Schilderwerk

Schilderwerk [Update 2020]

Goed onderhouden schilderwerk is belangrijk voor elk huis. De tint van de verf geeft je huis een bepaalde uitstraling en het beschermt het houtwerk.

Is je huis toe aan een nieuwe lik verf?

In deze uitgebreide gids lees je wat er komt kijken bij zowel buitenschilderwerk en binnenschilderwerk.

Laat je huis professioneel schilderen?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw - Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Zelf schilderen of uitbesteden?

Schilderen is niet heel lastig. Met een kwast en een pot kun je al beginnen. Maar je huis zelf goed schilderen is een stukje lastiger en kost veel tijd.

Waarom moet ik voor een schilder kiezen? Dat is toch veel te duur?

1. Veiligheid: Een belangrijke reden om voor een schilder te kiezen is uit veiligheid. Dit geldt vooral voor het schilderen van dakkapellen en de dakgoot.

Je kunt er voor kiezen om een deel van je huis zelf te schilderen en de moeilijk bereikbare plekken over te laten aan een professionele schilder. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

2. Mooie afwerking: Een schilder heeft veel ervaring met schilderen. Een schilder gebruikt de juiste materialen en zorgt voor strak schilderwerk.

3. Tijd besparen: Door het schilderwerk of een deel ervan uit te besteden bespaar je een hoop tijd en moeite. Je bent voor de hele buitenboel al gauw een week bezig. Tijd dat je aan leukere dingen kunt besteden, toch?

Het kost inderdaad meer geld om een schilder in te huren dan het zelf te doen.

Wil je de kosten drukken? Ga dan voor tips door naar het kopje ‘Korting op schilderwerk’.

Wanneer is het tijd om te schilderen?

Je kunt aan aan de volgende punten zien of het tijd is voor een nieuwe laklaag:

 • Er zitten blaasjes op het schilderwerk;
 • De verflaag is erg droog en begint af te bladderen;
 • Het rubber bij de kozijnen is uitgedroogd;
 • Er zit vocht in het hout;
 • Er zitten slijtage plekken op het schilderwerk (vaak op de deuren);
 • De kleur past niet meer bij het huis.

Buitenschilderwerk

Wat er komt kijken bij buitenschilderwerk lees je hieronder.

Steiger huren

Om de bovenverdieping te bereiken en de dakgoot, dakkapellen en kozijnen te schilderen kun je een trap gebruiken. Helaas werkt dat niet prettig en is bovendien niet veilig.

Een schilder heeft vaak zelf een rolsteiger om op hoogtes te werken. Soms zitten de kosten van de steiger in de kosten verwerkt, soms worden deze apart gefactureerd.

Houten kozijnen

Houten kozijnen krijgen het zwaar te verduren door de jaren heen door neerslag en wind.

Je kunt het beste een houten kozijn in een lichte tint laten schilderen. In de regel verouderd hout met een donkere tint sneller dan lichtere tinten.

Kozijnen met een donkere tint moeten vaak al na 4 jaar worden opgeknapt terwijl dit bij lichte tinten gemiddeld pas na 6 jaar nodig is.

Houten kozijnen schilderen

Dakkapellen

Dakkapellen zijn vaak niet goed te bereiken met een ladder. Het dakkapel is echt een onderdeel van het huis dat je door een professionele schilder moet laten verven.

Een schilder heeft ervaring met het werken op daken. Vraag hier gratis offertes aan om je dakkapellen professioneel te laten schilderen.

Dakgoot

Als je het over het schilderen gaat van je dakgoot wordt daar de houten ombouw mee bedoeld.

Het hout krijgt veel te verduren en is belangrijk om regelmatig te controleren op houtrot.

Houtrot oplossen

Het is belangrijk om houtrot zo snel mogelijk op te lossen. Houtrot begint met verkleurd hout en eindigt met kozijnen die compleet vervangen moeten worden.

Houtrot herken je aan:

 • Donkere plekken op het hout;
 • Verfwerk vertoont blaasjes of bladdert;
 • Het hout voelt zacht aan en kun je indrukken.

Je kunt houtrot verwijderen door al het houtrot eruit de schrapen, houtrotstop en daarna vuller aan te brengen.

Een schilder heeft veel ervaring met houtrot. Het houtrot wordt verwijdert, gestopt en netjes overgeschilderd.. Vraag gratis offertes aan bij schilders.

Kitwerk

Een lijn met kit is bedoeld om vochtproblemen in het kozijn te voorkomen. Het kitwerk krijgt net als het hout door de jaren heen veel te verduren.

Het kitwerk droogt op een gegeven moment uit waarna het hout en glas niet meer beschermd worden.

Schilderen in verschillende weersomstandigheden

Het schilderen van de buitenboel kan niet het hele jaar door. In de winter of tijdens de hitte in de zomer is het lastig of onmogelijk om te schilderen.

De ideale temperaturen liggen tussen de 10 °C en 25 °C bij droog weer. Deze temperaturen heb je meestal in de herfst en in de lente.

Binnenschilderwerk

Wat kan er allemaal aan de binnenzijde van je huis geschilderd worden?

Muren schilderen of spuiten

De muren kun je zelf schilderen. Maar een schilder kan het sneller en beter. Zeker als een schilder de muur spuitverft is de klus snel geklaard.

Als je niet van plan bent om elk jaar je muren te schilderen is het aan te raden om het uitbesteden. Als je het in één keer goed laat doen bespaar je tijd en moeite. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

Kozijnen

Niet alleen de buitenzijde van houten kozijnen moet geschilderd worden, ook de binnenzijde hebben een nieuw laagje nodig.

Laat de schilder ook het kitwerk opknappen om vochtproblemen te voorkomen. Lees hier meer over onder het kopje ‘Kitwerk’.

Houten binnendeuren

De binnendeuren krijgen het niet zwaar te verduren door wind en neerslag maar wel door gebruik.

Alhoewel je zelf een binnendeur kunt schilderen, is het uitbesteden ook geen slecht idee. Zo weet je dat het goed gebeurd.

Laat een schilder zoveel mogelijk delen van de binnenzijde en buitenzijde van je huis schilderen.

Zo is het relatief voordelig om ook je binnendeur te laten schilderen. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

Plinten

De plinten kunnen in dezelfde kleur of juist een andere kleur geschilderd worden. Zo krijg je een mooi contrast met de muur.

Plinten wit schilderen

Bron foto: bendtoolco.com/blogs/how-to/3-options-for-painting-baseboards-with-carpet

Trap

Een houten trap hoort ook bij het binnenschilderwerk. Een trap krijgt heel wat te verduren.

Vooral met kinderen slijt het schilderwerk op de treden en leuningen snel.

Verf en materialen

Hieronder lees je meer over de materialen en verf die gebruikt worden voor zowel binnenschilderwerk als buitenschilderwerk.

Laat je trap, dakkapel of kozijnen ook professioneel schilderen. Vraag hier vrijblijvend schilder offertes aan.

Welke soorten verf heb je?

Er zijn verschillende soorten voor binnen of buiten. De schilder heeft veel verstand van verfsoorten en kan de juiste verfsoort uitkiezen voor de verschillende delen van je huis.

Grondverf

De grondverf is bedoeld ter bescherming van het hout en de hechting van de laklaag. Een grondverf heb je zowel op waterbasis als verdunnerbasis.

Welke van de twee je nodig hebt hangt af of je alkydverf (grondverf met verdunner) of acrylverf (grondverf op waterbasis) gaat aanbrengen.

Grondverf kun je zowel buiten als binnen gebruiken. Voor buitenschilderwerk is grondverf wel een must voor de hechting en het beschermen van het hout.

Grondverf aanbrengen op houten deurkozijn

Verfsoorten voor buiten

Voor binnen schilderwerk mogen niet alle type verfsoorten gebruikt worden. Voor binnenschilderwerk wordt er alleen watergedragen verfsoorten gebruikt.

Acrylverf: Acrylverf is een verf op waterbasis die je in allerlei kleuren kunt kopen. Ook is acrylverf met verschillende finishes te koop. Van mat tot hoogglans en zijdeglans.

Dit type verf kan gebruikt worden voor de plinten, je binnendeuren of de houten trap.

Latexverf: Latexverf is een watergedragen verf dat je gebruikt voor muren en plafonds.

Het verf koop je in emmers en zijn grote hoeveelheden van nodig om je muren en plafonds mee te schilderen.

Je hebt zowel gladde latexverf of met korreltjes waardoor de oppervlakte een ander grove finish krijgt. Latexverf komt vaak in het wit, maar is ook in andere tinten te koop.

Naast het aanbrengen van latexverf met kwast of roller kan het aangebracht worden met een spuit.

Kalkverf: Dit type verf is 100% natuurlijk. De bestanddelen zijn water en kalk. Een muur met kalkverf heeft een matte finish. Het geeft een klassieke uitstraling. Kalkverf kun je niet in alle kleuren krijgen, maar de keuze blijft alsnog groot.

Het nadeel is dat stof in het verf blijft zitten en vlekken lastig te verwijderen zijn.

Verfsoorten voor buiten

Verfsoorten die buiten gebruikt worden moeten beter tegen vocht en verschillende temperaturen kunnen. Daarom wordt er voor de buitenboel andere verfsoorten gebruikt dan voor binnen.

Het verf dat buiten wordt gebruikt is vaak op oliebasis.

Alkydverf: Dit type verf is op oliebasis. Om te verdunnen wordt er terpentine of een ander oplosmiddel aan toegevoegd. Alkydverf mag door de oplosmiddelen niet meer binnenshuis gebruikt worden.

Alkydverf heeft een mooie egale finish en geeft goede bescherming aan het hout. Er is voor een goede hechting een alkydverf primer nodig.

Beits: Beits wordt vaak gebruikt om het karakter van het hout er doorheen te laten zien. Beits trekt diep in het hout en heeft geen primer nodig.

Dit type verf zie je vaak op schuttingen en tuinhuisjes. Maar ook buitendeuren worden gebeitst.

Je hebt zowel transparante als dekkende beits.

Vergelijk vrijblijvend schildersbedrijven
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Welke materialen gebruikt een schilder?

Een schilder gebruikt uiteraard materialen om zijn werk uit te voeren. Op de factuur staat vaak apart vermeld wat voor materialen er zijn gebruikt en wat de kosten zijn.

Ontvetter: Om de hechting en duurzaamheid van de verf te garanderen wordt het hout, zowel binnen als buiten ontvet.

Schuurpapier: Om de grondverf en de lak goed te laten hechten is het belangrijk dat het hout en de grondverf grof of licht opgeschuurd wordt.

Voorstrijk: Voor poreuze ondergronden, zoals een nieuwe muur is voorstrijk aan te raden of soms zelfs een must. Voorstrijk is een soort grondverf voor oppervlaktes die verf opzuigen.

Roerhoutjes: De roerhoutjes zijn bedoeld om de verf te mengen met of zonder verdunner (water of verdunning).

Kwasten / rollers: Het spreekt voor zich dat er kwasten en rollers nodig zijn. Voor zowel binnen als buiten kun je werken met verschillende soorten rollers.

Verschillende soorten kwasten of rollers geven ook verschillende soorten finishes.

Een vachtroller geeft een ander effect dan een schuimroller bijvoorbeeld. Maar verf kan ook met een spuit aangebracht worden…

Spuitverven: Door te spuitverven werkt een schilder veel sneller. Spuitverven is vooral geschikt voor grote oppervlaktes zoals muren en plafonds.

Korting op schilderwerk

Je bespaart een hoop tijd en moeite door een schilder in te huren. Maar het kost natuurlijk wel meer dan het zelf uitvoeren.

Dan is elke korting die je kunt krijgen meegenomen, toch? Hieronder enkele besparingstips voor de schilder.

Burenkorting

Een manier om korting te krijgen is door samen met je buren een schilder in te huren. Zeker als het om buitenschilderwerk gaat, is het slim om dit samen te doen met de buren.

Maar ook op het binnenschilderwerk kun je korting krijgen.

Vaak geldt: hoe meer buren hun huis willen laten schilderen hoe meer korting je krijgt. Kortingen kunnen wel oplopen tot 20%.

Winterschilder

Ook een schilder inhuren in de winter kan korting opleveren. De wintermaanden zijn traditioneel rustiger voor schilders en geven daarom een korting. Bij de juiste weersomstandigheden in de winter kan ook de buitenzijde van je woning geschilderd worden.

Help de schilder met de voorbereidingen

Door bepaalde taken zelf uit te voeren kun je besparen op de kosten.

Zorg dat je het voorbereidende werk goed uitvoert zodat de schilder niet alsnog het werk moet doen.

Voorbereidend werk kan zijn:

 • Ontvetten van de oppervlaktes;
 • Schuren van de oppervlaktes;
 • Afplakken van de randjes.

Combineer binnenzijde en buitenzijde

Laat een schilder zowel je binnenzijde als buitenzijde schilderen. Bij sommige schilders kun je een kwantumkorting krijgen. Vraag offertes aan voor binnenschilderwerk en buitenschilderwerk.

Vraag daarna aan de schilder of de binnenzijde of buitenzijde ook meegenomen kan worden voor een korting.

Kosten

Tijd om naar de kosten rondom om schilderwerk te kijken.

Hoeveel btw zit er op schilderwerk?

Op huizen die ouder zijn dan twee jaar betaal je niet het hoge btw-tarief maar het lage btw-tarief van 9% voor schilderwerk.

Zit er subsidie op schilderwerk?

Nee, je kunt geen subsidie krijgen voor schilderwerk…voor de meeste woningen dan. Voor monumentale panden is er subsidie beschikbaar.

Fiscaal voordeel

Gebruik je een lening om je huis mee te verbouwen of te renoveren? Dan is het wellicht mogelijk om de rente van deze lening af te trekken.

Lees meer over de renteaftrek bij leningen op de website van de Belastingdienst.

Een lening voor verbouwingen en renovaties wordt ook wel een bouwdepot genoemd.

Mag ik het bouwdepot gebruiken voor schilderwerk?

Een bouwdepot is een speciale rekening welke bedoeld is om te gebruiken voor (ver)bouwingen en renovaties. Het bouwdepot maakt onderdeel van je hypotheek.

Sommige bouwdepots mag je gebruiken om het schilderwerk mee te bekostigen.

Heb je een bouwdepot? Kijk dan na of het bouwdepot gebruikt mag worden voor schilderwerk.

Wat zijn de gemiddelde kosten?

Maar wat betaal ik nu voor het laten schilderen van de binnenzijde en buitenzijde van mijn huis?

Verschillende manieren van berekenen

Een schilder kan op drie manieren de prijs berekenen.

Per uur: Dit is de gangbare manier. Vooral voor gedetailleerd schilderwerk wordt er met een uurtarief gewerkt.

Per m²: Voor grotere oppervlaktes wordt er soms gekozen om per m² te werken.

Projectbasis: Bij deze manier wordt er vooraf een prijs afgesproken voor het gehele project. Deze manier van berekenen wordt vaak gehanteerd als het om veel schilderwerk gaat.

Hoe lang de schilder ook bezig is, je betaalt hetzelfde bedrag.

Kosten per uur gemiddeld

Hieronder vind je de gemiddelde kosten inclusief materiaal, btw en arbeidskosten.

De totaalkosten zijn voor het schilderen van alle delen van de woningen. Zo vallen onder deze kosten onder andere het schilderen van alle kozijnen en dakkapellen. Bij binnenschilderwerk zijn dit onder andere alle muren en plafonds.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Voorrijkosten €20
Uurtarief binnenschilderwerk €30
Uurtarief buitenschilderwerk €40
Steiger huren voor buitenschilderwerk per dag €25
Gemiddeld tarief buiten per m² €30
Gemiddeld tarief binnen per m² €10

Lees hier meer over de kosten voor buitenschilderwerk. Hier lees je meer over de kosten voor binnenschilderwerk.

Schildersbedrijf vinden

De juiste schilder vinden is belangrijk voor een goed eindresultaat. Hieronder lees je meer over schilders en het aanvragen van offertes.

Branchevereniging

De meest toonaangevende branchevereniging voor schilders is OnderhoudNL Schilders.

Deze vereniging is aangesloten bij ‘De Geschillencommissie’. Als een probleem onderling niet opgelost kan worden, wordt de hulp ingeschakeld van ‘De Geschillencommissie’.

Keurmerk

De Betere Schilder: Een deel van de Nederlandse schilders is aangesloten bij het kwaliteitskeurmerk ‘De Betere Schilder’.

Dit keurmerk geeft aan dat een schilder volgens bepaalde kwaliteitsrichtlijnen werkt die opgesteld zijn door de organisatie.

Klachten over het schilderwerk

Zijn er problemen na de verfklus en kunnen deze niet onderling opgelost worden?

Dan kan ‘De Geschillencommissie Schilders-, Behangers- en Glaszetbedrijf’ helpen om de klachten op te lossen.

Leden van ‘De Beter Schilder’ zijn automatisch aangesloten bij De Geschillencommissie.

OnderhoudNL Garantie: Dit keurmerk dat voorkomt uit de AF-erkenning geeft aan dat een schilder over de juiste diploma’s beschikt en een bepaalde kwaliteit levert.

VCA: Veel schildersbedrijven heeft het VCA-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat een schilder kan zorgen voor een veilige werkomgeving.

Garantie op schilderwerk

Er bestaat geen wettelijk garantietermijn dat geldt voor het schilderwerk in Nederland. Maar je kunt wel uitgaan van bepaalde garantietermijnen.

Zo houden schilders die aangesloten zijn bij het OnderhoudNL Garantie de volgende termijnen aan.

 • 2 jaar garantie op buitenschilderwerk;
 • 4 jaar garantie op binnenschilderwerk.

Schildersbedrijven zijn vrij om de garantietermijnen te verlengen.

Onderhoudsabonnement / contract

Je kunt een schilder eenmalig inhuren om de binnenkant en/of de buitenkant te komen schilderen. Maar je kunt ook een abonnement nemen.

Verschillende schildersbedrijven bieden contract/abonnementen aan waarbij het schilderwerk voor een vast bedrag per maand wordt bijgehouden.

Met een abonnement heb je geen zorgen of het verfwerk en hout goed onderhouden blijft. Dat neemt de schilder van je over.

De gemiddelde kosten voor een abonnement verschillen per type woning, oppervlakte en wensen. Wil je meer weten over abonnementen bij schilders bij jou in de buurt? Vraag gratis offertes aan.

Noteer bij de projectomschrijving dat je geïnteresseerd bent in het afsluiten van een abonnement. Na een bezoek kan een schilder een persoonlijke offerte opmaken.

Offertes aanvragen

Tijd om de offertes aan te vragen. Je kunt op internet gaan zoeken naar verschillende schildersbedrijven of je kunt tijd en moeite besparen door onze PerfectOnderhouden offerteservice voor schilders  te gebruiken.

Met de service hoef je maar één keer een formulier in te vullen waarna je meerdere offertes van schilders ontvangt. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Vragen die je kunt stellen aan de schilders

Naast het invullen van je persoonsgegevens en info is het slim om vragen te stellen aan de schilder. Ook raden we je aan om zo veel mogelijk te vertellen over je woning.

Hieronder enkele vragen en opmerkingen die je bij de projectomschrijving kunt plaatsen.

Vragen

 • Welke garantietermijn hanteert de schilder en wat zijn de voorwaarden?
 • Op wat voor manier worden de kosten berekend? Per uur, project of m²?
 • Is er een abonnement mogelijk en wat zijn de kosten en voorwaarden? (als je daar interesse hebt, natuurlijk)
 • Wat voor keurmerken en certificaten heeft het bedrijf?
 • Wat moet er van jou kant geregeld worden. (Vergunningen, parkeermogelijkheden et cetera).

Opmerkingen

 • Hoeveel jaar geleden is het huis voor het laatst geverfd (binnen en/of buiten);
 • Of de gevel ook geschilderd moet worden;
 • Hoeveel dakkapellen je wilt laten schilderen;
 • Wat voor type woning je hebt (vrijstaand, rijtjeshuis et cetera);
 • Is er sprake van houtrot bij het schilderwerk, voor zover je weet.

Offertes vergelijken

Na het versturen van de gegevens ontvang je na ongeveer één dag de eerste offertes. Dan kun je gaan vergelijken.

Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op andere punten.

 • Bezoek de website van de schilders om te zien of je het bedrijf de opdracht gunt;
 • Hoe worden de kosten berekend (per uur, project of per m²);
 • Hoe lang de offerte geldig is;
 • Welke certificaten en keurmerken het schildersbedrijf heeft;
 • Wat voor garanties de schilder geeft op het schilderwerk.

Het beste kun je één of twee schilders uitnodigen om te bekijken wat er geschilderd moet worden. Zeker bij grotere schildersklussen is dit slim om te doen.

Schilders kunnen dan beter beoordelen hoeveel de klus daadwerkelijk gaat kosten.

Laat je huis professioneel schilderen?
Vraag Gratis Offertes Aan
9% btw - Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd