Gevelwerk

Raamdorpel Vervangen

Raamdorpels zien er niet alleen mooi uit maar ze hebben ook een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat het regenwater van de gevel geleid wordt. Zo lekt het water niet door in de muur of naar beneden in de fundering.

Wanneer de raamdorpels verouderd of verrot zijn, dan moeten deze wel tijdig worden vervangen. Anders wordt de gevel niet langer beschermd tegen wateroverlast en kan er lekkage ontstaan.

Gevel Laten Renoveren?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een raamdorpel?

Een raamdorpel wordt ook wel een buiten vensterbank of waterslag genoemd. Het maakt onderdeel uit van de gevel en voorkomt dat er regenwater direct of in de onderliggende gevel loopt. Raamdorpels worden onder de onderdorpel van een kozijn geplaatst.

Raamdorpels steken wat uit van de gevel en lopen schuin af. Door de schuine afloop kan het water er vanaf lopen.

Vuil dat met het regenwater meekomt, wordt zo ook mooi verwijderd en komt niet op de gevel terecht.

Traditionele en prefab dorpel

Het aanbrengen van raamdorpels kan op twee manieren, namelijk met behulp van:

Traditionele raamdorpels: Hierbij worden de raamdorpelstenen één voor één ingemetseld.

Prefab raamdorpels: Tegenwoordig kunnen er ook prefab raamdorpels worden geplaatst. Deze elementen zijn wel iets duurder dan losse raamdorpelstenen, maar het kost minder tijd om ze te plaatsen. Bovendien zijn prefab raamdorpels heel slijtvast.

Soorten raamdorpels

Raamdorpels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit vele materialen, kleuren en detailleringen. Er is dus altijd wel een raamdorpel te vinden die goed past bij de stijl van je huis.

Raamdorpels zijn er in de volgende materialen…

Aluminium raamdorpels: Deze raamdorpels zorgen voor een strakke afwerking. Dit type past dan ook goed bij wat modernere woningen. Aluminium raamdorpels zijn gemakkelijk in onderhoud, relatief voordelig in aanschaf en geven een moderne uitstraling aan je huis.

Ze kunnen er wel voor zorgen dat het getik van regen gaat doordreunen waardoor het binnen ook hoorbaar is.

Dit kun je voorkomen met een zogenaamde anti-dreun folie.

Raamdorpelstenen: Deze bestaan uit keramische hardgebakken steen. Ze zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende glazuurkleuren.

Door hun gladde oppervlak zijn ze gemakkelijk te reinigen en zo goed als onderhoudsvrij.

Raamdorpelstenen hebben een opstaand randje dat voorkomt dat er regenwater in de naad tussen einddorpel en gevel loopt.

Natuursteen raamdorpels: Natuurstenen raamdorpels zijn tijdloos en geven je woning een heel mooie uitstraling. Ze worden grotendeels uit één deel geproduceerd, waardoor er minimale voegen nodig zijn.

Betonnen raamdorpels: Net als natuursteen, kies je bij betonnen raamdorpels voor een degelijk en haast onverwoestbaar product. Beton is een materiaal dat in elke vorm gegoten kan worden. Je kunt betonnen raamdorpels dus in allerlei afmetingen bestellen.

Kunststof raamdorpels: Deze kunststof raamdorpels hebben een strakke uitstraling en zijn door hun lichte gewicht gemakkelijk te plaatsen. Ze bestaan uit één stuk en zijn leverbaar in allerlei kleuren en stijlen.

Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een hardsteen look. Voordeel van kunststof raamdorpels is dat ze ook nog eens een hoge isolatiewaarde hebben.

Wanneer moet je een raamdorpel vervangen?

Op het moment dat de raamdorpel beschadigd, verrot of kapot is, moet deze wel op korte termijn worden hersteld of vervangen. De raamdorpel kan dan zijn werk niet goed meer doen waardoor er water in de gevel kan trekken.

Bovendien zorgt een beschadigde raamdorpel ervoor dat de gevel niet goed meer wordt geïsoleerd. Hierdoor kan warme lucht uit je woning ontsnappen. Dit zal dan ook hogere stookkosten met zich meebrengen.

Een kapotte raamdorpel herken je vaak aan hout dat flink is gaan rotten. Raamdorpels vervangen kun je als individuele klus laten uitvoeren, het kan ook deel uitmaken van een totale gevelrenovatie wanneer dit nodig is.

Raamdorpelvoegen vervangen

Zowel de raamdorpels zelf als de voegen ertussen hebben veel te verduren doordat al het regenwater dat op de ruit komt via de raamdorpel naar beneden wordt afgevoerd. Het kan voorkomen dat de raamdorpels zelf nog goed zijn, maar dat het voegwerk in slechte staat verkeert. In dat geval kan worden volstaan met alleen het vervangen van de voegen.

Dit vervangen van het voegwerk gaat als volgt in zijn werk:

1. Met een speciale krabber wordt het oude voegwerk verwijderd. De oude voegen worden één voor één verwijderd tot op het goede metselwerk.

2. Daarna wordt alles weer opnieuw ingewassen met een speciale mortel.
Soms komt het voor dat er slechts één raamdorpelsteen slecht is of kapot.

In dat geval is het mogelijk alleen deze steen te vervangen. Het nadeel hierbij is wel dat er dan enig kleurverschil zal optreden doordat de andere stenen door veroudering wat verkleurd zullen zijn.

Hoe wordt een raamdorpel vervangen?

Het (laten) vervangen van een raamdorpel verloopt in de volgende stappen:

1. Het begint uiteraard met de keuze voor het gewenste materiaal en de bepaling van de maten voor de raamdorpels.

2. De oude raamdorpel wordt verwijderd met een beitel of een slijptol. Dit moet uiteraard zorgvuldig gebeuren omdat anders het metselwerk en de kozijnen beschadigd kunnen raken.

3. Daarna worden de resten van het oude voegwerk weggehaald.

4. De mortel wordt klaar gemaakt met cement en zand.

5. Zodra de mortel klaar is, wordt er een laag aangebracht in de raamopening.

6. Boven de eerste laag mortel wordt een stuk waterkerende folie aangebracht. Hierdoor kan er geen water in de spouwmuur lopen.

7. Op de folie komt een nieuwe laag mortel.

8. Nu is het tijd om de raamdorpel te plaatsen. De dorpel wordt in het mortelbed gelegd. De dorpel moet een beetje naar buiten toe aflopen zodat er geen water in kan blijven staan.

9. Er wordt gecontroleerd of de mortel goed waterpas ligt.

10. Door middel van enkele kegeltjes wordt de raamdorpel ondersteund zodat deze niet in de mortel wegzakt.

11. Wanneer de mortel is uitgehard, worden de zijkanten en de onderkant van de dorpel gevoegd.

12. Wanneer dit ook is uitgedroogd, kan het geheel worden afgewerkt en de naden afgewerkt worden met kit. Eventueel gemorste cementklodders worden direct verwijderd met een natte doek.

Raamdorpel laten vervangen? Vraag offertes op bij diverse gevelrenovatiebedrijven

Is het tijd om je raamdorpels te vervangen? Verdiep je dan eerst in de verschillende materialen en de bijbehorende voordelen die deze hebben.

Zo weet je wat er allemaal mogelijk is en wat mooi past bij de stijl van jouw woning.

Vraag vervolgens bij meerdere gevelrenovatiebedrijven in je buurt een offerte op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is.

Gevel Laten Renoveren?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd