanneer het slechts een beetje regent, is het verstandig om de klus uit te stellen naar een later moment wanneer het weer helemaal droog is.
Kun je bitumen direct branden op hout?
Het is niet mogelijk om de bitumen vast te branden op een houten (OSB) ondergrond. In dat geval kan er beter voor een losliggend dakbedekkingsmateriaal gekozen worden.
Zou de bitumen op het hout worden gebrand, dan kan het hout bij temperatuurschommelingen gaan werken, waardoor er scheuren in het hout kunnen gaan ontstaan en daarmee het risico op lekkages aanwezig is.
Kun je bitumen branden op beton?
Als de bitumen gebrand moet worden op een betonnen ondergrond dan moet er hiervoor een speciale bitumineuze dakprimer worden gebruikt.
Deze primer wordt ook wel hechtingsvernis of hechtprimer genoemd. Het zorgt voor een goede hechting van de bitumen op het beton.
Verschillende soorten bitumen branden
Een ervaren dakdekker die met een brander werkt zal goed op de hoogte zijn van de verschillende soorten bitumen en de hierbij behorende manier van aanbrengen.
De verschillende bitumen moeten op verschillende wijzen en verschillende verwerkingstemperaturen worden aangebracht.
- Zo kunnen de zogenaamde APP-membranen niet gecombineerd worden met SBS-bitumen, omdat ze een verschillende verwerkingstemperatuur hebben.
- Vanaf een temperatuur van 300°C verbrandt het bitumineuze membraan en de hierin verwerkte kunststoffen. De afdichting is dan niet meer uv-bestendig waardoor het dak sneller zal verouderen.
Hoe wordt dakleer gebrand?
Een dakdekker zal bij het branden van de bitumen globaal de volgende stappen doorlopen:
1. Voorbereiding: Eerst wordt ervoor gezorgd dat het dak schoon, droog en effen is. Uitstekende spijkers worden verwijderd, kromme planken bijgeschaafd en mocht er sprake zijn van rot of slecht hout dan wordt dit eerst vervangen.
2. Voorstrijken: Met een borstel of roller wordt een sneldrogende voorstrijklaag aangebracht. Voor een onderlaag van beton moet een bitumineuze primer worden gebruikt.
3. Uitrollen van de bitumen: Eerst wordt een baan bitumen volledig uitgerold op het dak zodanig dat deze helemaal plat ligt. Vervolgens wordt de baan voor de helft weer opgerold om goed te kunnen werken.
4. Branden: Eerst wordt de onderlaag aangebracht en daarna de bovenlaag. De volledige breedte van de overlap moet worden gebrand om te voorkomen dat de overlap later alsnog losgaat.
5. Controle: Door het gebrande werk te controleren is de dakdekker ervan verzekerd dat de rollen goed zijn gebrand en dat er voldoende gesmolten bitumen is ontstaan tussen de onderlaag en de toplaag zodat deze goed op elkaar kleven.
Kun je zelf bitumen branden?
Bitumen vastbranden vraagt om de nodige kennis en ervaring.
- Gebeurt het niet op de juiste wijze dan loop je risico op een lekkage en zit je met extra kosten voor het herstel en mogelijk schade door ontstane lekkages.
- Nog belangrijker: het werken met een brander en dan ook nog op een dak, het zijn niet de meest veilige werkomstandigheden die je kunt bedenken.
Het is dan ook verstandig om deze klus over te laten aan iemand die hier de kennis en ervaring voor heeft. Zo weet je zeker dat het goed en veilig gebeurt en dat is wel zo’n fijn idee.
Offertes aanvragen bij dakdekkers
Heb je een dakdekker nodig voor het bekleden van je dak? Het is verstandig om je eerst goed te laten adviseren over welk materiaal voor jouw dak het meest geschikt is.
Vraag voor een goede prijsvergelijking bij meerdere dakdekkers offertes aan. Gratis + vrijblijvend.