Tuin

Tuin Water Geven

Water is leven. Zo ook voor de tuin. De bomen, de plantjes en het gras hebben net als mensen water nodig om te kunnen leven.

Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het besproeien van de tuin.

Hieronder lees je allerhande tips over het water geven aan onder andere de plantjes en aan het gazon.

Tuin Besproeien Met Water

Tuin Water Geven Door De Seizoenen Heen

Elk seizoen vraagt om een andere benadering wanneer het op water geven aankomt.

Hieronder lees je per seizoen de algemene tips over het geven water.

Tuin Besproeien In De Winter

In de winter moet je eigenlijk geen water geven aan de planten. De algemene regel is dan ook dat hoe lager de temperatuur is hoe minder water je moet geven.

Als het vriest is het niet nodig om water te geven.

In Het Voorjaar Jouw Tuin Besproeien

Het is belangrijk om water te geven in de lente. Als planten en het groen te weinig water krijgen dan kan dat de groei stoppen.

In mei en in juni kan de temperatuur al naar zomerse hoogtes stijgen. Zorg dan dat je ‘s ochtends of ‘s avonds jouw tuin water geeft en niet overdag in de zon.

Als je namelijk water geeft in de brandende zon, verdampt het water sneller en kan het groen in de tuin het water niet opnemen.

En als dat meerdere malen gebeurd kunnen planten uitdrogen.

Water Geven In De Zomer

Ook in de zomer moet je water geven in de ochtend of in de avond. Niet wanneer de zomerse zon overdag het water kan laten verdampen.

Je kunt het beste in de zomer één of twee keer per week jouw tuin flink besproeien in plaats van elke dag een beetje.

Zo komt het water dieper en beter bij de wortels terecht.

Water Geven In De Herfst

De temperatuur kan nog hoog zijn aan het begin van de herfst. Dan moet je dezelfde routine aanhouden als in de zomer.

Als het in het najaar verder afkoelt is het niet meer nodig om de tuin water te geven.

Verschillende Dieptes Besproeien

Niet alle planten hebben dezelfde behoefte aan water. Het gazon en eenjarige planten hebben wortels die minder diep in de grond zitten dan bijvoorbeeld bomen of struiken.

Gras en 1-jarige planten hebben gemiddeld wortels die ongeveer 15 centimeter diep zitten. Bij meerjarige planten en kleinere bomen kunnen tussen de 15 centimeter tot een paar meter diep zitten.

Het duurt dus veel langer dat het water de wortels bereikt bij onder andere struiken en boompjes. Het gazon en de 1 jarig plantjes kunnen veel sneller de voeding en het vocht opnemen.

Focus Op De Wortels

Als je water geeft aan de planten is het belangrijk om je te concentreren op de wortels. Vanuit de wortels nemen planten hun voeding en hun vocht op.

Het besproeien van bladeren en de bloemen van de planten zorgen voor waterverspilling. Het water op de bladeren kunnen alleen maar verdampen en de druppels worden niet opgenomen door de plant.

Houd De Bladeren Zoveel Mogelijk Droog

Het is belangrijk dat je bladeren niet te nat zijn. Overdag kan het water nog makkelijker verdampen maar niet in de avond. Natte bladeren kunnen makkelijker ziek worden als ze nat of vochtig zijn.

Gazon Water Geven

Ook gras heeft water nodig. In dit gedeelte geven wij je tips over het besproeien van een gazon.

Je kunt het beste jouw gras één keer per week lang besproeien dan elke dag een beetje. Zo heeft het water de kans om dieper in de grond te werken en niet zo snel te verdampen.

Ook bij gras geldt hetzelfde als bij andere planten. Je kunt het beste jouw gazon ‘s ochtends of ‘s avonds water geven.

Maak het gras ook niet te nat in de ochtend als je weet dat het die dag warm tot heet weer gaat worden. Het gras kan namelijk verbranden.

De hoeveelheid water heeft ook te maken met de groeisnelheid van het gras. Als je namelijk het gazon te veel besproeit, groeit het gras ook sneller en moet je ook meer maaien.

Als je verse graszoden hebt gelegd dan heeft jouw nieuwe gazon extra water nodig. Dit komt omdat de worteltjes van het gras nog niet zo diep zitten.

Het oppervlakkige water kan sneller verdampen in de zon waardoor het gazon minder de kans krijgt om het vocht op te nemen.

Als het gras meer volwassen is kan het beter tegen een stootje. Dan zitten de wortelen van het gras ook dieper in de grond en behoeven ze minder water dan voorheen.