Spuitkurk als Gevelbekleding: Kosten + Verschillende korrels

Wil je graag een alternatief voor pleisterwerk of baksteen? Spuitkurk is een vrij nieuwe methode voor het bekleden of renoveren van de gevel van je huis.

In deze gids vind je meer over:

  • Wat spuitkurk precies is;
  • De voor- en nadelen zijn;
  • En wat spuitkurk het kost.
Gevel Laten Renoveren?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk bestaat uit fijne, standaard of grove korrels die afkomstig zijn van de kurkeik. Hier worden harsen en toeslagstoffen als mineralen, kleurpigment en additieven aan toegevoegd. Spuitkurk wordt op de muur gespoten en vormt een beschermend laagje.

Maar niet alleen wordt spuitkurk gebruikt als gevelbekleding. Het kan ook op het dak worden gespoten.

Spuitkurk is een natuurlijk product. Alle componenten zijn niet schadelijk voor het milieu. Kurkeiken kunnen meer dan honderd jaar oud worden en hoeven niet gekapt te worden voor het winnen van de kurk.

Grijze spuitkurk op de buitenmuur

Bron foto: groepgeudens.be/spuitkurk

Verschillende korrelgroottes

Spuitkurk is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes:

  • Fijn (0,1 millimeter – 0,4 millimeter);
  • Standaard (0,4 millimeter– 0,9 millimeter);
  • En grof (groter dan 0,9 millimeter).

Om de juiste korrelgrootte te kiezen is het belangrijk om eerst te bepalen welk effect je wilt bereiken.

Kies je voor een fijne korrel, dan krijg je een strakke en egale gevel. Dit zie je vaak bij gevels van moderne woningen en bij binnenmuren.

Een grove korrel geeft de gevel een wat stoerder uiterlijk en een mooie structuur. Bijkomend voordeel is dat spuitkurk met een grove korrel elastischer is. Dit zorgt ervoor dat de gevel niet snel zal scheuren of barsten.

Voor de gevelafwerking wordt er dan ook het meest gekozen voor een standaard tot grove korrel.

Wat kost spuitkurk per m²?

Spuitkurk kost gemiddeld €75 per m². Dit is inclusief de prijs voor de spuitkurk zelf, de arbeidskosten en btw.

Deze kosten zijn wel exclusief isolatiematerialen. Over het isoleren van een gevel lees je meer op WarmerHuis

Voor welke gevelbekleding wil jij kiezen? Informeer en vraag advies aan een specialist. Vraag vrijblijvend offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven.

Voordelen van spuitkurk

Waarom zou je voor spuitkurk kiezen?

Waterwerend maar damp-open: Een spuitkurk gevel neemt geen water op, maar blijft wel ademen. Dit is een belangrijke eigenschap die ervoor zorgt dat vocht dat zich in de muur bevindt wel kan ontsnappen.

Hiermee voorkom je vochtproblemen en zorg je voor een gezonde en vochtvrije leefomgeving in je huis.

Isolerende werking: Spuitkurk heeft goede thermisch isolerende eigenschappen. Door de hoge opslagcapaciteit die gespoten kurk heeft, vermindert het energieverlies van binnen naar buiten.

Hiermee worden hoge temperatuurschommelingen voorkomen wat resulteert in een lagere energierekening.

Akoestisch isolerende werking: Spuitkurk reduceert ook het geluid van buitenaf.

Elastisch: Doordat spuitkurk een elastisch materiaal is, beweegt het mee met de ondergrond. De kans op scheuren wordt hierdoor een stuk kleiner.

Milieuvriendelijk: Spuitkurk is gemaakt van materialen die niet belastend zijn voor het milieu, wat het tot een ecologisch verantwoorde manier van gevelbekleding maakt.

Geschikt voor meerdere soorten ondergrond: Het kan toegepast worden op bijvoorbeeld beton, baksteen, hout en kunststof.

Verkrijgbaar in vele uitvoeringen: Er is een ruime keuze in kleuren, zodat je altijd wel een passende kleur kan vinden. Wat betreft korrelgrootte kun je kiezen uit een fijne, standaard en grove korrel.

Voordelig: Het aanbrengen van spuitkurk is een snelle methode, die een stuk minder tijd in beslag neemt dan de meeste andere methodes van gevelafwerking. Dit maakt spuitkurk ook financieel gezien een aantrekkelijke optie, daar je minder geld kwijt bent aan manuren.

Ook interesse in spuitkurk op je gevel? Vraag meerdere offertes aan.

Nadelen van spuitkurk

Aan het toepassen van spuitkurk kleven ook een paar nadelen

Geen volwaardige gevelisolatie: Hoewel spuitkurk thermisch en akoestisch isolerend is, wordt het niet gezien als een volwaardige methode van gevelisolatie.

Gevel moet schoon en gaaf zijn: Spuitkurk kan alleen worden aangebracht op een schone gevel die geen scheuren vertoont. Anders zal de gevel eerst gereinigd en hersteld moeten worden, voordat de spuitkurk wordt aangebracht. Deze werkzaamheden brengen uiteraard extra kosten met zich mee.

Isolerende werking van spuitkurk

In de eerste plaats is spuitkurk een manier van gevelbekleding, maar daarnaast is het ook een methode om je gevel beter te isoleren.

Zo wordt spuitkurk behalve voor het waterdicht maken en isoleren van gevels ook gebruikt voor het isoleren van binnenmuren, plafonds, zolders en kelders.

Doordat een met spuitkurk behandelde gevel waterdicht, maar dampopen blijft, kan de gevel blijven ademen. Hierdoor worden vochtproblemen verminderd. Doordat het materiaal naadloos wordt aangebracht, is het risico op koudebruggen en condensproblemen klein.

Spuitkurk of isolatieplaten

De isolatiewaarde van spuitkurk wordt bepaald door de dikte van de aangebrachte laag. Spuitkurk wordt meestal aangebracht in twee lagen van zo’n 3 tot 4 millimeter. Dit betekent wel dat spuitkurk qua isolatiewaarde niet op kan tegen bijvoorbeeld een isolatieplaat die zo’n 8 millimeter dik is.

Wil je de best mogelijke isolatie voor je buitenmuur? Dan kun je in plaats van spuitkurk beter voor isolatieplaten kiezen.

Waar koop ik spuitkurk?

Je kunt spuitkurk niet kopen bij elke doe-het-zelf winkel zoals de Gamma of de Praxis. Het is alleen te koop bij speciale leveranciers, zoals liquid-kurk.be en corksol.nl.

Zelf doen of uitbesteden?

Hoewel het voor de ervaren doe-het-zelver natuurlijk mogelijk is om deze klus zelf uit te voeren, kun je voor het beste resultaat toch beter een specialist inhuren. Vraag hier gratis offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven.

Zo weet je zeker dat de spuitkurk op de juiste wijze wordt aangebracht en bespaar je jezelf veel tijd en moeite.  Bovendien bespaar je op de kosten voor het huren van een machine om het spuitkurk op de gevel te spuiten.

Spuitkurk in verschillende kleuren

Spuitkurk is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, met elk hun eigen RAL-nummer. Zo kun je de meest geschikte kleur uitkiezen voor de gevel van je huis.

Je kunt kiezen voor kant en klare kleuren, maar je kunt ook een kleur laten mengen.

Hoe wordt spuitkurk aangebracht

Het aanbrengen van spuitkurk verloopt in de volgende stappen:

1. Voorbereiden van de ondergrond

Voor een mooi resultaat en een optimale hechting is het nodig dat de ondergrond goed wordt voorbereid. Dit is ook nodig om te voorkomen dat er vochtproblemen of schade aan de gevel gaat ontstaan.

Afhankelijk van de staat van de gevel zullen eerst de volgende werkzaamheden moeten worden uitgevoerd:

Schoonmaken: De gevel moet stofvrij zijn. Is er sprake van loszittende verfresten, mossen, algen, schimmels en vuil, dan zal dit eerst verwijderd moeten worden. Bij een sterk vervuilde gevel kan het zijn dat er eerst een grondige gevelreiniging plaats moet vinden.

Vochtproblemen oplossen: Heeft de gevel last van vochtproblemen zoals opstijgend vocht of doorslaand vocht, dan moeten deze eerst worden aangepakt. Elk van deze vochtproblemen vraagt weer om een andere oplossing. Een vochtbestrijder kan je hierbij van advies voorzien.

Beschadigingen herstellen: Is de gevel hier en daar beschadigd, dan moet deze eerst hersteld worden. Hierbij kun je denken aan scheurtjes in de gevel, loszittende gevelstenen of poreus metselwerk.

Allemaal mankementen die eerst moeten worden verholpen voordat de gevel van spuitkurk kan worden voorzien.

2. Spuitkurk aanbrengen

De spuitkurk wordt machinaal gespoten met een luchtcompressor en een spuitpistool. De spuitkurk wordt aangebracht in twee of drie lagen.

Per keer wordt er gemiddeld een laag van 3 tot 4 mm spuitkurk aangebracht.

Doordat er met een spuitpistool wordt gewerkt, kan de spuitkurk snel worden aangebracht. Het gaat dan ook een stuk sneller dan veel andere manieren van gevelafwerking.

Je bespaart hiermee dus ook nog eens op de werkuren.

Hoe wordt spuitkurk aangebracht?

Bron foto: kwotea.com/spuitkurk

Onderhoud van een spuitkurk gevel

In principe vraagt een met spuitkurk afgewerkte gevel niet om veel onderhoud. Doordat de gespoten kurk waterafstotend is, zal er weinig vocht op de gevel achterblijven waardoor mos en algen minder kans krijgen.

Is de gevel toch wat vervuild geraakt? Dan kun je het vuil verwijderen met behulp van een tuinslang of een hogedrukreiniger op lagere druk.

Meestal is alleen water voldoende, indien nodig kun je kiezen voor een licht reinigend middel.

Spuitkurk of gevelbepleistering?

Je kunt kiezen voor spuitkurk of gevelbepleistering.

  • Gevelbepleistering is gemaakt van cement en werkt van nature niet isolerend. Door isolatieplaten achter het pleisterwerk aan te brengen omzeil je dit probleem wel.
  • Gevelbepleistering is ongeveer even duur als spuitkurk. Het pleisterwerk kost gemiddeld €65 per m² en spuitkurk €70 per m²
  • Het pleisterwerk kan glad afgewerkt worden. Spuitkurk heeft een fijne of grof korrelige structuur.

Voor welke gevelbekleding wil jij kiezen? Informeer en vraag advies aan een specialist. Vraag vrijblijvend offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven.

Vraag offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven

Wil je jouw gevel laten opknappen met spuitkurk? Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven.

Door deze offertes te vergelijken, kun je een goede afweging maken en voorkom je dat je meer voor deze klus betaalt dan nodig is.

Vergelijkbare berichten