Kunststof Verven [Stap-Voor-Stap Plastic Schilderen]

Heb je kunststof deuren, kozijnen of stoeltjes of krukjes die je een nieuw kleurtje wilt geven? Dan kun je dit verven.

Hoe je plastic schilderen? Dat lees je hieronder.

Stap-Voor-Stap Kunststof Verven

Tips bij het verven van kunststof

Hieronder lees je meer over de voorbereiding en extra informatie bij het verven van kunststof. Wil je meteen aan de slag? Dan kun je door naar het kopje ‘Hoe verf ik kunststof?‘.

1. Kun je alle soorten kunststof verven?

Je kunt niet alle soorten kunststof verven. Deze kunststoffen heten of Polypropyleen (afgekort: PP) en Polyethyleen (afgekort: PE).

Als je deze twee soorten kunststof wilt gaan verven zal de primer en de verf zich niet goed hechten. Wat zonde is van je werk natuurlijk.

Dus achterhaal van voor soort kunststof het is dat je wilt gaan verven.

2. Moet je plastic oppervlaktes ontvetten?

Normaal ontvet je oppervlaktes met ammonia of St. Marc. Maar kunststof oppervlaktes kun je ook goed ontvetten met een beetje alcohol.

Met een doekje en wat alcohol maak je de oppervlakte snel schoon.

Hier kun je bij schoonmaakalcohol krijgen.

3. Moet ik kunststof buiten verven?

Als je met een pot kunststof verf of een spuitbus aan de slag gaat is het sterk aan te raden om dit buiten te doen.

Door de dampen en minuscule verfdeeltjes die in de lucht komen bij een spuitbus moet je een zeer goed geventileerde ruimte hebben.

Hoogstwaarschijnlijk is dit niet mogelijk om dit in een normale schuur of huis voor elkaar te krijgen. Dus verf je kunststof bankje, stoel of andere meubel of voorwerp bij voorkeur buiten.

Hoe verf ik kunststof?

Hieronder vind je tips over het vinden van de juiste en primer / lak en een stappenplan voor het schilderen van kunststof.

1. Welke primer moet ik gebruiken voor kunststof oppervlaktes?

Een primer of multiprimer is belangrijk bij het aanbrengen van een nieuw laagje verf op kunststof. Als je direct verf aanbrengt op plastic is de kans groot dat het niet goed hecht.

Je kunt primers voor kunststof in pot en in een spuitbus krijgen.

Met een spray grondverf is het noodzakelijk om een mondkapje te gebruiken. En het liefst ook een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.

Hieronder vind je enkele betaalbare primers die geschikt zijn voor kunststof:

Spuitbus primer:

Uit pot:

2. Welk soort verf is geschikt voor kunststof?

Er zijn heel veel verschillende soorten verf die geschikt zijn voor kunststof. Zowel in pot als in spuitbus als op waterbasis en terpentinebasis.

Vaak zijn de verfsoorten gericht op de kunststof auto onderdelen. Deze verfsoorten zijn ook prima geschikt voor andere kunststof spullen zoals stoelen of kozijnen.

Hieronder vind je een overzicht.

Kunststof verf in spuitbus:

Kunststof verf in pot

3. Wat heb je nodig om kunststof te verven?

Je hebt het volgende nodig:

4. Hoe schilder je stap-voor-stap kunststof?

Ga als volgt aan de slag met het aanbrengen van primer en lak. Stap 1 tot en met stap 7 geldt voor zowel spuitbussen als potten. Verderop onder de kopjes ‘Met spuitbus‘ en ‘Met pot‘ vind je de specifieke stappen.

Stap 1: Vul een emmertje of teiltje met warm water en voeg hier een beetje afwasmiddel aan toe.

Stap 2: Je kunt voor deze een paar afwashandschoenen aantrekken. Je kunt het ook bij de volgende stap, bij de schoonmaakalcohol doen. Want daar drogen je handen van uit.

Dompel de spons onder in het warme water en maak de kunststof oppervlakte schoon. Laat het drogen.

Stap 3: Druppel een beetje schoonmaakalcohol op een katoenen schoonmaakdoekje. Maak de kunststof oppervlakte verder schoon.

Stap 4: Leg een plastic zeil of oud papier op de grond. Bij voorkeur schilder je in een goed geventileerde ruimte of buiten.

Stap 5: Plak de delen af met schilderstape dat je niet geverfd wilt hebben.

Stap 6: Doe een mondkapje voor en zet eventueel een veiligheidsbril op. Begin voorzichtig met een schuren van de kunststoffen oppervlakte met fijn schuurpapier.

Stap 7: Haal na het schuren het stof weg met een borsteltje.

Met spuitbus

Werk je liever met een pot, dan kun je door naar het kopje ‘Met pot‘.

Stap 8: Spuit een dun laagje primer op het plastic. Laat dit drogen voor de tijdsduur die in de gebruiksaanwijzing staat.

Stap 9: Schuur de primer heel licht op met fijn schuurpapier, verwijder het stof en spuit nog een tweede laag primer op de eerste laag. Laat de tweede primerlaag drogen.

Stap 10: Breng daarna de spuitbus lak aan. Begin met een dun laagje en laat dit drogen. Volg de gebruiksaanwijzing op de spuitbus.

Stap 11: Laat de verf goed drogen en breng meerdere laagjes aan. Vaak zijn drie laagjes voldoende voor een duurzame finish.

Stap 12: Nu moet de verf uitharden. Het duurt ongeveer een dag of twee voordat de verf echt goed is opgedroogd en je het kunt gebruiken.

Met pot

Stap 8: Open de pot met kunststof primer en roer het door met een verfroerhoutje.

Stap 9: Giet de primer in een verfbak.

Stap 10: Breng met een kwastje de primer aan. Laat het drogen volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 11: Schuur de eerste primerlaag met fijn schuurpapier. Verwijder het stof met een zachte borstel.

Stap 12: Breng een tweede laag primer aan over de eerste laag en laat het drogen.

Stap 13: Open de pot en roer met een verfroerhoutje de lak goed door. Eventueel kan het verdund worden met water of thinner. Giet het in een schone verfbak.

Stap 14: Breng met een schone kwast een eerste laag kunststof verf aan. Laat het drogen en breng nog 1 of 2 lagen aan voor een duurzame finish.

WonenWonen

Vergelijkbare berichten