Traprenovatie

Eiken Trapbekleding > Kosten + 5x voordelen <

Heb jij plannen om de trap opnieuw te bekleden met eiken? Dan wil je vast weten welke voordelen eikenhout heeft en hoe je een eiken houten trap kan onderhouden. In dit artikel lees je alles over het bekleden van een trap met eiken.

Wat is eiken trapbekleding?

Wanneer je wilt gaan voor eiken houten trapbekleding, heb je eigenlijk twee keuzes. Wil je echt hout of ga je voor een hout look met PVC? PVC is duurzaam en betaalbaar, maar mist de warmte van echt hout. Hier kom je weer te weten over PVC als trapbekleding.

Eiken hout is één van de sterkte loofhoutsoorten en wordt vaak gebruikt in interieur. Het is namelijk erg stevig en slijtvast, maar daarover lees je meer in de volgende alinea.

Wat zijn de voordelen van eiken houten trapbekleding?

Zoals hierboven genoemd, wordt eikenhout vaak gebruikt in interieur. En dat is niet vreemd, want eikenhout brengt vele fijne voordelen met zich mee:

1. Natuurlijke en warme uitstraling: Mensen kiezen hout in de eerste plaats voor de mooie natuurlijke uitstraling. De kleur van hout is in de basis bruin en dit is een hele warme tint. Dat doet een interieur én een trap altijd goed.

2. Stevig hout: eiken hout groeit langzaam, waardoor het heel sterk wordt door de jaren heen. Dit zorgt ervoor dat een eiken trap erg lang mee gaat zonder tekenen van slijtage.

3. Veel onderhoudsmogelijkheden: Het is verstandig om hout goed te beschermen.
Eikenhout komt met veel onderhoudsmogelijkheden (denk aan vernissen, verven, oliën of beitsen), zo kan je zelf kiezen welke variant jouw voorkeur heeft.

4. Verschillende soorten: eiken hout bestaat in verschillende varianten. Naast dat je zelf met het onderhoudsproduct kan bepalen hoe jouw trap eruit komt te zien, kan je ook kiezen voor andere soorten eiken.

Bijvoorbeeld krijt eiken of brocant eiken, hiermee zorg je voor een vintage look op de trap.

5. Geluiddempend: Als laatste is natuurlijk ook het geluid erg belangrijk. Je wilt het liever niet iedere keer horen als jouw huisgenoten de trap op- en aflopen.

Eiken hout is erg stevig waardoor het niet gauw kraakt of geluid met zich meebrengt.

Welke soorten eikenhout zijn er voor de trap?

Het werd al kort genoemd onder de voordelen, maar eikenhout is er in diverse soorten.

Hieronder lees je over de verschillen tussen deze soorten.

Rood Amerikaans eiken

Allereerst rood Amerikaans eiken, ook wel Chêne rouge genoemd. Dit hout komt uit Noord Amerika en heeft een rood rossige kleur, precies zoals de naam zegt.

Het is voorzien van een groffe draad en heeft een open structuur, maar onderscheidt zich door de rode kleur.

Deze variant van eiken is enkel geschikt voor binnengebruik en is makkelijk te bewerken, waardoor het regelmatig wordt gebruikt voor trappen.

Je kunt het hout namelijk ook brandvertragend impregneren. En bovendien is dit hout goed verkrijgbaar, ook in lange lengtes.

Europese eiken

De tweede variant is Europees eiken, dit kan uit drie streken komen: Duitsland, Frankrijk en de Balkan gebieden.

Het heeft een zachte bruine kleur en is voorzien van de karakteristieke texturen waar hout bekend om staat. Belangrijk om te benoemen: het eikenhout is per streek verschillend.

  • Het Duitse eikenhout heeft veel rechte draden en smalle groeiringen.
  • Terwijl het Franse hout veel donkerder van kleur is dan het andere Europese eiken hout.
  • Tot slot is het Slavonisch eiken uit de Balkan gebieden erg zeldzaam, doordat het gewild is en langzaam terug groeien.

Het belangrijkste verschil tussen Europees eiken en eiken hout van andere continenten zit hem in de kleur en de stevigheid. Europees eiken is vaak donkerder en harder dan de andere soorten.

Hoe onderhoud je een eiken houten trap?

Wanneer je gaat voor een eiken houten trap is het belangrijk om regelmatig de staat te checken. Stof en vuil poets je zo weg met een droge of licht vochtige doek, maar wanneer je versleten treden of plinten ontdekt vraagt dit om meer onderhoud.

Al is het wel belangrijk om de trap niet te vaak te behandelen, ook dit kan voor slijtage zorgen.

Houd een richtlijn aan van eens in de twee jaar voor grondig onderhoud. Dit betekent: de trap opnieuw in olie, vernis of beits zetten. Dan zit je trap met eiken er weer als nieuw uit.

Offertes aanvragen bij traprenovatiebedrijven

Is jouw trap toe aan renovatie en wil je hem voorzien van eiken hout? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij traprenovatiebedrijven.