Traprenovatie

Trap Bekleden Met Laminaat

Wil jij jouw trap een make-over geven? Denk dan eens na over het bekleden van de trap met laminaat. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van laminaat bekleding en de bijbehorende voor- en nadelen.

Wat is laminaat bekleding?

Het woord laminaat is een verzamelnaam voor ‘iets dat uit meerdere lagen’ bestaat. Het is afgeleid van het Latijnse woord Lamine, waarvan de definitie ‘dun laagje’ is. Een laminaat bekleding bestaat dan ook uit meerdere lagen.

Het materiaal is te koop in verschillende kwaliteiten. Het is daarom belangrijk dat je je goed verdiept in laminaat wanneer je van plan bent om de trap te bekleden met laminaat.

Soorten laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat, de bekendste zijn:

 • HPL: High Pressure Laminate
 • CPL: Continously Pressure Laminate

HPL laminaat wordt gelamineerd onder hoge druk. Het is simpelweg een kunststofplaat welke bestaat uit een combinatie van papierpulp en fenolhars.

Vervolgens wordt er een toplaag van melaminehars aangebracht. Al deze stoffen samen zorgen voor slijtvastheid en stevigheid. Dit maakt het laminaat erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

CPL heeft dezelfde samenstelling als HPL.

Er zijn echter twee belangrijke verschillen: CPL komt op een rol en de toplaag van CPL is wat dunner dan de toplaag van HPL.

Maar al met al is CPL net zo duurzaam en slijtvast als laminaat van HPL.

Wat zijn de voordelen van traprenovatie met laminaat?

In het kort zijn dit de voordelen:

 • Beschikbaar in verschillende uitvoeringen
 • Goedkoper dan hout, PVC of leder.
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Slijtvast en duurzaam
 • Brengt een rustige natuurlijke uitstraling met zich mee
 • Trap is direct beloopbaar na renovatie
 • Gemakkelijk aan te brengen

Genoeg redenen om te kiezen voor laminaat als jij jouw trap opnieuw wilt bekleden! Vooral ook omdat zelfs oude trappen makkelijk bekleed kunnen worden met laminaat.

Verder kan ook de zijkant meegenomen worden met laminaat, waar ook nog led-verlichting in kan worden aangebracht.

Wat zijn de nadelen van traprenovatie met laminaat?

Natuurlijk zit er aan ieder soort materiaal ook nadelen:

 • Laminaat kan glad zijn
 • De mogelijkheden in kleur worden door sommige mensen als beperkt ervaren

Toch zijn dit een stuk minder nadelen, dan de voordelen van laminaat. Gelukkig is er voor glad laminaat een oplossing. En dan is het alleen nog maar de vraag of jij een geschikte kleur kan vinden.

Hoe maak je laminaat anti-slip?

Bij laminaat zit er groot verschil in kwaliteit. De goedkopere versies hebben een dunne coating, welke zorgen voor een gladde traptrede.

Terwijl de betere laminaatsoorten een hardere kern hebben en voorzien zijn van een sterke toplaag. Deze toplaag is voorzien van een melamine coating, welke relatief stroef is. Echter ervaren veel mensen ook deze traptreden als te glad. Vooral wanneer je op sokken loopt.

Het is daarom aan te raden om anti-slip aan te brengen.

Anti-slip tape op trap van laminaat

Denk bijvoorbeeld aan anti-slip trap tape. Dit soort tape is speciaal ontwikkeld voor de trap en is gemaakt van pvc kunststof. Het materiaal gaat lang mee en is door iedereen gemakkelijk aan te brengen.

Trapneus

Ook een trapneus kan uitkomst bieden wanneer je de traptreden stroever wilt maken. Deze neuzen zijn gemaakt van aluminium, kunststof of messing en zijn voorzien van slijtvaste antislip inlage of geribbeld zacht pvc zonder inlage.

Hiermee voorkomen trapneuzen uitglijden op de trap en maken ze de treden beter zichtbaar. Maar het voorkomt ook onnodige slijtage van de trapbekleding.

In welke kleuren is het laminaat verkrijgbaar?

Naar onze mening heb je best wat keuze wanneer je gaat voor laminaat op de trap. Er zijn zeker zo’n 12 kleuren waar je uit kan kiezen: van crème tot betongrijs, diverse bruine houtkleuren en antraciet.

Het klopt dat het relatief ‘basic’ is, maar dat maakt de trap in veel gevallen wel stijlvol. Daardoor past de stijl van laminaat ook in bijna ieder interieur.

Bekleden met laminaat of eiken hout?

 • Twijfel je tussen het bekleden van de trap met laminaat of eiken hout? Er zijn een paar belangrijke verschillen.
 • Eikenhout gaat normaliter lang mee
 • Eikenhouten trapbekleding Is beschikbaar in twee verschillende diktes. De dikste variant kan in de toekomst nog een paar keer geschuurd worden indien nodig.

De dunnere versie is goedkoper en kan niet nog een keer geschuurd worden. Deze traptreden gaan over het algemeen tussen de 10 en 20 jaar mee.

Wanneer je gaat voor kunststof overzettreden, zoals laminaat, dan betekent dit ook dat je de trap niet kan schuren. Al is dat dan in de meeste gevallen ook niet nodig. Gezien laminaat erg onderhoudsvriendelijk is.

Ook al gaat iedere trap op den duur slijten, maar dit is ook afhankelijk van hoe intensief de trap gebruikt wordt.

Bekleden met laminaat of PVC?

PVC het meest geluidsarm zijn en heb je met PVC meer mogelijkheden qua uiterlijk dan bij laminaat.

PVC is er bijvoorbeeld ook in een betonlook en laminaat heeft enkel hout looks.

Als je kijkt naar onderhoud dan maakt het niet uit voor welk materiaal je gaat. Zowel PVC als laminaat is onderhoudsvriendelijk.

Als laatste is er natuurlijk ook nog het kostenplaatje, in dat geval is laminaat goedkoper.

Vloer met laminaat bekleding op trap combineren

Wil je de trap combineren met de vloer? Kijk dan goed naar welke stijl je belangrijk vindt. En wil je het een eenheid laten zijn of niet? Als je op zoek bent naar eenheid, dan is het aan te raden om verder te gaan in dezelfde stijl.

Zo gaat de trap naadloos over in de vloer en valt hij niet al te veel op.

Maar je kan er natuurlijk ook juist voor kiezen om van de trap een echte eyecatcher te maken door voor contrast te gaan.

Color blocking is immers niet voor niets al jaren een trend. Op deze manier voorkom je ook dat het geheel saai wordt. Het is dus maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Offertes aanvragen bij traprenovatiebedrijven

Ben je overtuigd van laminaat op de trap en wil jij jouw trap laten bekleden met laminaat? Vraag dan een offerte aan bij een van de traprenovatiebedrijven.