Traprenovatie

Open Trap Dichtmaken

Wanneer jij jouw oude trap wilt renoveren, kom je voor de vraag te staan: wil je de trap open houden of dichtmaken?

In dit artikel leer je waarom je een open trap dicht zou kunnen maken en hoe dit wordt gedaan.

Wat is een open trap?

Een open trap is een trap met enkel traptreden, zonder stootborden. Dit zorgt voor de openingen tussen de traptreden. Vroeger waren alle trappen gesloten, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een open trap.

Dit omdat het ruimtelijker zou ogen en meer licht door laat. Toch zijn er veel redenen om een open trap dicht te maken.

Waarom maak je een open trap dicht?

Een open trap wordt vaak gekozen vanuit het oogpunt dat het ruimtelijker maakt en ze zijn in meer modellen verkrijgbaar. Toch kleven er ook aardig wat haken en ogen aan een open trap:

  1. Warmteverlies, doordat de boven- en onderverdieping meer met elkaar in verbinding staan. Hierdoor beweegt warmte zich makkelijker door het huis.
  2. Onveilig voor kinderen door ruimte tussen de treden. (En soms ook voor volwassenen!)
  3. Vangt meer stof.
  4. Slechtere geluidsisolatie dan een dichte trap.
  5. Geen opties voor bijvoorbeeld een trapkast met extra opbergruimte.

Oftewel allemaal redenen om eens te gaan kijken naar hoe je een open trap dicht kan maken.

Soorten stootborden

Stootborden zijn de verticale delen tussen de treden van de trap. Deze maken jouw trap extra stevig. Wanneer jij jouw open trap dicht wilt laten maken, is het de vraag welk soort stootborden je wilt laten plaatsen.

Stootborden zijn er in allerlei materialen en kleuren. Zo kun je ervoor kiezen om de stootborden in dezelfde kleur te maken als de treden, voor een geheel. Maar je kan ook kiezen voor een andere kleur, voor een meer ruimtelijk effect.

Ook in het materiaal kan je creatief zijn, van gewoon hout of glas tot glanzende titanium stootborden. Of wat denk je van blackboard stootborden?

Met deze optie kan je zelf een leuke quote op de trap schrijven.

Hoe wordt een open trap dichtgemaakt?

Als je er voor kiest om een open trap dicht te laten maken, wil je vast ook graag weten hoe dat in zijn werk gaat. Een specialist doet dat op de volgende manier:

  1. Allereerst worden de stootborden naar keuze op maat gemaakt.
  2. Daarna maakt hij het stootbord vast aan de achterkant van de traptrede. Om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om je voet op de trede te plaatsen, worden de stootborden vaak schuin geplaatst.
  3. Met het deklatje onder de bovenliggende trede wordt het stootbord goed vast gezet.
  4. Dit wordt bij alle treden gedaan.

Met als resultaat: een dichte trap! Het brengt een hele nieuwe uitstraling met zich mee en de trap is direct een stuk veiliger. Je zal het meteen merken als je naar de bovenverdieping loopt.

Bovendien heb je daarna ook de keuze om de trap mooi te laten verlichten, bijvoorbeeld met LED-lampjes. Zo maak je van de trap al helemaal een eyecatcher en is het ook ’s avonds veilig om in het donker de trap op te lopen.

Inspiratie

Zodra de trap dicht zit, heb je de mogelijkheid om iets met de ruimte onder de trap te gaan doen. Dit kan op diverse manieren.

Open trap dichtmaken met trapkast

Zodra de trap dicht zit, kan je een kast onder de trap (laten) maken. Dit kan een open garderobekast zijn, maar je kan er ook een voorraadkast of berging van maken.

Ideaal voor het opbergen van houdbare etenswaren, schoonmaakspullen of andere objecten die je niet altijd in de woonkamer wilt laten slingeren.

Open trap dichtmaken met deur

Wil je toch een open trap houden, maar het nadeel van warmteverlies tegengaan? Of wil je je dichte trap wegwerken? Denk er dan eens aan om de trap dicht te maken met een deur of ombouw.

Op deze manier zit de trap niet zo in het zicht en heb je geen last meer van warmteverlies.

Wel moet de trap natuurlijk goed bereikbaar zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid trappen/verdiepingen en wat jij mooi vindt, kun je kijken naar gewone deuren of naar een schuifdeur.

Vooral met een schuifdeur bespaar je veel ruimte en het ziet er ook nog stijlvol uit.

Offertes aanvragen bij traprenovatiebedrijven

Wil jij jouw trap dicht laten maken en zo zorgen voor meer veiligheid, meer warmte en betere geluidsisolatie?

Vraag dan gratis offertes aan bij traprenovatiebedrijven. Zij kunnen je adviseren over hoe jij jouw trap het beste dicht kan maken én wat je met de ruimte onder de trap zou kunnen doen.