Dakleer Verwijderen
Hoewel een bitumen dak een lange levensduur heeft, komt er een moment dat het dakleer moet worden vervangen. Gemiddeld gaat bitumen zo’n 20 tot 30 jaar mee. Om problemen met lekkages voor te zijn is het verstandig het dakleer tijdig te vervangen.
In deze gids lees je onder meer
- over hoe dakleer verwijderd wordt
- of je dit eventueel zelf kunt doen of dit beter uit kunt besteden
- of het mogelijk is om dakbedekking over bestaande bitumen aan te brengen.
Waarom moet je oude bitumen verwijderen?
Het dakleer (bitumen) op onze daken heeft het best zwaar te verduren. In de herfst blijft het regenwater en de bladeren gemakkelijk op het dak liggen. En in de zomer wanneer de zon fel op het dak schijnt kan het dakleer uitdrogen. Op den duur kunnen er barstjes en scheuren in het dak ontstaan.
Het dak is dan niet meer waterdicht en dit kan zorgen voor lekkages en zelfs voor schimmelvorming in de woning. Belangrijk dus, om oude bitumen tijdig te verwijderen en te vervangen door nieuwe dakbedekking.
Laat je dakleer op tijd en netjes verwijderen door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.
Zelf bitumen verwijderen of uitbesteden?
Het zelf verwijderen van het oude dakleer wordt om de volgende redenen afgeraden:
Lastig te verwijderen
Oude gebrande bitumen laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Deze lagen zijn vaak heel taai en vaak zitten ze vastgeplakt met grind. Om deze vaak centimeters dikke laag goed te verwijderen moet je over professioneel gereedschap beschikken.
Ga je zelf aan de slag om de laag te verwijderen dan is de kans groot dat de onderconstructie beschadigd raakt, waardoor je veel verder van huis bent.
Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en goed gereedschap om het dakleer op de juiste manier te verwijderen.
Oude dakbedekking moet afgevoerd worden
De oude dakbedekking mag niet bij het gewone afval worden geplaatst. Dit afval moet apart aangemeld en afgevoerd worden naar de stortlocatie.
Verder is het mogelijk bij dakbedekking die voor 1993 is geplaatst, dat er zich hier asbest in bevindt. In dat geval moet je al helemaal voorzichtig zijn en de dakbedekking door een hierin gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen en afvoeren, zodat dit alles op een veilige manier gebeurt.
Hoe wordt dakleer verwijderd?
Het verwijderen van bitumen werkt het beste in de vroege ochtend. Zeker wanneer de temperatuur later op de dag gaat oplopen. In de ochtend is de bitumen nog vrij hard, waardoor het gemakkelijk scheurt en dus eenvoudiger te verwijderen is.
Het (laten) verwijderen van het dakleer verloopt globaal in de volgende stappen:
- Is er sprake van losse ballast zoals grind en stenen dan moet deze eerst worden verwijderd.
- Vervolgens moeten zaken zoals ontluchting, daktrim en eventueel een op het dak bevestigde airco unit weg worden gehaald.
- Dan is het tijd om de dakbedekking te verwijderen. Door met een scherpe punt voorzichtig een begin te maken kunnen de stukken worden losgetrokken. Met een schep kan onder de dakbedekking worden gestoken. Door de bitumen in handzame stukken los te halen, zijn ze beter te hanteren en van het dak af te halen.
- Tenslotte wordt het dak schoongeveegd. Eventuele beschadigingen in het hout worden gerepareerd. Hierna is de ondergrond klaar voor het aanbrengen van nieuwe dakbedekking.
Hoe moet je bitumen afval laten afvoeren?
Bitumen en teerhoudend dakafval mag niet samen met ander bouw- en sloopafval in een container worden gedaan. Reden hiervoor is dat dit afval op een andere manier wordt verwerkt dan gemengd bouwafval.
- Dakbedekking die uit bitumen en teer bestaat kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat van je gemeente.
- Voor dit dakafval kun je ook een container of een ‘big bag’ huren die bij je huis kan staan. Deze wordt dan naderhand door een professioneel bedrijf in afvalverwerking afgehaald. Hier betaal je dan de kosten voor het ophalen, de kosten voor de afvalverwerking en milieubelasting voor. Zelf hoef je dan niet met het afval op pad om het weg te brengen.
- Oude bitumen dakbedekking wordt gerecycled tot nieuwe dakbedekking. Het teer wordt op een speciale wijze verbrand zodat hierbij geen giftige stoffen vrijkomen.
Is dakbedekking over de bestaande bitumen mogelijk?
Het is niet altijd nodig om de bestaande bitumen te verwijderen voordat er nieuwe dakbedekking wordt aangebracht.
- Vaak kan de nieuwe laag dakbedekking over de bestaande gebrande bitumen worden gelegd, mits de bitumen nog in goede staat is en geen schade heeft opgelopen. Is de bitumen echter niet meer in een goede staat, dan is het beter om deze wel te laten verwijderen om problemen te voorkomen.
- Er moet wel sprake zijn van een plat dak. Bij een hellend dak kan de oude laag niet blijven zitten.
- Een dakdekker kan goed voor je beoordelen of het mogelijk is om de oude bitumen te laten zitten en de nieuwe dakbedekking hier overheen aan te brengen.
Laat nieuwe bitumen of andere soort dakbedekking leggen over je bestaande dakleer. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.
Wat zijn de voordelen van nieuwe dakbedekking over oude bitumen laten aanbrengen?
Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een nieuwe dakbedekking over de oude te plaatsen?
- Tijdwinst: Je woning is een stuk sneller voorzien van een nieuwe dakbedekking, de dakdekker hoeft geen tijd te besteden aan het verwijderen van de oude dakbedekking.
- Goedkoper: Je hoeft ook geen kosten te maken voor het laten verwijderen en het afvoeren van de oude bitumen.
- Extra isolatielaag: De oude laag dakbedekking fungeert als een extra isolatielaag.
- Langere levensduur: Door de extra lagen dakbedekking gaat het dak langer mee. Ook heb je niet het risico van beschadiging aan je dak, zoals je dat wel hebt wanneer eerst de oude laag moet worden verwijderd.
Kun je bitumen over bestaande bitumen branden?
Dat is mogelijk. Je kunt nieuwe dakleer over bestaande bitumen aanbrengen.
Kun je EPDM aanbrengen over bestaande dakleer?
Je kunt kiezen voor EPDM als nieuwe dakbedekking dat geschikt is op bestaande bitumen. EPDM kan worden gezien als de opvolger van bitumen. De nieuwe EPDM dakbedekking krijgt dan een lijmlaag en wordt vervolgens vastgeplakt aan de oude bitumen dakbedekking.
Doordat er zo weinig mogelijk geknipt wordt bij de verwerking van EPDM is de kans op lekkages een stuk kleiner.
Offertes aanvragen bij dakdekkers
Is je oude (bitumen) dakbedekking aan vervanging toe? Laat je adviseren door een dakdekker op welke wijze en door welk materiaal jouw dakbedekking het beste kan worden vervangen.
Vergeet ook niet om bij meerdere dakdekkers een offerte op te vragen. Zo kun je vast nog wat besparen op de totale kosten voor deze klus.