Traprenovatie

PVC Trapbekleding [Kosten + 6x voordelen]

Steeds meer mensen bekleden hun trap met PVC. Niet vreemd, want PVC is erg geschikt voor trapbekleding en heeft weinig nadelen. In dit artikel lees je alles over het bekleden van een trap met PVC.

Wat is PVC bekleding?

PVC staat voor polyvinylchloride en is populair geworden doordat het licht én duurzaam is. Dit maakt het materiaal geschikt als trapbekleding en vloeren.

Daarnaast is het ook beschikbaar in diverse soorten en kleuren, waardoor er voor ieder huis een mooie uitstraling te vinden is.

Wat zijn de voordelen van PVC trapbekleding?

Voordat je een trap gaat bekleden met PVC, wil je natuurlijk weten wat de voordelen zijn. Dit zijn de belangrijkste voordelen van PVC:

1. Ruime keuze: PVC is er in diverse soorten en kleuren. Of je nu een houtlook of juist een betonlook voor ogen hebt, met PVC kan het allemaal. Op deze manier kun je op een goedkope en duurzame manier jouw trap de gewenste uitstraling meegeven.

2. Duurzaam: PVC kan tegen een stootje. Hierdoor gaat het met gemak jaren mee zonder slijtage te vertonen. Dit is ook prettig tijdens een verbouwing of verhuizing; je hoeft niet bang te zijn dat de trap beschadigt.

Bovendien werkt het materiaal niet zoals hout of leder, waardoor het er niet gauw verouderd uitziet.

3. Veilig materiaal: Verder is PVC ook erg veilig. PVC is brandvertragend, waardoor een eventuele brand minder snel doorzet naar een andere verdieping.

4. Onderhoudsvriendelijk: PVC is vochtbestendig, waardoor je de trap eenvoudig schoon kan maken. Vlekken trekken namelijk niet snel in de trap, hierdoor veeg je ze er zo af met een vochtige doek.

5. Geluiddempend: Een PVC trap is geluiddempend, doordat er bijna geen contactgeluid ontstaat. Dit is ideaal voor trapbekleding, omdat je zo niet hoort dat huisgenoten de trap op- en aflopen.

6. Comfortabel: Naast dat een trap duurzaam en onderhoudsvriendelijk moet zijn, is het ook prettig als de trap fijn aanvoelt. PVC is comfortabel materiaal en voelt zacht aan je voeten.

Wat zijn nadelen van PVC trapbekleding?

Ieder materiaal heeft voor- en nadelen, zo ook PVC. Hoewel er niet veel op aan te merken valt, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden.

  • Een PVC trap is enkel vochtbestendig als het wordt bevestigd met watervaste lijm. In andere gevallen kan de lijm loslaten zodra het in aanraking komt met water, bijvoorbeeld wanneer je de trap dweilt.
  • Er kunnen krassen ontstaan door steentjes of zand en rubber kan strepen achterlaten op een PVC trap.

Maar voor al deze nadelen is ook een oplossing te bedenken.

Wanneer je watervaste lijm gebruikt is de trap bestand tegen water en je kunt ervoor kiezen om de trap af te werken met transparante hars, waardoor het nog beter bestand is tegen slijtage.

Open of dichte trap?

Wanneer je jouw trap wilt bekleden met PVC, is het goed om rekening te houden met het verschil tussen een open en een dichte trap. Een dichte trap kan eenvoudig aan de bovenkant en de voorkant worden bekleed met PVC.

Maar wanneer je een open trap wilt bekleden met PVC, zal de onderkant niet meegenomen worden. Deze zal je dan moeten (laten) verven.

Welke kleur en stijl PVC kies je?

Veel mensen kiezen bij PVC voor strak wit of zwart, maar ook een houtlook of betonlook is populair.

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: wil je de trap laten opgaan in de rest van het interieur en de trapbekleding aan te sluiten op de vloer? Of wil je juist meer contract. Bijvoorbeeld een beton(look)vloer combineren met PVC trapbekleding met een houtlook.

PVC of laminaat trapbekleding?

PVC en laminaat lijken veel op elkaar. Niet vreemd dus als je twijfelt tussen beide.

Als je het belangrijk vindt dat de trap zo min mogelijk geluid maakt wanneer iemand naar boven loopt, dan is het aan te raden om voor PVC te gaan. PVC dempt geluid beter dan laminaat.

Verder zit er weinig verschil tussen laminaat en PVC. Het heeft beide veel mogelijkheden en is ook allebei onderhoudsvriendelijk. Moet je letten op de kosten? Dan is laminaat goedkoper en makkelijker te installeren, waardoor het minder kost om de trap te laten renoveren.

Al zal het hierbij gaan om een verschil van een paar 100 euro.

Is mijn trap geschikt om te bekleden met PVC?

Wil je jouw huidige trap laten bekleden met PVC?

  • Dan is het belangrijk dat de trap lijm- en spijkervrij is.
  • Daarnaast moet de trap geschuurd worden en eventuele gaten moeten gevuld worden. Hoe vlakker de trap, hoe mooier het PVC toegepast kan worden.
  • Is de trap niet vlak? Dan kun je ervoor kiezen om een MDF-houten plaat op de trap te monteren en deze te bekleden met PVC.

Zelf je trap renoveren met PVC of niet?

Ben je overtuigd van het materiaal PVC voor de traprenovatie? Dan is het enkel nog de vraag: ga je zelf de trap renoveren of laat je het doen door een specialist? In de meeste gevallen is het aan te raden om de trap te laten renoveren.

Niet omdat het bekleden ingewikkeld is, maar omdat het heel erg precies komt.

De trap moet trede voor trede worden ingemeten en daarna moeten alle treden exact op maat worden gemaakt.
En daarna moeten er ook nog speciale trapprofielen op maat worden gemaakt.

Je raadt het al: je hoeft er maar een paar mm naast te zitten en je hebt alweer een trede verprutst.

Dus wil je het in één keer goed doen en voorkomen dat je extra kosten gaat maken? Huur dan een specialist in.

Hoe wordt een trap met PVC gerenoveerd?

Bij traprenovatie is de voorbereiding het belangrijkste.

  1. Allereerst moet de huidige trapbekleding goed verwijderd worden en vrij gemaakt worden van lijm- en vuilresten.
  2. Daarnaast moet de trap goed vlak zijn en gaten moeten worden opgevuld.
  3. Daarna kan de trap per trede worden opgemeten en zal de specialist de treden exact op maat zagen.
  4. Als dit gedaan is, dan worden de treden bevestigd met plak strips en lijm. In deze fase heb je al een trap welke met PVC bedekt is en heeft het enkel nog afwerking nodig.
  5. Dit wordt gedaan met beschermende trapprofielen en stootborden. En dan? Ziet de trap er weer uit als nieuw.

Offertes aanvragen bij traprenovatiebedrijven

Wil jij jouw trap laten bekleden met PVC? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij traprenovatiebedrijven.