Schilderwerk Btw (Fiscaal aftrekbaar?): Update 2024

Heb je een eigen woning, dan ontkom je er niet aan dat je woning na een aantal jaren opnieuw moet worden geschilderd. Niet iedereen heeft de tijd om deze omvangrijke klus zelf te doen.

Het uitbesteden van schilderwerk kost een aardige duit, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om te besparen op schilderwerk.

In deze gids vertellen we je onder andere meer over:

  • Fiscale voordelen;
  • Btw-tarief;
  • Besparen op schilderwerk.
Je huis professioneel laten schilderen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Btw op schilderwerk

Er is nog weleens wat verwarring over de vraag welk btw-tarief op schilderwerk van toepassing is. Het uitvoeren van schilderwerk voor particulieren valt onder het lage btw-tarief van 9%.

Dit in tegenstelling tot schilderwerk voor bedrijven, dit valt wel onder het hoge btw-tarief van 21%.

Deze regeling voor schilderwerk geldt sinds 2009 en het betreft een permanente regeling.

Behalve voor schilderwerk geldt deze regeling ook voor stukadoorswerk en isolatiewerkzaamheden.

Laat je huis schilderen door een professional en profiteer van de 9% btw. Vraag hier gratis offertes aan bij huisschilders.

Voorwaarden verlaagd btw-tarief op schilderwerk

Er zitten wel een paar voorwaarden aan het lage btw-tarief:

  • De woning die geschilderd wordt, moet een woning zijn die permanent wordt bewoond;
  • Je woning moet ouder zijn dan twee jaar. Deze termijn van twee jaar gaat in vanaf het moment dat het voor het eerst als woning in gebruik wordt genomen;
  • Het werk moet worden uitgevoerd door een schildersbedrijf. Er zit geen laag btw-tarief op schildermateriaal van bijvoorbeeld de bouwmarkt;
  • Het lage tarief geldt alleen voor schilderwerk en klussen die hier direct aan gerelateerd zijn, zoals de voorbereiding en de voorbehandeling van het te verven oppervlak. Werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk, zoals het vervangen van deuren, ramen en kozijnen, vallen niet onder het lage tarief;
  • De regeling geldt zowel voor binnen- als buitenschilderwerk;
  • Zowel arbeidskosten als materiaalkosten vallen onder het lage btw-tarief.

Fiscaal aftrekbaar

Daarnaast zijn bepaalde kosten die je maakt voor verbouw- en renovatiewerkzaamheden aan je woning fiscaal aftrekbaar. Doordat je deze kosten af mag trekken van je belastbaar inkomen betaal je minder belasting en heb je dus een fiscaal voordeel.

Belangrijk om te weten is dat niet de kosten voor het onderhoud van je woning zelf, zoals bijvoorbeeld schilderwerk, aftrekbaar zijn. Wanneer je een lening afsluit voor een verbouwing of voor het uit te besteden schilderwerk, dan zijn de rentekosten wel aftrekbaar.

De lening moet dan wel heel specifiek voor onderhoudswerkzaamheden aan je woning zijn afgesloten.

Woon je in een monumentaal pand? Dan mocht je tot 1 januari 2019 ook de onderhoudskosten voor dit pand aftrekken voor de belasting.

Voor kosten gemaakt na deze datum kun je subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten. Onder het volgende kopje lees je hier meer over.

Subsidie op schilderwerk

Wanneer het gaat om subsidie op het schilderwerk dan kun je hier alleen gebruik van maken wanneer je woont in een monumentaal pand dat is ingeschreven in het Rijksmonumentenregister.

Indien het pand nog niet is ingeschreven in het Rijksmonumentenregister dan moet het definitief zijn aangewezen als beschermd monument.

Om als eigenaar van een rijksmonument voor subsidie voor schilderwerk in aanmerking te komen, moet je een subsidieaanvraag indienen bij de rijksoverheid.

De hoogte van de subsidie is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid schilderwerk die moet worden verricht en de aard van het schilderwerk.

Schilderwerk - korting - btw - fiscaal

Bron foto: aspect.co.uk/trades/painting-decorating/

Korting op schilderwerk: kies voor een winterschilder

Een andere manier om te besparen op de schilderkosten is door je schilderklus buiten het hoogseizoen om te laten uitvoeren. In de zomerperiode hebben de schilders het druk.

Er zijn dan klanten genoeg waarvoor ze aan de slag kunnen. Dit kan de prijs behoorlijk omhoog drijven.

Wil je minder betalen, dan kun je voor een winterschilder kiezen. Wanneer het buiten niet te koud of te nat is, kan de winterschilder prima het buitenschilderwerk voor je doen.

Het buitenschilderwerk kun je in de winterperiode ook combineren met het binnenschilderwerk, zodat je hele huis in één keer weer mooi en strak in de verf zit. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

Andere bespaartips op schilderwerk

Nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat de kosten voor het schilderwerk niet te hoog worden zijn.

Samen met de buren een schilder inhuren

Laat je huis tegelijk met dat van de buren verven. Dit bespaart op de voorrijkosten, de materiaalkosten die in één keer kunnen worden besteld en de tijd voor het opbouwen van de steiger.

Voorbereidend werk

Doe voorbereidende werkzaamheden zoveel mogelijk zelf. Hierbij kun je denken aan: het ontvetten, schoonmaken en schuren van de ondergrond.

Je kunt ook enkel de makkelijk bereikbare delen zelf schuren en de moeilijk bereikbare delen zoals het dakkapel over laten aan de schilder.

Onderhoud het schilderwerk

Onderhoud je schilderwerk. Maak je schilderwerk af en toe schoon met een vochtige doek. Hierdoor gaat het langer mee en hoeft er minder snel opnieuw geschilderd te worden.

Probeer houtrot zo snel mogelijk te stoppen. Hierdoor bespaar je op schilderwerk en het moeten vervangen van je kozijnen.

Vraag bij meerdere schildersbedrijven offertes aan

Het vergelijken van offertes van verschillende schilders is ook een belangrijke bespaartip. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend schilder offertes.

Vergelijkbare berichten