Dakkapel Schilderen [Kosten + Werkwijze]

De dakkapel van je huis krijgt door nogal wat te verduren. Vorst, harde regen en hagelbuien, felle zon, de dakkapel moet het allemaal doorstaan.

Hierdoor moet de dakkapel van je huis zo eens in de vier, vijf jaar opnieuw worden geschilderd om in een goede conditie te houden.

Hoe gaat het schilderen van een dakkapel eigenlijk in zijn werk en wat kost het om dit uit te besteden? We vertellen je er graag meer over…

Je huis professioneel laten schilderen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom goed schilderwerk belangrijk is voor je dakkapel

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je dakopbouw tijdig een nieuwe verflaag nodig hebben…

Aanblik: Wanneer het schilderwerk van je dakkapel niet meer in goede staat is, geeft dit al snel een wat verwaarloosde indruk. En dat is natuurlijk zonde.

Noodzakelijk onderhoud: Belangrijker nog is dat een houten dakkapel zonder een goede verflaag niet meer beschermd wordt tegen alle weersinvloeden. Gemiddeld is de levensduur van een houten dakkapel 25 jaar.

Om deze levensduur ook echt te bereiken, of beter nog, te verlengen, moet het houtwerk wel worden geschilderd op het moment dat dit nodig is.

Voorkomen van waardevermindering van je huis: Is het houtwerk van je dakkapel niet goed onderhouden, dan zal dit ook gevolgen hebben voor de waarde van je huis.

Zeker wanneer je plannen hebt om je huis te verkopen, zal dit een negatief effect hebben op de verkoopprijs.

Zorg ook dat jouw dakkapel goed in de verf staat. Vraag hier offertes aan bij schilders.

Zelf je dakkapel schilderen of uitbesteden?

De eerste vraag die zich aandient bij een dergelijke klus is: ga je het zelf doen of besteed je de klus uit aan een schildersbedrijf.

Dit is een afweging die voor iedereen weer anders ligt.

Houd er in ieder geval rekening mee dat het zelf schilderen van een dakopbouw niet eenvoudig is.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Veiligheid: Een dakkapel bevindt zich bovenop het dak en is hierdoor lastig te bereiken. Het is dan ook niet verstandig om deze klus uit te voeren vanaf een ladder.

Voor je eigen veiligheid zal je in ieder geval een steiger moeten huren. Dit kost weer extra geld, wat je in een professionele schilder kunt steken.

Deze heeft een eigen steiger of soms zelfs een hoogwerker om de schilderklus veilig uit te voeren.

Dakkapel laten verven door professionele schilder

Bron foto: nijhuisschilderwerken.nl/verhuur-hoogwerker/

Arbeidsintensief: Door alle verschillende hoekjes van de dakkapel is het verven best een flinke klus. Het vraagt om nauwkeurig werken en het nodige geduld.

Heb je wat minder ervaring met schilderen dan is dit niet de meest geschikte beginnersklus. Ga je voor kwaliteit dan is het aan te raden om hier toch een vakman voor in te schakelen.

Samenvattend is het verstandig- gelet op de veiligheidsrisico’s bij deze klus en de benodigde ervaring die er voor nodig is – deze schildersklus uit te besteden aan een vakman.

Een ervaren schilder heeft de klus ook nog eens veel sneller geklaard dan je dit zelf zou kunnen.

Bovendien ben je er dan van verzekerd dat het schilderwerk perfect is uitgevoerd en dat je er weer jarenlang plezier van hebt. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

Hoeveel kost het schilderen van een dakkapel?

Een schilder kan de totale kosten berekenen op projectbasis, per m² of per uur. Overleg met de schilder wat voor beide het beste werkt.

De gemiddelde prijs voor het laten schilderen van een dakkapel is €900.

Hoe wordt een dakkapel geschilderd?

Een dakkapel bestaat uit verschillende onderdelen. Een schilder zal alle onderdelen altijd in één keer behandelen, zodat de klus in principe binnen een dag kan worden uitgevoerd.

Het is ook mogelijk om een polyester dakkapel of een trespa dakkapel te schilderen. Vaak is het schilderen niet nodig en is het schoonmaken voldoende om langdurig van een polyester of trespa dakkapel te genieten.

De verschillende onderdelen die geschilderd moeten worden zijn:

  • Boeiboorden: Dit is de rand rondom het dak van de dakkapel.
  • Zijwangen: Dit zijn de twee zijkanten van de dakkapel.
  • Raamkozijnen.

Het schilderen van een dakkapel verloopt via de volgende stappen:

Stap 1: Indien nodig wordt eerst de ondergrond aangepakt. Zijn er bijvoorbeeld beschadigingen aan het houtwerk dan worden deze eerst gerepareerd.

Stap 2: Wanneer de oude verflaag erg slecht of versleten is, wordt deze verwijderd met een afbijtmiddel, verfkrabber of verfföhn.

Stap 3: Het te verven oppervlak wordt eerst ontvet en vervolgens geschuurd.

Stap 4: De grondverf wordt aangebracht.

Stap 5: Is de grondverf droog, dan kan er met het feitelijke schilderwerk worden begonnen. Voor een mooi dekkend resultaat, worden er twee verflagen aangebracht.

Houten dakkapel schilderen

Bron foto: Wijnands Schilderwerken

Onderhoud van het schilderwerk

Wanneer je dakkapel dan weer helemaal strak in de verf zit, dan wil je hier uiteraard ook wel zo lang mogelijk van genieten.

Het is dan ook belangrijk dat het schilderwerk goed wordt onderhouden. Op deze manier heb je er langer plezier van en kun je mogelijk de volgende schilderbeurt nog wat langer uitstellen.

Het onderhoud van het schilderwerk van je dakkapel bestaat uit de volgende punten:

  • Reinig het schilderwerk met enige regelmaat. Hierdoor worden zand en vuil verwijderd en voorkom je houtrot.
  • Controleer het schilderwerk op scheurtjes en blaasjes. De aanwezigheid hiervan kan betekenen dat het schilderwerk aan vernieuwing toe is.
  • Werk beschadigingen aan het schilderwerk weg. Zo voorkom je dat deze zich verder uit gaan breiden.

Ook voor het onderhoud van je schilderwerk geldt uiteraard dat je goed moet letten op je veiligheid.

Je kunt ervoor kiezen om ook het onderhoud uit te besteden zodat je zelf niet het dak op hoeft.

Bij veel schilders kun je ook een onderhoudscontract afsluiten zodat de schilder het schilderwerk in de gaten houdt.

Gratis offertes aanvragen bij schilders

Kom snel in contact met schilders om je dakkapel weer te laten stralen. Vraag offertes aan om schilders te vergelijken. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten